Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chci se zeptat, jak je to s rodičovskou. Malého porodím v únoru, takže rodičovská mi nejspíš skončí v ten samý měsíc že? Když bych ho pak chtěla dát do školky, tak mi ho nejspíš vezmou až od září. jak se řeší ta doba mezi tím? Navíc přemýšlím, že bych šla pouze na zrychlenou 2-letou variantu, ale co pak? Existují ještě dnes jesle? nebo školky, které berou i mladší děti?
Jak kde.. Někde neberou do školky ani čtyřleté, jinde vezmou sotva tříleté..
Jesle taky jak kde..
Ridila bych se tim, jake mas zamestnani, nebo povolani(zadane?), jaka je dostupnost jesli a skolky u vas(velmi ruzne, zjisti nejlepe primo tam), jestli bys mela nejake jine hlidani a tak…
Ja mam dvouletou a jsem rada. Mame babicku, ktera je ochotna hlidat, navic jsme dostali necekane jesle(hroznej naval, ale presto). Ja mam povolani, kdy nemuzu sedet doma tri roky a ani poprve(kdy jsem mela bez vyberu triletou) jsem doma tri roky nebyla. Navic mame hypoteku na byt, ve kterem bydlime a ani rodicak ve zvysene vymere, nam naklady rodiny nepokryje(manzel vydela tak na poplatky a hypoteku). Takze uz chodim na zkraceny uvazek do prace a hlidani nejak pytlikujeme s babickou a jeslemi. Od dvou let bude mladsi dcera chodit do jesli casteji… sice me mrzi, ze nemuzu travit vic casu s detmi, ale proste to jinak nejde… zas nemit na krouzky a vysvetlovat detem, ze jim treba kolo nekoupim, protoze na nej nemame, to nechci…
Právě, že práci mám suprovou a dost dobře placenou, mateřskou budu mít pěknou, ale ten jejich rodičák 7600 při 3-leté variantě není oproti mému platu ani poloviční. Díky bohu, že přítele teď v práci povýšili, jinak by nejspíš šel na rodičovskou on. Také splácíme byt, i když to není nijak horentní suma a žádné jiné dluhy nemáme, nicméně propad o cca 11.000 měsíčně a jednoho človíčka navíc si umím dost blbě představit. Zatím, dokud chodím do práce, pořizujeme všechno možný, ať toho pak nemáme tolik. Snad se mi podaří najít nějaké jesle...........navíc moji rodiče jsou oba v důchodu, ale zase je pak nemůžu obtěžovat denodenně s hlídáním:-(
Taky muzes uvazovat o soukromem hlidani nebo nejakem soukromem hlidacim zarizeni… u nas treba pri MC…pokud mas slusny plat…a mozna by nebylo od veco zasondovat, jestli by zamestnavatel pristoupil na zkraceny uvazek…
zkrácený úvazek by asi nešel, protože pracuju na směny. Já vím, že to asi řeším dost dopředu, malý ještě není ani na světě, ale nedá mi to, abych nepřemýšlela, jak to pak bude. U nás ve firmě se rodí ostošest, takže by nebyla špatná firemní školka, ale to je na dlouhý lokte, o to by se musely postarat odbory a pochybuju, že by se jim to povedlo. K tomuhle se zaměstnavatel nestaví moc pozitivně, myslím, že už se to i jednou řešilo a bez úspěchu. Do jakého věku dítěte se vlastně musím rozhodnout, kterou variantu si vyberu?
u dvouletého do 22. týdne života, na stránkách mpsv se píše, že následný měsíc po tom, ale nevim, jinak na tříletou do 9. měsíců dítěte.