Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahojky holky můžete mi někdo poradit?Mám smlouvu na dobu určitou do konce ledna 2011 ted nekdy v listopadu bych ji mela podepisovat na dobu neurcitou bude platna jiz ted kdyz ji podepisu?nebo kdyz pujdu na pN tak se stornuje a ukonci mi pracovni pomer k poslednimu lednu?Jsem tehotna a rodit bych mela v cervenci to bych musela jitod 1 unora2011 na pracak a to bych nemela narok na materskou a rodicak bych musela mit na 4 roky? Nebo jak dlouho po ukončení prac.poměru je ta ochrana lhuta? ![]()
Mne smlouvu prodloužili a já za 14dní šla na mateřskou.ví že jsi těhotná?pokud ne a máš práci u které to nevadí,tak bych jim nic neříkala.není to tvoje povinost hlásit.však ty se do práce potom můžeš vrátit…:-).
jak už bude něco podepsané, tak je to dané. Bylo by to tedy až od začátku února. ale nevadí to. je ale lepší je nedráždit a jít na PN až začátkem února. A pokud si jim to ještě neřekla, tak jim to neříkej. Ono by k podpisu také nemuselo vůbec dojít. Těhulky dneska nikdo nechce.
Hlavně buď v klidu, pokud jsi v té práci alespoň půl roku a máš splněných těch 270 dní, tak bys nárok na mateřskou měla i kdyby ti smlouvu náhodou neprodloužili ![]()
Byla bys v ochranné lhůtě, které je 180 dní (pokud pracovní poměr netrval kratší dobu) a vůbec nevadí, kdybys byla od toho února do nástupu na mateřskou na UP.
A v případě 2.dítěte by musela jit na 4roky.nebo by musela hledat místo.takhle bude mit jistotu práce.
Jak radí holky, pokud o tom zaměstnavatel ještě neví, nehlásila bych to, ututlala a až po podepsání smlouvy to „práskla“
Mluvím z vlastní zkušenosti… raila jsem se z právničkou a ta říkala, že z milosti těhotný nedaj smlouvu podepsat určitě… to už by muselo bejt, ale divila bych se! A přeci když teď pracuješ, tak by byla škoda skončit na pracáku a brát nějakou socku nebo co já vim… zatloukat zatloukat.. ![]()
Jak radí holky - zatloukat:) Pokud to na tobě není vidět, nezvracíš tam co 5min aby si toho někdo všiml tak nic neříkej, dokud nebudeš mít podepsanou smlouvu ![]()
Neříkej, že jsi těhotná a normálně smlouvu podepiš. Nemáš povinnost hlásit v zaměstnání, že jsi v jiném stavu, pokud neohrožuješ výkonem práce (těžká manuální práce, práce s jedy atd.) své zdraví a zdraví dítěte.
Ahoj, já bych jim to rozhodně neřekla, ochranná lhůta je myslím 6 měsíců, ale pokud to zaměstnavateli oznámíš, tak ti smlouvu určitě neprodlouží. Takhle, když smlouvu budeš mít, se máš aspoň kam vrátit.
Já jsem taky pro zatajení, když jim to ted reknes, smlouvu ti neprodlouzi,jakmile to udelaji, uz maji smulu
Volnym svetrum zdar ![]()
Ahojky a děkuji moooc za rady ,ale stejne jsem ztoho jelen!!!!!Já mám tu smůlu ,že jsem zdravotní sestra a ještě na infekční klinice!!!!Vůbec nevím co mám dělat mě už by ji ted měli dávat na dobu neurčitou,naše vrchní je vcelku v pohodě!Takže ji to říct musím a budu doufat ,že mě dá někam na ambulanci a smlouvu mi dá podepsat a pak pujdu na PN.Já pracuju už dva roky tady a tech 270 dni to musi byt bez neschopenky?já jsem v lete prodelala obrnu licniho nervu-mesíc a pul PN
. ![]()
O mne věděli že jsem těhotná.pracovala jsem téměř do konce.14dnů před nástupem na mateřskou mi prodloužili smlouvu.myslím,že když jim řekneš,že až se mimi narodí,že budeš občas chodit do práce,tak ti ji prodlouží.ty si odpocineš a tatínek se postará…
Slun píše:
Ahojky a děkuji moooc za rady ,ale stejne jsem ztoho jelen!!!!!Já mám tu smůlu ,že jsem zdravotní sestra a ještě na infekční klinice!!!!Vůbec nevím co mám dělat mě už by ji ted měli dávat na dobu neurčitou,naše vrchní je vcelku v pohodě!Takže ji to říct musím a budu doufat ,že mě dá někam na ambulanci a smlouvu mi dá podepsat a pak pujdu na PN.Já pracuju už dva roky tady a tech 270 dni to musi byt bez neschopenky?já jsem v lete prodelala obrnu licniho nervu-mesíc a pul PN.
Nene, do těch 270 dní se neschopenka počítá
Jak říkám, teď máš mateřskou jistou v každém případě a pokud jsou s tebou spokojeni, tak bych řekla, že by ti smlouvu mohli prodloužit i když to řekneš… přece jen sestry jsou malinko nedostatkové zboží, nebo ne?
No právě já stím taky tak trošku počítám!alr potrebovala jsem ujistit ze budu mit narok na materskou a na rodicak a muzu si vybrat na kolik let pujdu!teda doufam ze i to muzu pac vsude pisou ze 3 mesice pred porodem musim byt zamestnana jinak musim na rodicak na 4 roky,a na materskou narok nemam
![]()