Výpověď po mateřské při nástupu na rodičovskou

3412
1.11.10 13:27

výpověď po mateřské při nástupu na rodičovskou

Zdravím
obracím se na vás s probléme mé kamarádky.

Krátce po otěhotnění přestala pracovat u svého zaměstnavatele, jelikož vykonávala dosti těžkou práci. Šla na nemocenskou. 8. března se jí narodilo mimčo a tím dnem nastoupila na mateřskou. V srpnu ji mateřská skončila a nastoupila na tříletý rodičák.
Zaměstnavateli odevzdala jak potvrzení od gynekoložky, tak i rodný list. S úřady nebyl problém.
Jenže nedávno ji od zaměstnavatele přišel dopis s výpovědí pro hrubé porušení pracovní kázně
Dle toho co vím a četla jsem si myslím, že toto je protiprávní jednání, jenže na koho se obrátit když na úřadě práce jsou pitomci a jediné co jí poradili je jít žebrat za zaměstnavatelem o dohodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
672
1.11.10 13:35

A čím tak hrubě porušila kázeň se nedozvěděla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
1.11.10 13:35

Ahoj, dle zákoníku práce těhotnou ženu ani ženu na mateřské ani na rodičovské zaměstnavatel nemůže vyhodit do té doby, dokud jí trvá nemocenská, mateřská či rodičovská. Povinností zaměstnavatele je držet mamince místo do 3 let věku dítěte, pokud ho o to maminka požádá a sama nepodá výpověď. Jediný důvod k tomu, aby ji zaměstnavatel mohl vyhodit je zrušení pracovníha místa - vlastně úpadek firmy a propouštění zaměstnanců.
Kopíruji ze zákoníku práce: § 196
Rodičovská dovolená

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout
zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou.
Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské
dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne
však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
1.11.10 13:39

Miarej, po dobu nemocenské a mateřské vlastně neměla tvá kamarádka ani šanci porušit pracovní kázeň, ať se kamarádka obrátí na sociálku, ne na pracovní úřad. Co znám holky co kdy byli v kontaktu s pracovním úřadem, vždy ty pracovnice na pracáku věděli kulový. Já pak radím kamarádkám z toho co se dozvím na netu nebo od kamaráda, co dělá účetnictví firmám a musí znát zákoník práce. Tak držím palce a ať se kamarádka nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
1.11.10 13:41

a pozadala pisemne o rodicovske volno v praci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
1.11.10 13:45

Pokud je na RD tak ji vyhodit nemůžou, přesně jak psala Andy!
Výpověď může dostat první den co se vrtátí do práce po RD, ale nikdy ne v průběhu neschopenky, MD, RD 8-)

Možná bych se zkusila spojis s paní účetní firmy popř. s panem majitelem a začala to řešit!
Taky by nebylo špatné zajít s výpovědí na sociálku, na pracák a na další úřady a poptat se na jednání firmy a na její případný postih - asi to protiprávní bude, chce to začít řešit co nejdřív!

Snad dobře pořídí a výpověď bude stažena, ale upřímně, do takové firmy bych se už nikdy nevrátila!
Je to strašné :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
7576

Obrátila bych se na ÚP - odbor kontroly, pokud odmítnou pomoci, pak na Občanskou poradnu - bývá na magistrátech a radí tam právníci. Takhle po netu tu můžeme psát cokoli, ale nevíme přesně, jak a co bylo, proto nemohou být rady adresné. Obecně platí, že paragrafu za hrubé porušení pracovní kázně musí předcházet určité doložitelné kroky, stejně tak, že při dovolené (i MD a RD) a pracovní neschopnosti nelze dát výpověď. Ale nevíme, zda tam nevznikl třeba den prodlevy nebo co se stalo přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814

Kamarádka se bude muset bránit soudní cestou (žalobou na neplatnost rozvázání pracovního poměru). Je tam ale dost krátká lhůta - žalobu lze podat nejpozději do 2 měsíců od doby, kdy mělo k takovému neplatnému rozvázání pracovního poměru dojít (tj. 2 měsíce od doručení dopisu s výpovědí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
1.11.10 13:46

Ještě počkej co ti napíše Jana206 či jaký má nick :oops: , ta ti to vysvětlí určitě dobře a bude vědět víc co dělat :wink:

• Citovat
  • Upravit
3412
1.11.10 13:54

Takže, na pracáku byla. Vytáhli na ní jakýsi paragraf, že musí zaměstnavateli oznámit jak dlouho bude doma.
Každopádně já osobně, ač mám v okolí spousty mamin, neznám žádnou, která by zaměstnavateli oznamovala jak dlouho bude doma.
Tento zákon jsem hledala marně…
Na UP jí poradili „vlízt zaměstnavateli do zadku a škemrat a podepsat dohodu“. Mimochodem, mě před 3. lety poradili to samé. Já je neposlechla a vyhrála. Jsou to tupci.

Háto no vidíš, na to jsem zapomněla, že musí být zaměstnavateli doručeno alespoň jedno upozornění nebo jak se tomu říká

Tohle ji bylo posláno

dnem 6.8. vám skončila vaše mateřská dovolená po této dodě jste nepodala žádost o další případné volno, které by vám bylo zaměstnavatelem povoleno.Dnem 7.8 2010 jste tedy nenastoupila do zaměstnání a tm jste porušila hrubím způsobem povinosti vyplívající ze zakoníku práce a dalších předpisů. Vaší poviností totiž bylo práce uvedené vevaší pracovní smlouvě vykonávat osobně. Ode dne 7.8.2010 vykazujete neomluvenou absenci a z výše uvedených důvodů , které jsou vám nepochybně znami a které jste se nesnažila řešit s vámi okamžitě dle shora uvedeného ustanovení zakoníku práce ruším pracovní poměr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
1.11.10 13:54

bych tipla, zze nepodala pisemnou zadost k zamestnavateli o rodicovskou dovolenou, tudiz s koncem md cekal, ze nastoupi, coz neucinila a tak porusila prac, kazen a konec

jiny zakonny duvod mit nemuze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
1.11.10 13:57

no to jsem si myslela, proto jsem se na to ptala, jestli poslala ten papir, proste porusila zakon. Zamestnavatel si prece nemuze cucat z prstu, jestli jako neprijde, nebo prijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
1.11.10 14:05

Obávám se, že na to měl zaměstnavatel právo, pokud došlo k prodlení se žádostí o řádnou rodičovskou dovolenou a nevěděl tedy, s čím má počítat. Zkusila bych ještě konzultaci v občanské poradně, pro jistotu.

Miarei píše:
Takže, na pracáku byla. Vytáhli na ní jakýsi paragraf, že musí zaměstnavateli oznámit jak dlouho bude doma.
Každopádně já osobně, ač mám v okolí spousty mamin, neznám žádnou, která by zaměstnavateli oznamovala jak dlouho bude doma.
Tento zákon jsem hledala marně…
Na UP jí poradili „vlízt zaměstnavateli do zadku a škemrat a podepsat dohodu“. Mimochodem, mě před 3. lety poradili to samé. Já je neposlechla a vyhrála. Jsou to tupci.

Háto no vidíš, na to jsem zapomněla, že musí být zaměstnavateli doručeno alespoň jedno upozornění nebo jak se tomu říká

Tohle ji bylo posláno

dnem 6.8. vám skončila vaše mateřská dovolená po této dodě jste nepodala žádost o další případné volno, které by vám bylo zaměstnavatelem povoleno.Dnem 7.8 2010 jste tedy nenastoupila do zaměstnání a tm jste porušila hrubím způsobem povinosti vyplívající ze zakoníku práce a dalších předpisů. Vaší poviností totiž bylo práce uvedené vevaší pracovní smlouvě vykonávat osobně. Ode dne 7.8.2010 vykazujete neomluvenou absenci a z výše uvedených důvodů , které jsou vám nepochybně znami a které jste se nesnažila řešit s vámi okamžitě dle shora uvedeného ustanovení zakoníku práce ruším pracovní poměr
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
1.11.10 14:07

Teď jsem to konzultovala s účetní ve své firmě a ta mi řekla, že opravdu musí být podepsaná písemná žádost. Takže tam v nejbližší době jdu i já to podepsat.
Obecně pak záleží na zaměstnavateli. Pokud je zaměstnavatel svině, tak tu výpověď dá.
Tohle je dost smutný, protože málokdo o tom ví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
1.11.10 14:10

Jojo, žádost být musí a to před nástpem na RD - musí tam být přesně napsáno kdy se vrátí do práce … takže tady bude asi problém :think:
V tom případě bude asi firma v právu :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí