Výpověď po mateřské při nástupu na rodičovskou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53
1.11.10 15:14

Verčo, ale ty jsi účetní, tvojí povinností je ten zákon, co potřebuješ, znát, ale obyčejný zaměstanec, který nemá v náplni práce znalost zákonů, nikdy žádné školení o znalosti zákoníku práce neabsolvoval. Já bych prostě neházela flintu do žita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6284
1.11.10 15:14

Altche to pospala přesně. Také bych se nejprve obrátila na zaměstnavatele a potom zvážila podání žaloby na neplatnost. Ovšem otázka je, zda někde není nějaký háček, třeba dopis od zaměstnavatele s vývou k vysvětlení absence, na který dotyčná opět prokazatelně (tedy písemně s potvrzením o doručení) nereagovala.
A promiň, Andy, ale plácáš nesmysly a mícháš dohromady naprosto odlišné věci, rodičovská dovolená s dovolenou vůbec nesouvisí, jde o překážku v práci, rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená jsou také dvě odlišné věci, které spolu souvisí jen potud, že se vztahují ke stejnému období péče o dítě. Je prostě potřeba vyjednat si na každé straně, co je potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
1.11.10 15:15
Miarei píše:
Teď jsem to konzultovala s účetní ve své firmě a ta mi řekla, že opravdu musí být podepsaná písemná žádost. Takže tam v nejbližší době jdu i já to podepsat.
Obecně pak záleží na zaměstnavateli. Pokud je zaměstnavatel svině, tak tu výpověď dá.
Tohle je dost smutný, protože málokdo o tom ví

Ahoj, hned jak jsem si to tady přečetla, taky jsem se raději ptala - asi máme benevolentnějšího šéfa, ale u nás to být nemusí :) - nikdo nepředpokládá že příjdu po MD do práce.

• Citovat
  • Upravit
VERONIKA
1.11.10 15:16

Andy - já nejsem účetní jako taková, dělám to jen pro taťku :wink: , ale to je jedno!
Normálně jsem taky zaměstnanec a pokud chci by se mnou zaměstnavatel „nemával“ tak si to musím najít nebo zavolat personalistkám atd. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
VERONIKA
1.11.10 15:18
petka.konecna píše:
Ahoj, hned jak jsem si to tady přečetla, taky jsem se raději ptala - asi máme benevolentnějšího šéfa, ale u nás to být nemusí :) - nikdo nepředpokládá že příjdu po MD do práce.

Tak to máš dobré, po mě zaměstnavatel chtěl abych se vrátila hned po MD do práce do úplně jiného města a ještě se stašně divil, že jsem to odmítla :roll: nevím jakou měl přestavu :cert:

• Citovat
  • Upravit
PetkaK
1.11.10 15:29
VERONIKA píše:
petka.konecna píše:
Ahoj, hned jak jsem si to tady přečetla, taky jsem se raději ptala - asi máme benevolentnějšího šéfa, ale u nás to být nemusí :) - nikdo nepředpokládá že příjdu po MD do práce.
Tak to máš dobré, po mě zaměstnavatel chtěl abych se vrátila hned po MD do práce do úplně jiného města a ještě se stašně divil, že jsem to odmítla :roll: nevím jakou měl přestavu :cert:

To si děláš srandu ne? Já nevím kam na to ti šéfové chodí.

Já už jsem se při odchodu domlouvala s šéfem, že budu doma nejspíše 6 let (dvě děti po sobě) a on to prostě vzal, že jo, že ani nic jiného nečekal, a ať si to sfouknu najednou a pak se vrátím, a kdybych chtěla přivýdělek na RD že se mám ozvat, že určitě práce pro mě bude i na doma :) - takže jsem ráda, že máme takového šéfa.

• Citovat
  • Upravit
14500
1.11.10 15:32

Mispu, já kdysi měla smlouvu na dobu „určitou“ na 3 roky. Ale ty „3 roky“ tam nikde nebyly, ve smlouvě jsem měla uvedeno, že můj pracovní poměr končí den před nástupem dotyčné (jmenované) zaměstnankyně, takže kdyby se rozhodla, že se vrátí za 2 týdny po mém nástupu, skončila bych. Ale je to opět „nepsané pravidlo“, takže záleží na dohodě.. A jak je smlouva psaná..

Já nemám hobby se vrtat v zákonech, když něco nevím, tak se zeptám. Takže jsem se ptala na mzdovce, co je potřeba při odchodu na mateřskou. Kdyby to mzdovka napsala, má ten papír hned. V naší firmě není běžné, že by se holky vracely dřív jak za 3 roky.. Taky jsem tam už psala, jsem zvědavá, co se dozvím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
1.11.10 15:33

Já opravdu jsem zaměstnavateli nic písemně podávat nemusela. Měla jsme 2letou s tím, že si ještě pořídíme sourozence. Zaměstnavatel automaticky předpokládal, že doma budu s malým 3 roky. V červenci jsem skončila RD po 2 letech a rovnou jsem nastoupila na neschopenku s těhotenstvím. To samozřejmě jsem už zaměstnavateli prokázat musela a rovnou jsem oznámila ústně! že u druhého počítám s 3letou variantou. Že ve 2 letech není možnost dítě kam dát na hlídání. By mě zajímalo, kde je dáno, že obyčejný člověk, který není firma ani účetní ani jiný objekt jehož povinností je zákoník práce znát, že ten obyčejný člověk ten zákoník musí znát. Je na to školen? Vystudován?
Pro mě za mě ať kamarádka sklopí uši, vyslechne si tady tu většinu názorů, že si za svojí situaci může sama a porušila tak pracovní kázeň, ať s tim nic nedělá a nechá se vyhodit. Jestli tento názor vás uspokojí, tak ať to tak udělá. Jenomže jak může třeba prokázat délku rodičovské dovolené, když automaticky tady v Čechách nastupuje na tu rodičovskou dovolenou a o její délce se rozhodne až v průběhu rodičovské. I když ještě nemá potvrzeno jak dlouho bude rodičovský příspěvek, tak automaticky od cca půl roku věku dítěte, ihned po ukončení mateřské pobírá těch 7.600 nebo 7.800, pokud si nezvolí 2 letou variantu (11.400 kč) těsně před ukončením rodičovské. Takže každá mamina je automaticky na rodičovské po narození dítěte či po ukončení MD, pokud sama písemně nepodá žádost o zrušení rodičovského příspěvku z různých důvodů (nástup otce na RD, narození dalšího dítěte a tím pobírání peněžité pomoci v mateřství,…), rodičovská dovolená a tím rodičovský příspěvek automaticky zaniká dosažením věku dítěte dle délky rodičovské dovolené (24, 36, 48 měsíců). Ale prostě asi tady se mnou nikdo nesouhlasí, tudíž ať tedy klidně se nechá kamarádka dle vás vyhodit, jen proto že si většina z vás ymyslíte, že hrubě porušila pracovní kázeň. Ať s tím nic nedělá, nebrání se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14500
1.11.10 15:41

Andy, já si nemyslím, že s Tebou nikdo nesouhlasí :) Kdo se tu neustále opakuje s tím, že neznalost neomlouvá je Veronika :) S tím já až tak nesouhlasím, pokud se zeptám na místě, kde by to měli vědět a měli by vědět, co chtějí, tedy moje mzdovka, nemusím snad strávit hodiny v hledání paragrafů, ne? :)
Rozhodně bych se bránila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
1.11.10 15:43

Aaya: Jinak samozřejmě vím, že výplata dovolené je něco jiného než rodičovská dovolená. To jsem jen reagovala na jeden příspěvek, kdy dotyčná psala, že jen na účtárně oznámila ústně jak dlouho bude na RD ve chvíli kdy tam byla kvůli proplacení nevybrané dovolené. Já to defakto udělala taktéž. Tak nevím jaké nesmysly jsem psala. Rodičovský příspěvek náleží po dobu rodičovské dovolené (2 nebo 3 nebo 4 leté), tak jaké nesmysly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
1.11.10 15:48

Amber - díky za podporu, ve zkrácené verzi stejný názor. Mzdovka by měla upozorňovat co potřebuje. Ještě jsem se nesetkala s tím, že by kvůli „neschopnosti“ mzdové účetní někoho vyhodili, protože nedoložil něco o čem nevěděl, že má doložit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14500
1.11.10 15:50

Andy, taky tak. Přede mnou šlo spousta kolegyň na mateřskou a nikdo neříkal nic o tom, že by podepisoval papír a žádal o rodičovskou dovolenou! Já se tu nestačím divit.. Místo studování jak připravit mléko apod jsme měly sedět v paragrafech :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14500
1.11.10 15:52

Jo a poznámky o nesmyslech jsem si předtím nevšimla.. Nevím, proč někdo hned používá takové výrazy.. To se nemůže někdo divit, koho neznalost neomlouvá, ale myslí si, že to celé je nesmysl??? Je zcela logické v tomto státě, že matka zůstane doma co nejdéle, kam má dát půlroční dítě???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
1.11.10 15:59

jojo, každá budoucí matka si přece musí vystudovat nejdříve práva a zákony a pak teprve může jít v pohodě na MD či RD. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14500
1.11.10 16:01
:dance:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie