Výpověď po mateřské při nástupu na rodičovskou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14047
1.11.10 14:11

tak ja fakt nevim o nikom, kdo pri papirovani kvuli rodicaku by zapomnel na zamestnavatele. vychazi to z logiky veci, on musi mit podklad, ze je zena s ditetem doma, kdyz ji vede jako zamestnankyni, ale nevykazuje u ni zadnou praci a dochazku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14500
1.11.10 14:11

Holky, vy jste někdo dávali do práce písemně nástup na rodičák? Já teda ne, než jsem šla na mateřskou se mě ptal šéf, na jak dlouho chci mateřskou a ústně jsme řekli 3 roky, ale písemně teda nic. To je dobrý, to se musí??? Mazec.. Proč na to nikdo neupozorní???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
1.11.10 14:12

Zaměstnavatel není svině, on na to má nárok. Představ si, že jsi zaměstnavatel a nevíš, jestli máš nebo nemáš na místo maminky na RD obstarávat náhradní pracovní sílu a na jak dlouho. Je v zájmu matky se postarat i o svou práci. Nikdo jiný se jí o to starat nebude. Pravda je, že obvykle zaměstnavatel upozní. A jestli to udělal i tenhle, nevíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
1.11.10 14:13
Miarei píše:
Tohle je dost smutný, protože málokdo o tom ví

Já mám pocit, že o tom ví každý :nevim:

Už když jdeš na sociálku tak dostaneš haldu papírů a tam jsou i formuláře na volbu délky RD, které ti potvrdí i zaměstnavatel (jestli si to dobře pamatuju) a pak je odevzdáváš i na sociálce!

• Citovat
  • Upravit
14500
1.11.10 14:14

jizvíková, tak jsem první :) Hold kdo nedělá v oboru vyplní papíry, co dostane na úřadě a je to, formulář na nástup na RD pro zaměstnavatele neexistuje, nebo ano? Pak na to mají upozorňovat slečny na sociálce. V práci jsem se ptala, co je potřeba před nástupem na mateřskou a tam mi řekli jen papír od doktora a pak RL dítěte, ale nic jiného nechtěli.. A to jsme se bavili o přechodu z mateřské na rodičovskou, jak si před rodičákem můžu nechat proplatit dovolenou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
1.11.10 14:15
Miarei píše:
Obecně pak záleží na zaměstnavateli. Pokud je zaměstnavatel svině, tak tu výpověď dá.

Tak když to vezmu ze strany zaměstnavatele tak je to opravdu hrubé porušení :nevim:
Hele, on má na to nárok a proč by čekal, když stejně neví jestli se tam vrátí.
Taky je si možná vědom toho, že třeba půjde na druhou mateřskou a jen využil situace ve svůj prospěch - pro něho je lepší, když nemusí bržet místo :think:

• Citovat
  • Upravit
6284
1.11.10 14:16

ÚP už dávno nedělá pracovněprávní poradenství, ani jí radit nesmí. Nyní to vykonávají oblastní inspektoráty práce, ať se obrátí tam, případně na občanské poradny.

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď, jsou-li u zaměstnance dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr, nebo pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci; pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi.
Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je mj. v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou, v takovém případě nemůže dát ani výpověď z důvodu viz výše.

Nemůže ani okamžitě zrušit pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, zaměstnankyní na mateřské dovolené, zaměstnancem nebo zaměstnankyní, kteří čerpají rodičovskou dovolenou.

Doporučuji § 53 - 55 Zákoníku práce. Bránit se bohužel může jen soudně (pokud se jí nepodaří argumenty přesvědčit zaměstnavatele, že jedná protiprávně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
1.11.10 14:17

No přece o rodičovský příspěvek se žádá socka a rodičovskou dovolenou zaměstnavatel, ten ti přece poskytuje tu dovolenou. Takže jakmile končí mateřská, tak úřad i zaměstnavatel musí vědět, co se bude dít dál…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
1.11.10 14:20

veroniko já teda hodně pročítala zákoník práce a toho,že musíš zaměstnavateli doručit volbu délky RD nevím. Papíry na socce jsem vyplňovala, ale nikde nechtěli potvrzení od zaměstnavatele, ani nepadlo žádné upozornění. I když jsem byla v dubnu odevzdávat zaměstnavateli RL malé, tak nebyla řeč o nějaké písemné žádosti délky RD :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6284
1.11.10 14:21

Aha, tak jsem si napřed měla přečíst celou diskuzi, tak se omlouvám, v tom případě jednal nejspíš zaměstnavatel dle práva, bohužel. A bohužel tady i platí, že neznalost zákona neomlouvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
1.11.10 14:22

studovala jsem i právní poradny a v jedné našla toto (dotyčná měla dvě děti po sobě, doma byla 6 let)

Zákoník práce v ustanovení § 196 neukládá, aby žádost o poskytnutí rodičovské dovolené byla předložena v písemné formě. Jestliže však během obou rodičovských dovolených zaměstnavatel dotyčnou zaměstnankyni nevyzval k nástupu do zaměstnání a v podstatě s jeho vědomím pokračovala v čerpání mateřské a rodičovské dovolené, nemůže jí zaměstnavatel dát výpověď podle ustanovení § 52 f) nebo g), ale ani s ním okamžitě zrušit pracovní poměr. Může pouze v případě, že její místo bylo zrušeno nebo pro ni nemá odpovídající práci, dát jí výpověď z důvodu uvedeného v § 52 c), tedy s nárokem na odstupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
VERONIKA
1.11.10 14:23
Amber píše:
Holky, vy jste někdo dávali do práce písemně nástup na rodičák? Já teda ne, než jsem šla na mateřskou se mě ptal šéf, na jak dlouho chci mateřskou a ústně jsme řekli 3 roky, ale písemně teda nic. To je dobrý, to se musí??? Mazec.. Proč na to nikdo neupozorní???

Nikdo nemá povinnost tě upozornit - neznalost zákona nikoho neomlouvá a podle toho se jedná i na socce :roll:
U nás na socce jsou sice …, ale zase dokážou poradit pokud se jich zeptáš na daný problém, taky když ti dávají papíry tak ti to všechno vysvětlí :palec: takže i jak je to s nástupem na RD :nevim:

Doporučila bych ti se ještě se zaměstnavatelem domluvit a mít všechno písemně :wink:

Já jsem musela žádat zaměstnavatele o poskytnutí PPM, donést papíry o nástupu na nemocenskou, donést ukončení neschopenky a dodat papíry ze sociálky, že nastupuji na MD, požádt o RD, požádat o proplacení dovolené, o prodloužení RD (když to ještě šlo, muselaj sme zůstat s malým o rok dýl doma, protože mi ho nevzali do školky) a s malou to bylo všechno nanovo ..... všechno jsem řešila papírově a bylo to nadlouho :zed:

• Citovat
  • Upravit
14047
1.11.10 14:24
Amber píše:
jizvíková, tak jsem první :) Hold kdo nedělá v oboru vyplní papíry, co dostane na úřadě a je to, formulář na nástup na RD pro zaměstnavatele neexistuje, nebo ano? Pak na to mají upozorňovat slečny na sociálce. V práci jsem se ptala, co je potřeba před nástupem na mateřskou a tam mi řekli jen papír od doktora a pak RL dítěte, ale nic jiného nechtěli.. A to jsme se bavili o přechodu z mateřské na rodičovskou, jak si před rodičákem můžu nechat proplatit dovolenou..

No ja v oboru nejssem, jsem ucitelka, formular na to neni, zadosti se musi psat individualne, je to prece zajem kazdeho zamestnance si praci udrzet, ne? stejne tak je jasne, ze zamestnavateli musim sdelit,do kdy tam nejaka nahradni pracovni sila za me bude pracovat, protoze te se podle moji rodicovske dela pracovni smlouva. Socialka s tim nema nic spolecneho, tam ti proste daji papiry duulezite pro ne. Ja kdyz jsem otehotnela, tak jsem proste hledala na netu co vsechno musim vyridit ohledne porodu, materske, rodicaku atd. udelala jsem si seznam a vyrizovala. Zadosti, vypisy vyplat, pojistovnu pro mimina atd. V porodnici taky nevedeli do kdy se musi na VZP s rodnym listem ditete, proste si clovek musi vsechno zjistit sam, jsou to jeho penize a jeho zodpovednost, neznalost zakona neomlouva. coz zni sice hrozne, ale proste to tak v praxi funguje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10766
1.11.10 14:25

Miarei - ty nemusíš doložit délku RD ale požádat o ni zaměstnavatele. V žádosti uvedeš na jak dlouho ji požaduješ. Je to vlastně „dovolená“ a o tu požádat musíš ať už ústně nebo písemně. Je jasné, že pokud to neudělala, zaměstnavatel ji dal výpověď.
Já bych se teda vždy zeptala kdybych odcházela na mateřskou-rodičovskou co a jak je potřeba u zaměstnavatele. Není to jen o úřadech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
1.11.10 14:25

Miarei - já tedy jsem žádnou písemnou žádost do práce nedávala. U nás (v Čechách) automaticky každá žena jde po MD (nebo po porodu pokud byla předtím na pracáku) na rodičovskou dovolenou. Tudíž každému zaměstnavateli to je jasné. Já bych řekla, že tvoje kamarádka nic neporušila. Já jsem byla na 2 leté variantě a ředitelka v práci si myslela, že automaticky jdu na 3 roky. Zaměstnavatel může dát výpověď jen v případě, že jsi ukončila RD a neoznámila jsi např. prodloužení jako neplaceného volna pro pobyt s dítětem. (využívají toho např. maminy co mají 3 letou variantu RD a pak chtějí ještě 1 rok zústat doma - to držení místa je pak pro zaměstnavatele nepovinné). Určitě bych se obrátila na občanskou poradnu či něco obdobného a taky nedala na názory ani moje ani těch, co tu píší že tedy tvoje kamarádka porušila pracovní kázeň. Dle mého nic neporušila, ale ať se obrátí na více institucí- občansko - právní poradnu, sociálku, atd. Já bych se určitě bránila. Myslím, že účetní také nemůže podat kompetentní informace jako přímo sociálka či ta občansko-právní poradna.
Jizvíková - nikde se nepíše, že matka musí písemně oznámit že nastupuje na RD, pokud by ta písemná forma žádosti byla povinnost, chtěli by to všude, ale spousty nás mamin jsme nic písemně podávat nemusely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí