Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky,
chtěla bych se zeptat na jaké přídavky a příspěvky mám nárok, když pobírám rodičovský příspěvek. (vůbec se v tom nevyznám) ![]()
Jsem vdaná, manža podniká, máme 1 miminko. ![]()
Dostáváme přídavek na dítě, ale když jsem se ptala na příspěvek na bydlení, tak prý nemáme nárok
, protože bydlíme v bytě rodičů, kde máme podnájemní smlouvu.
Je to děs, když dostanu měsíčně 3600 a nájem máme skoro 5000. Bohužel na sociálce moc neporadí. ![]()
Díky Lenka
Ahoj,já mám 3.děti-manžel taky podniká a kromě přídavků na děti dostáváme příspěvek na bydlení a sociální příplatek.
Sharon a nevíš jestli se sociální příplatek vypočítává jen podle příjmů , nebo se u toho posuzuje „životní standard rodiny“ (auto, mobil …) ![]()
Lenka
Ahoj, ja sem taky vdana, manza podnika(ZL), 2 deti. Driv sme bydleli v najmu v byte, taky sme platili 5t najem a jestli si dobre vzpominam Prispevek na bydleni sem nedostavala. Zacla sem ho dostavat az kdyz sme se prestehovali do baraku a stala sem se vlastnikem teto nemovistosti, a manza ma trvale bydliste jeste u rodicu, vim ze kdyby si ho predelal k nam domu tak by mi prispevek na bydleni sebrali. I kdyz moje kamaradka rika(rozvedena, deti 10 a 6l)ze az pristi rok dostane socialni byt tak ji bude socialka prispivat az 3t na najem, tak nevim
Jinak zalezi na prijmu tveho manzy ale mozna bys mela narok jeste na socialni priplatek. Sany.
neznalek píše:
Sharon a nevíš jestli se sociální příplatek vypočítává jen podle příjmů , nebo se u toho posuzuje „životní standard rodiny“ (auto, mobil …)Lenka
Ahojky Lenko,
sociální příspěvek se vypočítává podle příjmů v rodině, jestli máš auto nebo mobil nikoho nezajímá (to až v příp. že by jsi chtěla doplácet do životního minima.).
A jestli chceš nějaké informace o příspěvku na bydlení, písni mi do SZ info o tom vašem bydlení. Čí je to byt, jestli je tam někdo další hlášen k trvalému pobytu, jakou máte nájemní smlouvu, komu platíte nájem atd. Před mateřskou jsem dělala na dávkách, takže bych Ti třeba mohla poradit.
Katka
Sociální příplatek se vypočítává podle přijmu.Zjištují si to na živnostenském úřadě a musíš si o to žádat jednou za 3.měsíce znovu.Nevím jak se to posuzuje ale už se nám stalo že se nám dávky v průběhu roku snížily i zvýšily.Jinak jestli máš mobil nebo vlastníte auto nikoho nezajímá
.
Ahoj.
Pokud vím, příspěvek na bydlení ( sociální příspěvek) se vypočítává z životního minima. Pokud jsou příjmy vaší domácnosti nad 1,6 násobek ŽM, nárok na příspěvek na bydlení nemáte.
Přídavky na dítě (miminko) jsou do 1,8 násobku ŽM v základní sazbě 482,– a do 3 násobku ve snížené - tj. 241,–.
Beruška