Jak se vyznat v rodičáku a mateřské?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodicak a materska nechapu
Dobrý den, maminky, budoucí maminky a snažilky
Jsem tady nová, ale už delší dobu mě trápí jedna věc. Rádi bychom se s přítelem začali snažit o miminko. Jelokož každý říká, že peníze nebudou nikdy, tak už na tom tak nelpíme a necháme tomu volný průběh. Přítel je zaměstnaný na dobu neurčitou, průměrně bere asi těch 15 000 hrubého. U něj není problém. Spíše u mě. O 2.září 2013 jsem byla zaměstnaná, v této práci jsem skončila ze začátku března 2014, a hned ten měsíc jsem plynule přestoupila do práce nové kde jsem doteď. Kdybych otěhotněla v nebližších měsících pravděpodobně bych musela jít vzhledem k rizikovému pracovišti na nemocenskou a tady vyvstává otázka jestli dosáhnu na těch 270 v posledních dvou letech abych měla na mateřskou nárok, protože i kdyby se nám dítě povedlo opravdu brzo rodila bych stejnak až rok příští. A další můj dotaz se týka rodičáku…Napíšeme ho zřejmě na otce a když má 15000hrubého mělo by nám vyjít že po dobu dvou let bychom mohli pobírat 10500. Můžu těm kalkulačkám na netu vůbec věřit? Jsem z toho jelen… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@nichnich vydrž 2-3 měsíce, pak už splníš podmínku. Jestliže jsi volně přešla do druhého zaměstnání, budeš mít 270 dní v pohodě - neschopenka se do toho počítá taky. Nárok na mateřskou mít budeš. Co se týče 2 letého rodičáku, tak to si jistá nejsem, kde je ta hranice ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, podminku 270 dni splnujes a kalkulackam na netu verit muzes.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Martina. se-me prave nekdo rikal, že nemocenská se do toho nepočíta, jenže to bych pak měla odděláno 270 dní ale ve třech letech že jo…tak díky za osvětu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem měla 17500 hrubého a na dvouletou rodičovskou jsem dosáhla jen hodně na těsno, takže s těma 15000 dost pochybuju…ale od ledna se to nějak měnilo, takže na stopro to říct nemůžu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja se nedivim, ze zamestnavatele radeji berou chlapy
vzit zamestnance v breznu a on mi v kvetnu oznami, ze jde na 8 mesicu nemocenske a pak 2 roky rodicaku, to je sen…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nichnich píše:
Martina. se-me prave nekdo rikal, že nemocenská se do toho nepočíta, jenže to bych pak měla odděláno 270 dní ale ve třech letech že jo…tak díky za osvětu
Nemocenská se do toho počítá, takže nárok na PPM mít budeš..
S tím rodičákem zkušenost bohužel nemám..
- Citovat
- Upravit
A holky je tam ještě nějaká podmínka, jestli musím být v tom druhém zaměstnání nějakou dobu? nebo je to jedno?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nichnich píše:
Martina. se-me prave nekdo rikal, že nemocenská se do toho nepočíta, jenže to bych pak měla odděláno 270 dní ale ve třech letech že jo…tak díky za osvětu
počítá, takže buď v klidu. Jinak pokud jsi plynule přešla z jednoho do druhého zaměstnání - žádné limity nejsou. Jen ať Tě nevyhodí ve zkušebce - omarodit v ní je celkem nevhodné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nunik: prave proto se ptám, jelikož kalkulačka na netu pro rok 2014 nám spočítala že bychom na tu variantu dosáhli… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nichnich píše:
A holky je tam ještě nějaká podmínka, jestli musím být v tom druhém zaměstnání nějakou dobu? nebo je to jedno?
No tak asi bys nemela byt ve zkusebce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nichnich tak se to asi změnilo tímhle způsobem, mě se denní výměr v lednu 2014 zvýšil o víc jak stovku, takže se asi vejdete, ale asi bych raději třeba cinkla na sociálku, oni ti to do telefonu řeknou, jestli nárok máš, maj to spočítaný za chvilinku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit