Jak se vyznat v rodičáku a mateřské?

79
29.4.14 09:28

Rodicak a materska nechapu

Dobrý den, maminky, budoucí maminky a snažilky :) Jsem tady nová, ale už delší dobu mě trápí jedna věc. Rádi bychom se s přítelem začali snažit o miminko. Jelokož každý říká, že peníze nebudou nikdy, tak už na tom tak nelpíme a necháme tomu volný průběh. Přítel je zaměstnaný na dobu neurčitou, průměrně bere asi těch 15 000 hrubého. U něj není problém. Spíše u mě. O 2.září 2013 jsem byla zaměstnaná, v této práci jsem skončila ze začátku března 2014, a hned ten měsíc jsem plynule přestoupila do práce nové kde jsem doteď. Kdybych otěhotněla v nebližších měsících pravděpodobně bych musela jít vzhledem k rizikovému pracovišti na nemocenskou a tady vyvstává otázka jestli dosáhnu na těch 270 v posledních dvou letech abych měla na mateřskou nárok, protože i kdyby se nám dítě povedlo opravdu brzo rodila bych stejnak až rok příští. A další můj dotaz se týka rodičáku…Napíšeme ho zřejmě na otce a když má 15000hrubého mělo by nám vyjít že po dobu dvou let bychom mohli pobírat 10500. Můžu těm kalkulačkám na netu vůbec věřit? Jsem z toho jelen… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
29.4.14 09:31

@nichnich vydrž 2-3 měsíce, pak už splníš podmínku. Jestliže jsi volně přešla do druhého zaměstnání, budeš mít 270 dní v pohodě - neschopenka se do toho počítá taky. Nárok na mateřskou mít budeš. Co se týče 2 letého rodičáku, tak to si jistá nejsem, kde je ta hranice :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
29.4.14 09:34

Ano, podminku 270 dni splnujes a kalkulackam na netu verit muzes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
29.4.14 09:35

Martina. se-me prave nekdo rikal, že nemocenská se do toho nepočíta, jenže to bych pak měla odděláno 270 dní ale ve třech letech že jo…tak díky za osvětu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1531
29.4.14 09:36

Já jsem měla 17500 hrubého a na dvouletou rodičovskou jsem dosáhla jen hodně na těsno, takže s těma 15000 dost pochybuju…ale od ledna se to nějak měnilo, takže na stopro to říct nemůžu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
29.4.14 09:36

Ja se nedivim, ze zamestnavatele radeji berou chlapy ;) vzit zamestnance v breznu a on mi v kvetnu oznami, ze jde na 8 mesicu nemocenske a pak 2 roky rodicaku, to je sen…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
29.4.14 09:37
@nichnich píše:
Martina. se-me prave nekdo rikal, že nemocenská se do toho nepočíta, jenže to bych pak měla odděláno 270 dní ale ve třech letech že jo…tak díky za osvětu :D

Nemocenská se do toho počítá, takže nárok na PPM mít budeš.. ;) S tím rodičákem zkušenost bohužel nemám..

• Citovat
  • Upravit
79
29.4.14 09:40

A holky je tam ještě nějaká podmínka, jestli musím být v tom druhém zaměstnání nějakou dobu? nebo je to jedno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
29.4.14 09:42
@nichnich píše:
Martina. se-me prave nekdo rikal, že nemocenská se do toho nepočíta, jenže to bych pak měla odděláno 270 dní ale ve třech letech že jo…tak díky za osvětu :D

počítá, takže buď v klidu. Jinak pokud jsi plynule přešla z jednoho do druhého zaměstnání - žádné limity nejsou. Jen ať Tě nevyhodí ve zkušebce - omarodit v ní je celkem nevhodné :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
29.4.14 09:43

Nunik: prave proto se ptám, jelikož kalkulačka na netu pro rok 2014 nám spočítala že bychom na tu variantu dosáhli… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
29.4.14 09:44
@nichnich píše:
A holky je tam ještě nějaká podmínka, jestli musím být v tom druhém zaměstnání nějakou dobu? nebo je to jedno?

No tak asi bys nemela byt ve zkusebce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3733
29.4.14 09:46

A kolik je Ti let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1531

@nichnich tak se to asi změnilo tímhle způsobem, mě se denní výměr v lednu 2014 zvýšil o víc jak stovku, takže se asi vejdete, ale asi bych raději třeba cinkla na sociálku, oni ti to do telefonu řeknou, jestli nárok máš, maj to spočítaný za chvilinku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79

Ty dva roky zpět se počítaji od nástupu na mateřskou? :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
29.4.14 09:51

Vermion: 23 ale to je přece nepodstatné…:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat