Rodičák a práce

127
3.1.07 20:08

rodičák a práce

Ahoj maminky, řeším tu takový problémek a nevím si rady a tak věřím, že mi s tím pomůžete. Adámek má rok a půl a já bych chtěla nastoupit do práce na poloviční úvazek, jenže nevím jak to je, když jsem zaměstnaná a chtěla bych pracovat jinde. Musím to zaměstnavateli hlásit? Kdo mi pak platí pojištění, musím si dělat daňové přiznání sama a vůbec jak to udělat, aby to bylo legální a přitom mi zůstal rodičák.

Moc vám všem děkuji za odpovědí.

Kitten

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
914
4.1.07 11:03

Já asi moc neporadím,nejsem právník ani žádný odborník, ale myslím, že by to šlo na smlouvu o dílo. a dítko by nesmělo být ve školce,ale někdo by ti je musel hlídat.
Tak snad se ozve někdo chytřejší, aspoň posunuju :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6907
17.10.11 21:18

Ahojky, nevíte jak je to teď s prací při rodíčáku? Jestli můžu normálně dělat na plný úvazek nebo poloviční a nevemou mi rodičák. Jestli je to něčím omezené … Díky za rady. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
17.10.11 21:23

pokud myslíš mateřskou jako to na 2,3,4 roky tak mužeš vidělat kolik chceš, jedniné omezení je že dítě muže do jeslí či školky maximálně na 5 dní v měsící. takže pokud máš hlídání nebo soukromou školku tak mužeš pracovat od nevidim do nevidim :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
17.10.11 21:26
marieondatra píše:
pokud myslíš mateřskou jako to na 2,3,4 roky tak mužeš vidělat kolik chceš, jedniné omezení je že dítě muže do jeslí či školky maximálně na 5 dní v měsící. takže pokud máš hlídání nebo soukromou školku tak mužeš pracovat od nevidim do nevidim :)

To materska na 2,3,4 roky je rodicovsky prispevek. :wink:
Vydelat si muzes kolik chces.Ale nesmi byt dite ve skolce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
17.10.11 21:28
26lenka píše:
Ahojky, nevíte jak je to teď s prací při rodíčáku? Jestli můžu normálně dělat na plný úvazek nebo poloviční a nevemou mi rodičák. Jestli je to něčím omezené … Díky za rady. :palec:

Ahoj. Při rodičáku můžeš pracovat, jak chceš. Jedinou podmínkou pro to, aby ti zůstal rodičák, je to, že dítě (na které rodičák bereš, tj nejmladší) nesmí být v jeslích (školce nebo podobném výchovně-vzdělávacím zařízení) víc jak 5 dní v měsíci. Pokud máš rodičák na 4 roky, tak dítě mezi 3. a 4. rokem může chodit do školky buď maximálně 5 dní v měsíci nebo maximálně 4 hodiny denně. Teda aspoň doufám, že se to nezměnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6907
17.10.11 21:29

Děkuju, super. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
17.10.11 21:29

mělo by to být tak jak píše hcak .........

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12874
17.10.11 21:38

Je to přesně jak píše hkac a od nového roku by neměla být sledována docházka dětí do školky či jeslí od dvou let (pokud projde novela z. o státní sociální podpoře).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
17.10.11 21:47

Jo, taky mi to na personálním tak řekli, je možné zároveň pobírat rodičovský příspěvěk a u toho pracovat. Jen prý je někde (v práci??) potřeba podepsat, že péče o dítě je zajistěna jinou zletilou osobou (tj. žádná školka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
17.10.11 22:09
mag píše:
Je to přesně jak píše hkac a od nového roku by neměla být sledována docházka dětí do školky či jeslí od dvou let (pokud projde novela z. o státní sociální podpoře).

Tak toto nechápu. Jako že bych dala dítě do jeslí a šla makat? To je přeci blbost. Nebo to bylo myšleno, že také jen na omezený počet dní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
17.10.11 22:17
Kakika píše:
mag píše:
Tak toto nechápu. Jako že bych dala dítě do jeslí a šla makat? To je přeci blbost. Nebo to bylo myšleno, že také jen na omezený počet dní?

Prave ze neomezene a budes dal pobirat rodicak ale ma to hacek musi ti titko vzit do jesli nebo skolky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12874
18.10.11 08:17
Kakika píše:
mag píše:
Tak toto nechápu. Jako že bych dala dítě do jeslí a šla makat? To je přeci blbost. Nebo to bylo myšleno, že také jen na omezený počet dní?

Ne nebylo, jde o možnost postupného zapojování matek do pracovního procesu, můžeš tak jít na zkrácený úvazek, aniž bys musela řešit, jestli z těch peněz vyžiješ, protože ti zůstane RP. Ruku s tím měl být účinný zákon o péči o děti (školky od dvou let, malé skupiny, zvýhodnění firemních školek, sousedské hlídání), ale ten má trochu zpoždění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
18.10.11 12:48

Tak tahle varianta se mi moc líbí. Měla jsem z toho fakt hrůzu, že ze dne na den by museli jít děti natvrdo na celý den. No, uvidíme, jestli to vůbec dopadne :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
19.10.11 12:21
Kakika píše:
Tak tahle varianta se mi moc líbí. Měla jsem z toho fakt hrůzu, že ze dne na den by museli jít děti natvrdo na celý den. No, uvidíme, jestli to vůbec dopadne :think:

Tak v rámci novely to na 99% dopadne, problém je v tom, že to nijak neřeší přeplněné školky, takže je otázkou, zda to bude mít nějaký praktický efekt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat