Rodičovská dovolená a návrat do práce

1009
7.1.06 16:06

Rodičovská dovolená a návrat do práce

Ahoj všichni,

chtěla bych se zeptat na jednu věc. Jsem teď na mateřské, za pár měsíců budu na rodičovské dovolené. Kvůli penězům ale budu muset brzy zpět do práce (až malé bude rok) - nevíte jak je to s rodičovským příspěvkem? Když nastoupím zpět do práce, kde mám smlouvu na dobu neurčitou, nepřijdu tím o ten příspěvek (pokud schválí těch 7400,– tak to už by bylo fakt škoda)? Nebo musím pracovat na jinou smlouvu?
Díky za pomoc
 Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
60
7.1.06 16:37

Ahoj,
já vím jen toto:
v době mateřské si nemůžeš oficiálně přivydělat, aby jsi o ni nepřišla.
V době, kdy by Ti náležel rodičovský příspěvek si můžeš vydělat kolik chceš. Zatím však tvé dítě nesmí chodit do školky víc než 5 dní v měsíci.
Pokud tedy budeš pracovat budou po tobě chtít prohlášení, kdo se v době, kdy ty pracuješ o dítě stará.

Každopádně budu sledovat reakce, protože toto téma mě také velmi zajímá. :roll:

Katy 29tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1078
7.1.06 17:40

Trošku poopravím. Když pobíráš peněžitou pomoc v mateřství, můžeš si přivydělat, ale ne u toho, u koho pobíráš tu mateřskou. Poté, když pobíráš rodičovský příspěvek, tak si můžeš přivydělat u kohokoliv i u toho, u koho jsi před nástupem na mateřskou pracovala. Rodičovský příspěvek můžeš pobírat až do 4 let věku dítěte a zatím je schváleno, že dítě může být ve školce denně, ale jen 4(nebo 5?) hodin. Rodičovská dovolená , myšleno doba, po kterou ti je zaměstnavatel povinen držet místo, je do 3 let věku dítěte.

POkud by jsi ještě něco potřebovala, tak klidně napiš na pivik.bo@centrum.cz

Ivulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.1.06 19:27

Podle mě je to tak, že když půjdeš v roce dcerky do práce a nebudeš ji dávat do školky na dobu delší než 5 dní v měsíci, tak si můžeš vydělat, kolik chceš, o rodičovský příspěvek nepřijdeš. Ta doba 4 hodin denně ve školce a pobírání rodičovského příspěvku, platí od února, ale je to jen pro děti od tří do čtyř let. Snad jsem to nějak nepopletla.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
7.1.06 19:32

ja pracuji od jednoho roku dcery u stejného zaměstnavatele, kde jsem vedená pro rodičovskou dovolenou. mám to jako vedlejší příjem, dceru hlídá babička. musela jsme oznámit, kdo se stará o dceru. kdyby to totiž bylo nějaké zařízení, na které stát přispívá, vezmou mi rodičovský příspěvek. takže si musíš najít hodnou vlastní nebo cizí babičku nebo soukromé jesle. bez odebrání rodičovského příspěvku máš nárok pouze na 5 dnů v měsíci v jeslích do 3 let věku dítěte. od 3 do 4 let máš nárok na 4 hodiny denně v mateřské školce. tohle mě jako velká výhoda nepřipadá, protože ti zaměstnavatel drží místo pouze do 3 let, takže záleží na jeho benevolenci, jestli ti dovolí dál pracovat na vedlejší činnost, abys ten příspěvek dostávala až do 4 let (tak jsem to alespoň pochopila?). je to super pokračovat v práci, ale na druhou stranu mi pořád ještě zůstává na starost dcera a domácnost, manžel nepomáhá. kdyby jsme měli dostatek financí, nikdy bych takhle brzy do práce nešla.
 alena

• Citovat
  • Upravit
74
9.1.06 09:15

Ahojky, mám dotaz. Snad mi někdo budete umět poradit… Jsem těhulka, s TP 26.3.2006. Od června 2005 pracuji jako OSVČ a hradím si nemocenské pojištění. Do té doby (do 31.5.2005) jsem byla zaměstnána na HPP u jedné soukromé firmy. Brzy po začátku podnikání jsem však otěhotněla a kvůli zdravotním problémům nastoupila nemocenskou. Nejsem si teď jistá, jak to u mě bude s peněžitou pomocí v mateřství. Z jakého období se mi bude počítat? Mám na ni vůbec nárok? Děkuji za odpověď. Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1078
9.1.06 10:27

Lindo,

nárok na ní máš. PPM ti bude vyplácet sociálka a výše by měla být podle daňového přiznání za rok 2005. Ale tím si nejsem jistá. Normálně si zavolaje na příslušnou zprávu sociálního zabezpečení nebo pošli dotaz mailem na lektronickou adersu , ketrou najdeš na stránkách www.cssz.cz

Ivulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
9.1.06 10:47

Ahojky, děkuji za tip, na sociálku jsem zkusila napsat, tak uvidíme, jestli se ozvou… Šlo mi o to, že jsem někde na netu četla, že bych si musela jako OSVČ platit nemocenskou rok předtím, než otěhotním, ale to jsem nestihla… Jenže jelikož jsem byla předtím zaměstnaná a zaměstnavatel mi odváděl na nemocenské pojištění, předpokládám, že mi nárok vznikl. Je to něco, zorientovat se ve všech těch zákonech a vyhláškách.....Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
9.1.06 11:52

Ahojky Lindo,

na tý sociálce se zeptej. Možná je tady i možnost, že ti bude MD hradit i tvůj bývalý zaměstnavatel, protože si otěhotněla v nějaké ochranné lhůtě po ukončení HPP.

Já to měla také komplikované. U svého zaměstnavatele jsem byla do konce roku 2003 na VPP a k tomu jsem byla OSVČ a platila jsem si svojí nemocenskou + ještě mi jí platil zaměstnavatel. Od 1.1.2004 jsem byla na HPP a OSVČ jsem ukončila 31.1.2004.

Otěhotněla jsem 2.1.2004. Na MD jsem nastupovala 31.7.2004 a byl to přesně stý (100.) den ochranné lhůty po skončení podnikání.

To znamená, že jsem mateřskou pobírala 2× zároveň. Asi 8000,– od sociálky jako bývalá OSVČ a asi 10000,– od zaměstnavatele.

Nikde jsem ale svůj případ nenašla, všechno jsem si zjistila na OSSZ, kde jsem to konzultovala s paní, která mě má na starosti.
S tou ochrannou lhůtou jsem byla její první případ, na mě si všechno nastudovala.
Kdybych se po tom byla nepídila, nikdo by mi sám neoznámil, že mám nárok na druhou mateřskou, nejenom od zaměstnavatele, ale i od OSSZ. Byla bych přišla celkem skoro o 50000,– 8O .

Takže „líná huba holé neštěstí!“ to platí a Ty se hodně ptej!!!!!

Držím Ti palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
28.6.06 13:54

ahoj holky,
doufam,ze mi nekdo zodpovite muj dotaz.
Prcek se narodil 9.8.2004,tudiz 10.8.2007 musim nastoupit znouvu do prace,je to tak,ze?Jenze o prazdninach nefunguji skolky,takze by maleho vzali az v zari.To si mam na tu pulku mesice domluvit se zamestnavatelem prodlouzeni rodicovske dovolene?nebo se to bere od prvniho dalsiho mesice?
Jde pozadat o prodlouzeni treba jen o dva mesice?/vim,ze pokud chce byt maminka doma do 4let,musi si podat zadost,jestli ji zamestnavatel vyhovi./Nejradeji bych totiz nastoupila tak od rijna 2007,protoze dat dite 1.zari do skolky a nechat ho tam hned cely den mi prijde krute a ani to tak praktikovat nechci,nase skolka to ani navic moc nepodporuje(maji radej to pomalejsi zvykani,kdy ditko jde prvni den na chvilku,maminka je s nim,a postupne se to prodluzuje,aby nebyl velky sok).
Chci byt informovana,nez pujdu vyjednavat za sefkou,chapete 8)

Mam ted toho plnou hlavu,myslela jsem,ze vse bude uplne jinak a ja pujdu do prace az za dyl po dalsi materske,ale clovek mini......Tak bych mela jasno alespon v tomhle.
Dekuji moc

Any

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
9.7.06 13:44

Ahoj Any,
jedna známa to vyřešila tak, že si v zaměstnání požádala o neplacenou dovolenou. Je to ale hodně na domluvě a záleží na zaměstnavateli, jestli Ti výjde vstříc.
 Rebeka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
30.1.12 09:58

Děvčata, potřebovala bych rychlou informaci.
Jsem na RD, do 13.3. ještě budu. Teď mám nabídku na práci a chtěla bych vědět, jestli můžu nastoupit už teď, aniž bych přišla o ty zbývající rodičáky. Malej nepůjde do školky, bude mi ho hlídat babička, jedná se jen o práci na zkracený úvazek… Vím, že ve staré úpravě loňského roku to takto asi šlo, ale není tam ponovu nějaká změna??? díky moc

• Citovat
  • Upravit
6814
30.1.12 10:14

Ahoj jde to,o rodičák nepřijdeš. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5850
3.2.14 14:24

Zdravím holky, chtěla jsem si jen potvrdit jednu informaci, nejsem si totiž úplně jistá jak to je.
Momentálně jsem na rodičovské dovolené, kterou mám mít až do konce června 2015. Dceři bude za dva týdny 18měsíců a já dostala nabídku vrátit se zpět do práce. Jak je to s rodičákem?? Nepříjdu o něj? Hlídat bude babička, takže je to tak, že o rodičovský příspěvek zbývajících měsíců se neochudím??? Někde jsem četla, že ted už můžu pracovat libovolně i u stejného zaměstnavatele. Tak pevně doufám, že tomu tak je. Každopádně budu ráda, když mi to ještě potvrdí někdo kdo se v tom vyzná. Díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
3.2.14 14:26

Nepřijdeš o nic. Je to takhle už delší dobu. Já jsem se vrátila do práce hned po mateřské, rodičák jsem normálně dostávala dál. Teď to plánuju stejně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí