rodicovsky prispevek

158
19.11.08 09:47

rodicovsky prispevek

Mile maminky,nevite,jestli je nejaka doba,kdy simusim na socialce zazadat o porodne a rodicak?narok na PPM nemam,tak musim zadat rovnou o rodicak,jsem tri tydny od porodu a jeste jsem to nestihls,pujdu tam zitra,mockrat vam dekuji a krasny den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13503
19.11.08 10:18

Zda se mi ze nejak do 22.tydne aby sis mohla nahlasit jak dlouho chces byt doma.Jinak ti automaticky daji ctyri roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
19.11.08 10:23

Ahoj,

Vsechny davky se mohou vyplacet az 3 mesice zpetne, takze mas jeste cas, pokud to nestihas.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11343
19.11.08 11:26
Taminka píše:
Zda se mi ze nejak do 22.tydne aby sis mohla nahlasit jak dlouho chces byt doma.Jinak ti automaticky daji ctyri roky.

Ten limit 22. tyden je jen pro zrychlenou variantu RP. S volbou tříleté má člověk čas do 21 měsíců.

Já osobně o porodné žádala asi půl roku po porodu :oops:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1176
19.11.08 11:53

Taky jsem žádala až před týdnem. A je to jak holky píšou. Pokud chceš dvouletou, tak do 22.týdne dítěte a pokud tříletou, tak do 21. měsíce dítěte. Pokud chceš čtyřletou, tak nehlásíš nic, tu dostaneš automaticky když nepožádáš o jednu z výše zmíněných.
Na to zpětné vyplácení pozor, jedné známé teď řekli, že oni teda rozhodně nic nedoplácí a má smůlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
19.11.08 12:17

Tazatelka ale píše, že nemá nárok na PPM, tudíž nemá bohužel ani možnost výběru, jak dlouho bude chtít být s prtětem doma. Automaticky jí dají čtyřletou variantu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
19.11.08 13:16

Sunnyside má boužel pravdu,vybrat by si mohla pouze pokud by měla nárok na PPM a to v minimální výši asi 275,–/den.Pokud na PPM nárok nemá bude automaticky čerpat 4-letou variantu,leda by si to nechala napsat na manžela(pokud má)a on by nárok měl a pak by si vybral on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
19.11.08 15:22

no ja pujdu na triletou,i kdyz nemam narok na ppm,na rikala,at to napisi na mesic na partnerra aak se to zase prepise na me.ja jsem vlastne rodila 30.10,takze predpokladam ,ze narok na rodicak mit budu az za listopad,snad to nevadsi,.ze to pujdu vyrizovat az tri tydny po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
19.11.08 16:47

O porodne musis zazadat do jednoho roku po porodu.
O rodicovskou se zada v tom mesici, kdy na ni nastupujes (= kdy konci materska), pripadne o mesic pozdeji. Prvni pripad - pokud je v tom mesici tvuj prijem min nez 7600 Kc, tak pozadas uz v tom danem mesici, jinak az dalsi mesic.
Tak mi to minuly tyden vysvetlila zenska na pracaku. Jak dlouho budu chtit brat rodicovsky prispevek se me neptala, dala to jako univerzalni radu.

Ja to budu mit takto: 25.1.2009 mi konci materska, zamestnavatel mi da papir, kolik mi v vyplaci a ja si podle toho spocitam, kolik od nej v lednu dostanu. Bude to vic nez 7600, tak o rodicovskou pozadam az v unoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
19.11.08 18:28

Tuším, že to je tak, že porodné vyplácí až rok zpětně a rodičák až tři měsíce zpětně (takhle to bylo před rokem, tak jestli to nezměnili)
Na volbu nárok nemáš, takže to neřeš, pokud bys stála o tu tříletou variantu, dá se to ve 21 měsíci napsat na měsíc na manžela (také jsem byla v té situaci, teď jsme to zrovna před měsícem řešili) Ale to máš ještě spoustu času a třeba mezitím zase budou u vlády socani a všechno bude jinak:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
20.11.08 09:31

Tak ja nevim,ted jsem prijela se socialky a mam to na triletou, i kdyz nemam narok na PPM,napsali jsem to na priutele na mesic uz ted a to ma maly tri tydny,takze asi to jde,ale dekuji moc za rady a hezky den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí