Rodičovský příspěvek

1
9.11.05 19:36

Rodičovský příspěvek

Ahojky holky,
měla bych dotaz, jestli někdo nebudete vědět. V prosinci by se mi mělo narodit mimčo, mateřskou jsem nepobírala, protože jsem nesplnila podmínku 270 dní být zaměstnána, takže mi prý pak bude náležet až rodičovský příspěvěk. Zajímalo by mě, zda by o tento příspěvek nemohl požádat spíše přítel - pracuje, ale někde jsem četla, že pokud je o dítě postaráno, tak práce rodiče není problém, já mám totiž trvalé bydliště dost daleko od místa, kde teď bydlím, a tady mi řekli, že to musím řešit v místě svého trvalého bydliště.
No a tak mě napadlo, zda by o rodičovský příspěvek nemohl požádat přítel, který má trvalé bydliště tam kde bydlíme, ale je zaměstnán, znamená to pak, že by musel odejít ze zaměstnání? Neví náhodou někdo?
Díky za e-mail na stepanka.novotna@centrum.cz Štěpánka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2114
9.11.05 19:43

Ahoj, to se mi moc nezda ze by to mohl pobirat tvuj pritel kdyz bude zamestnan, rodicovsky prispevek je prispevek pro rodice ne pro dite cili kdyz je zamestnan tak by vlastne tento prispevek nepotreboval, neco jineho je asi kdyby si jen privydelaval. No snad to tady nekdo upresni. Jinak ja vzdy pobirala materskou pred porodem, pak materskou po porodu a pak rodicovsky prispevek a jeste nikdy jsem nepracovala takze je divny co ti rekli. Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.11.05 20:01

No já právě nevím, jestli je to vůbec možné, protože jsem se dočetla, že se to vyplácí jednomu rodiči a ten rodič může neomezeně ještě pracovat, ale dítě nesmí dát do školky nebo tak…
Jinak já jsem byla od 31.5.2005 na úřadu práce, předtím jsem si sama platila jen zdravotní a řekli mi, že nárok na mateřskou nemám, že teprve ve chvíly kdy se mimčo narodí tak rodičovská.

• Citovat
  • Upravit
123
9.11.05 20:25

ahoj stepanko,
poradne si to prover, ale ja mam taky trvale bydliste daleko a tak jsem nemohla po narozeni Anicky nikde jezdit a porodne i rodicovsky prispevek jsemsi vyridila postou. Vyplnila jsem formulat, dolozila overenou kopii rodneho listu Anicky a ofocenou obcanku a penizky za porodne i rodicovsky prispevek chodi normalne na ucet.
Pa Ivana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
11.1.12 20:52

já mám taky otázku potřebovala bych vědět kdy a kde se žádá o rodičovský příspěvek mám v dubnu rodit a nevim kdy a kde zažádat děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101603
11.1.12 20:55

No, pokud nepracuješ a nemáš tedy nárok na mateřskou, tak se žádá hned po porodu a žádá se na sociálním odboru úřadu práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
11.1.12 21:00

no nepracuji takže na pracáku s rodným listem dítěte říkám to dobře??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Miškulinka
11.1.12 21:11

Pracovní smlouva na dobu určitou a odchod na MD

Ahojte :)
chtěla bych se zeptat mam smlouvu na dobu určitou do 31.12.2012 a pracuji od sprna 2011,když v dubnu otěhotním muže mě zaměstnavatel vyhodit když mu to oznámím?nebo budu mit ochrannu lhutu? A kdy začíná a končí och.lhuta?Nárok na PPM budu mit?když 270 dní odpracovaných bych měla mit,?a nebo co udělat jit na neschopenku?

• Citovat
  • Upravit
101603
11.1.12 21:34

Jak už jsem psala ve vedlejší diskuzi, vyhodit tě krom rušení či stěhování firmy nemohou, ale smlouvu ti taky prodloužit nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
8.3.12 18:01

Další příspěvky a dávky při ročičovské

Ahoj chtěla jsem se zeptat, jestli mám nějaký nárok na příspěvky/dávky při RD? Na RD jsem od 4. ledna 2012 čili se na mě vztahuje rodičovská 2012. Děkuji za odpovědi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101603
8.3.12 18:43

A jaké příspěvky či dávky máš na mysli? Na všechno se počítá příjem celé rodiny, takže záleží jaký máte jako rodina příjem, jak bydlíte a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
8.3.12 20:02

Ahoj holky, jsem už z toho na prášky.

Před nástupem na mateřskou mi bylo zděleno, že o konci mateřské budu informována a požádat o vybranou délku rodičovské dovolené prý mám do konce 6. měsíce věku dítěte.

Na výpisu účtu jsem zjistila, že mi přišla menší mateřská a je tam psáno, že od 20.2.2012 již nemám nárok na mateřskou 8o
Ale malému bude 6 měsícu až 29.32012 :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101603
8.3.12 20:21

Mateřská taky není do 6 měsíců dítka, ale 28 týdnů od nástupu na ní, takže záleží zda si nastupovala 8 nebo až 6 týdnů před porodem a zda se dítko narodilo v termínu nebo třeba později.
Takže třeba pokud někdo nastoupil 8 týdnů před TP a ještě 14 dní přenášel, tak vyčerpá 10 týdnů před porodem a po porodu mu zbude už jen 18 týdnů, což jsou nějaké 4 měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
575
9.3.12 08:50

aha…děkuju moc za vysvětlení :)
Takže ted honem vyběhávat zbytek :roll:

Nevim proč nejsou schopni mi to říct takle normálně česky… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
8.2.19 14:19

Mám asi hloupý dotaz.
Věkový rozdíl dětí 13 měsíců. Tomu mladšímu teď byly 2 roky, rodičovský příspěvek na něj je vyčerpán. Nejde požádat o doplatek rodičovského příspěvku na to starší dítě? Asi ne, že ? Čerpání se muselo přerušit z důvodu nástupu na mateřskou s tím mladším. Děkuji zkušené za odpověď. Rýpavé odpovědi si prosím nechte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat