Rodičovský příspěvek?

92
15.2.11 10:24

Rodičovský příspěvek?

Ahojky všem už nevím na koho se obrátit tak sem se chtěla zeptat zda někdo nevíte jak je to s rodičovským příspěvkem na dítě když otec dítěte není čech a nemá na uzemí ČR trvalý pobyt?Nejsme s přítelem svoji a chtěli by sme aby naše miminko mělo přijmení po otci jenomže je v tomproblém protože pokovad já ho uvedu jako otce a pojmenujeme malou podle něj nedají mi prý ani rodičovský příspěvek? mateřskou vim na 100%že mi nedaj protože sem ještě nikdy nepracovala a nemám dokončenou školu.
Už sem se ptala na několika uřadech a všude mi řekli něco jiného tak se chci zeptat nemáte nekdo stejnou zkušenost?nebo nevíte alespon jak to doopravdy je?předem moc děkuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
219
15.2.11 10:32

Tak pokud máš tady trvalé bydliště, tím pádem i dítě, tak bys nárok na RP mít měla. A je přece jedno, po kom se dítě jmenuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
15.2.11 10:33

No já si myslím, že je úplně jedno kdo je otec, na rodičovský příspěvěk máš nárok pokud jsi češka a porodíš dítě.Můžeš ho pobírat ode dne narození dítěte. Budeš mít 4-letou variantu tj.: 9 měsíců budeš pobírat 7600,–kč a pak do 4 let věku dítěte 3800,–kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
15.2.11 10:46

Cituji: „Aby měl rodič nárok na rodičovský příspěvek, musí po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečovat o dítě, které je nejmladší v rodině.“ To je podmínka nároku na RP, tu splňuješ, takže nevím, proč bys neměla rodičák dostat. :-) Rodičák pobírá jeden z rodičů, národnost otce nehraje roli. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
219
15.2.11 10:47

I když otce do RL neuvedes, nárok na RP máš, nebot splnuješ podmínku, kterou citovala E.K.L

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
15.2.11 11:06

Otec je občanem země EU? Pokud ano, je rozhodující, kde budete žít a zda obdobnou dávku nebudete pobírat ještě v jiné zemi EU.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
15.2.11 11:06

Otec je občanem země EU? Pokud ano, je rozhodující, kde budete žít a zda obdobnou dávku nebudete pobírat ještě v jiné zemi EU.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
15.2.11 11:35
Linola píše:
I když otce do RL neuvedes, nárok na RP máš, nebot splnuješ podmínku, kterou citovala E.K.L

No a kdybych ho tam chtěla uvést?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
15.2.11 11:43

Už se to tu psalo. Nezáleží na tom, jestli budeš mít otce v RL. Musíš pouze splňovat podmínky: ty a dítě trvalý pobyt na území ČR, musíš o dítě celodenně pečovat a nesmíte pobírat obdobný příspěvek v jiné zemi EU.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lumu
15.2.11 11:46
mishka2 píše:
Už se to tu psalo. Nezáleží na tom, jestli budeš mít otce v RL. Musíš pouze splňovat podmínky: ty a dítě trvalý pobyt na území ČR, musíš o dítě celodenně pečovat a nesmíte pobírat obdobný příspěvek v jiné zemi EU.

souhlasím… je blbost aby ti nic nedali když ho uvedeš :palec: :palec: :palec:

• Citovat
  • Upravit
1762
15.2.11 11:48

Jo a jestli je to tvoje první dítě měla by jsi mít nárok i na porodné. Pokud nejste manželé(pochopila jsem že nejste) a ty nemáš příjem vyšší než tuším 17tis???Ale tou částkou jsem možná mimo. Partnera uvádět nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
15.2.11 12:05
mishka2 píše:
Jo a jestli je to tvoje první dítě měla by jsi mít nárok i na porodné. Pokud nejste manželé(pochopila jsem že nejste) a ty nemáš příjem vyšší než tuším 17tis???Ale tou částkou jsem možná mimo. Partnera uvádět nemusíš.

Ano je to moje první miminko a příjem nemám vubec žádný nedostavam ani korunu :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lumu
15.2.11 14:37
evicka18 píše:
mishka2 píše:
Ano je to moje první miminko a příjem nemám vubec žádný nedostavam ani korunu :-(

No to je holt tak… já taky nic nedostávám jelikož jsem otěhotněla na VŠ…
S tím porodným pozor… z toho co jsi psala jsem pochopila, že přítel není u tebe hlášen tak ho přiznávat nemusíš… pokud, ale je v bytě s tebou ještě někdo trvale hlášen (rodiče, sourozenci) tak musíš uvádět jejich příjem!!! na to bacha ať s tím pak nemáš problém :palec:

• Citovat
  • Upravit
211
16.2.11 07:53

Tak já mám uplně stejný problém a včera mi rodičovský příspěvek zamítli.Také jsem nikde nepracovala a tatínek je měmec, malá se sice nenarodila v čechách ale to by ani tak nevadilo. vše máme jinak v čr,trvalé bydliště, doktory, zdravotní atd.ale důvod byl ten, že já před porodem nikde nepracvala a tatínek pracuje takže mám pobírat dávky ze země kde žije otec a je jedno že spolu nebydlíme a nejsme svoji.Tak dnes jdu za advokátem co je na tom pravdy a uvidíme :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
16.2.11 07:55

jinak maličká má moje příjmení,ale myslím že tohle roli vubec nehraje!jinak rodný list v čechách se nám vyřizuje již od listopadu 2010 a potrvá minimálně do května 2011, tak kde to jsme :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat