Otec OSVČ a převod rodičáku
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
otec osvč a převod rodičáku
Dobrý den,
prosím o radu. Nikde jsem se nedozvěděla zda když chci aby otec osvč přešel na den na mateřskou kvůli volbě 3leté variantě zda musí přerušit živnost. Nebo stačí pozastavit a nebo jestli může být zároveň na mateřský 1den a zbytek měsíce na rodičáku než se to převede na mě bez dalšího papírování na FÚ. Chtěl by chodit normálně do práce. Když je normálně zaměstnanej tak to chápu že nejde jeden den do práce,ale jak je to u živnostníků? Děkuju za radu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Myslím,že by mělo jít jen pozastavit(já mám také pozastavenou živnost při mateřské).
Důležité je,zda si jako OSVČ platí nemocenské pojištění(neplést se zdravotním a sociálním pojištěním to je povinné.Nemocenské povinné není)Pokud ne nemá na výběr mezi 3 a 4 letou variantou.
Ale to už asi víš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dík za info
. Nevíš jestli se musí při pozastavení něco platit? Jinak o nemocenském pojištění už vím. Příští týden si chcem dojít vyplnit formulář.Abychom měli nárok tak to musíme platit 270dní(9měsíců) ale prcek se má narodit v červenci tak by to snad mělo vyjít. Teoreticky v prosinci kdyby bylo prckovi půl roku(může se žádat do 9měsíců dítěte o mateřskou a volbu rodičáku nepletu se,že jo?) a zažádali bychom o mateřskou na otce na jeden den na sociálce( A na tento den pozastavili živnost FÚ)a pak zvolili rodičák na pracáku. Já se musím zaregistrovat na zdravotním a vyplnit něco že se starám o mimčo do7let. A po měsíci v lednu manžel převede rodičák na mě je to tak??? Doufám že jsem to nenapsala moc zmateně ale na úřadech si mě přehazují jak horkej brambor. Myslela jsem že to má na starosti sociálka a oni mě posílají na pracák tak jsem z toho trochu paf naštěstí mám čas než se to narodí to oběhat. Já jsem teď doma s roční holčičkou a představa že se dvěma dětmi budu příští rok pobírat 3800Kč mě fak děsí a jen kvůli tomu že jsem si dovolila dlouho studovat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Při pozastavení živnosťáku se neplatí nic,ale měla bys to oznámit sociálce,VZP a finančáku(v některých okresech to nevyžedují,ale u nás ano).Ve Vašem případě bych tam jen zavolala a řekla co a jak.Jelikož další den budeš zase volat a zase říkat,že jsi obnovila činnost.Teď mě ale napadá,že nevím zda jde živnost pozastavit jen na jeden den.
Možná to musí být alespoň týden,ale to bych kecala-zjistíte na živnostenském úřadu.
Podle mě to má na starosti jen sociálka,netuším co by s tím měl společného pracák. ![]()
Myslím,že za jeden den si VZP platit nemusíš.Je to zpoplatněné až za více dnů.To bych se ale zeptala na VZP.
Jo volit délku mateřské(rodičáku můžeš do 9měsíců věku dítěte)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak tohle jsem řešila včera na sociální správě.Mám též přítele OSVČ a potřebovali jsme,aby provedl volbu.Živnost pozastavovat nemusí,u nás by to ani nešlo,jen půjde na jeden den na nemocenskou,měsíc dostane mateřskou,provede volbu a pak se to zpět převede na tebe.Jen musí platit sociální,aspoň to minimum a 180dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nebo teda tu nemocenskou,ale pozastavovat nic nemusí.Dojdi si na sociální správu,tam jen vyplníš jeden papír.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za příspěvky
Prosím tě Julliet když jde na jeden den na nemocenskou a v ten den se přihlásí na mateřskou a dostane měsíc peníze za mateřskou tak to nesmí ale pracovat celý měsíc, protože při mateřský pracovat nesmíš, ale při rodičáku ano, nebo se pletu? já právě myslela že na mateřský být jeden den a zvolit ten den rodičák aby mohl zase zpátky do práce.Měsíc by byl na rodičáku a pak by to převedl na mě vše tedy na sociální správě. A dobrá rada s tou nemocenskou tím pádem by odpadl FÚ a to se nahlásíš též v ten den na sociálce že jdeš na nemocenskou?. Sunny na tom FÚ by to přerušení muselo být asi delší než jeden den to máš asi pravdu to bych se kdyžtak přeptala ale kdyby to šlo nějak s tou nemocenskou bylo by to o úřad míň
Jinak že mám čas do 9měsíce dítěte tak bych to měla vše stihnout.Nejhorší že musím 30km na sociální zprávu a po telefonu mi řekli že rodičák vyplácí pracák a že to mám řešit s nima tak my tam přijdou trochu natvrdlý! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne,pracovat může,mají prostě nějakou výjimku.Vyplnily jsme pouze jeden papír na okresní sociální zprávě,donesli rodnej list dítěte a to vše,zbytek na sociálce.Žádnej zákaz činnosti,nic.v tom papíře je prostě nějaký prohlášení,že s tím jako matka souhlasíš a zároveň otec na ten den má celodenní zajištěnou péči o dítě.Prostě odejde na jeden den na nemocenskou,víc se s námi nepárali.Ale já jsem ráda,že to vůbec jde,jsem měla strach,že by musela být živnost pozastavena atd.Nakonec jsem byla překvapená,že žádný problémy,a to jsem je čekala,jinak to na těhle úřadech snad ani nejde.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
On bude pouze ten jeden den na mateřský,a tím pádem stejně dostane peníze za celý ten měsíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak děkuju holky za info
jsem už chytřejší a budu vědět přesně co po úřadech chci. Naservíruju jim to tam a snad to pochopí. Né odpověď : „to já ale nevím“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
brinďata píše:
Tak děkuju holky za infojsem už chytřejší a budu vědět přesně co po úřadech chci. Naservíruju jim to tam a snad to pochopí. Né odpověď : „to já ale nevím“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit