Přídavky a jakési paušální příjmy při podnikání

879
12.2.11 17:30

Přídavky a jakési paušální příjmy při podnikání

Ahojky,

zkusila jsem podat žádost o přídavky na děti, podle mých výpočtů jsme s naší rodinou byli tak na hranici příjmů. Ze sociálky mi pak volali, jestli jsem v rozhodném r. 2009 celý rok podnikala (mám živnosťák, na který pracuji v malém rozsahu při dětech), že podnikatelům počítají jakýsi paušální příjem, i kdyby byli třeba ve ztrátě, a že nám to tedy nevychází, ale kdybych třeba část roku nepodnikala, že by nám to vyšlo. Podrobnějším dotazováním jsem nabyla dojmu, že nám k příjmům přihodili asi takovou sumu, jakou jsem vůbec za ten rok vydělala. Ještě se na to chci jít zeptat osobně, ale nevíte o tom někdo něco?

Docela mně to nadzvedlo, to jako předem počítají, že každý se živnosťákem krade a pro jistotu mu nějaké ty utajené zisky napočítají nebo jak se k tomu došlo?

Dík

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101929
12.2.11 18:41

Pokud máš ŽL jako hlavní, tak se automaticky jako příjem počítá to co odpovídá zálohám na sociální, tj. cca 11tis. Pokud máš ŽL jako vedlejší, tak by ti to počítat neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
12.2.11 19:17

já tomu teda taky nerozumím, ale brala jsem pětistovku přídavky na dceru a ve chvíli kdy jsem se vdala tak říkali že od sociálky už nedostanu nikdy nic, bo manžel je osvč a jemu počítají právě jakýsi paušál, díky kterému nikdy na žádné přídavky nedosáhneme. jeho příjmy nebo přiznání k dani je vůbec nezajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22157
12.2.11 19:22

Přesně tak, oni mají svůj vysoký paušál a je jedno, kolik si vyděláš, jaké máš daňové přiznání - je to ochrana proti podnikatelům, kteří jsou X let ve ztrátě (papírově).M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
12.2.11 20:10

Jo jo je to přesně tak.Já se tomu taky hodně divila.
Před těhotenstvím jsem podnikala(manžel je také OSVČ).Pak jsem v průběhu těhotenství byla na úřadu práce 5měsíců jsem dostávala pár korun a pak vůbec nic až rodičák po porodu.V té době co jsem nedostávala nic jsem se ptala na sociálce,jestli bych neměla na něco nárok,když nemám vůbec žádný příjem(třeba alespoň na životní minimum).Takže ze zákona mě tedy musí živit mamžel,tomu přávě počítají ten paušální příjem asi 11.tisíc(i když takový příjem nemá)a to je více než životní minimum pro dva dospělé lidi.
Takže jsem nedostala nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
12.2.11 20:13

Jo, tohle je perfektně vymyšlený. Já jsem kdysi taky žádala… Byla jsem tehdy ještě „v rozvodu“, ale v podstatě samoživitelka a začínala jsem dělat na ŽL, takže příjmy „obrovské“. Tak mi na sociálce započítali nejem „můj“ podnikatelský paušál, ale ještě manželovy příjmy a dostala jsem prd. :zed:
Nebýt mamky, tak jsme se asi s klukem tehdy pásli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5463
12.2.11 20:36

Já jsem také byla na ÚP otěhotněla jsem a od sociálky jsem nic nedostala ,protože manžel je OSVČ a ze zákona má povinnost mě živit.Dostala jsem až porodný a pak RP do té doby jsem byla úplně bez peněz :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
12.2.11 20:46

Ahoj Evalu, zdravím :mavam: :mavam: :mavam: :mavam:
já jsem si takhle naběhla loni v září. Zkusila jsem si zažádat o přídavky, protože jsem 8 měsíců v roce 2009 byla na RD (už jsem brala 3.800) a 4 měsíce jsem měla živnost jako hlavní činnost. Spočítala jsem si, že výživné + rodičák + příjmy ze živnosti (mám výdaje paušálem) mi v pohodě vyjde. Mám s dětmi 2,4násobek životního minima okolo 14 500,–Kč. Jaké bylo moje překvapení, když mi spočítali měsíční příjem o 1.500,–Kč vyšší, než mám ve skutečnosti. Paní mi vysvětlila, že mají zákonem stanovený minimální výdělek OSVČ (myslím, že je to za rok 2009 okolo 140.000,–Kč) a ten mi započítali za 4 měsíce, co jsem měla živnost jako hlavní. Na můj argument, že jsem si tolik nevydělala ani náhodou mi řekla, že kdo má příjmy nižší, než je to jejich minimum (nebo je třeba ve ztrátě), tak tomu počítají to minimum. Kdo má příjmy vyšší, tak mu počítají ty skutečné příjmy. Tak jsem se do toho nevešla. Prý to zkazili podnikatelé, kteří si v drahých autech, chudáčci ve ztrátě, jezdili pro přídavky na děti.

• Citovat
  • Upravit
5463
12.2.11 22:05

Spíš si pro ty přídavky v drahých autech jezdí naše menšina… :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
13.2.11 13:26

Ne,tohle byli opravdu podnikatelé. Já jsem tam byla jako OSVČ a podnikatelé můžou být ve ztrátě (i když jsou ve skutečnosti ve vatě :zed: )

• Citovat
  • Upravit
879
13.2.11 13:56

Děkuju za odpovědi.

Také zdravím, Jani.

To je tedy všivárna, neexistuje u nás něco jako presumpce neviny?

Já navíc měla celou dobu SVČ jako vedlejší, napřed k práci a pak k mateřské, vůbec jsem kvůli výši příjmů nebyla přihlášená k důchodovému pojištění. To by mi tedy nic započítávat neměli, nevíte někdo? Asi se tam budu muset ještě stavit.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101929
13.2.11 14:01
Evalu píše:
Děkuju za odpovědi.

Také zdravím, Jani.

To je tedy všivárna, neexistuje u nás něco jako presumpce neviny?

Já navíc měla celou dobu SVČ jako vedlejší, napřed k práci a pak k mateřské, vůbec jsem kvůli výši příjmů nebyla přihlášená k důchodovému pojištění. To by mi tedy nic započítávat neměli, nevíte někdo? Asi se tam budu muset ještě stavit.

Eva

Tak v tom případě by ti nic započítávat neměli, to platí jen pro hlavní činnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
13.2.11 21:42

Dík, Jani, tak já tam zaběhnu osobně. Ale stejně mi to vadí, dost lidí se ŽL takový příjem skutečně nemá, třeba takové maminy, které si prací na ŽL v malém rozsahu suplují nedostatkové zkrácené úvazky. POdnikatele se ztrátou a mercedesem by měl snad řešit finančák a nekaloty jim prokázat, a ne že veškeré podnikatelstvo dostane napařené pofidérní příjmy bez ohledu na skutečnou výši zisku.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1032
14.6.13 14:07

Holky, moc tomu nerozumí, ale mám dotaz
manžel OSVc a já na RD, máme dvě děti a živ. minimum je na naši rodinu 22800Kč. Chápu to dobče, že jemu se započítá paušal 11OOOKč a mě RP?? Takže bych měla mít nárok na přídavky?? Potřebuji na jeho příjmy doklad nebo ne??Třeba dan. přiznání? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat