Rodičovský příspěvek a práce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nevolíš si 2,3 nebo 4 roky ale do jakého věku dítěte chceš čerpat. Klidně to může být třeba 32,41… měsíců.
Na brigádu při rodičáku můžeš jít bez omezení, pokud je dítě starší 2 let, může být i bez omezení ve školce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Monika811 Ano, oddvou let věku dítěte je to neomezené, můžeš jít do práce klidně na plný úvazek a malá na celý den do školky. Do dvou let je tvůj přivýdělek taky neomezený, ale dítě nemůže být v kolektivním zařízení déle než 46 hodin měsíčně. Pokud bys měla individuální hlídání (chůva, babička apod.), je to opět neomezené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a ještě dodám, že doba čerpání, kterou si teď nastavíš jde kdykoliv změnit (kdybys např. teď dala do těch 4 let, za rok znovu otěhotněla, tak si můžeš částku navýšit, abys rodičák vyčerpala dřív).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co původní zaměstnání? Tam se nebudeš vracet? Pokud bys tam chtěla zůstat zaměstnaná, tak do tří let RD, potom bys musela požádat o neplacené volno, kdybys chtěla zůstat do 4 let doma. Na zaměstnavateli pak je, jestli ti to umožní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Popokatepetla No, ono to tak jednoduché není. Maximální výše jednotlivých měsíčních dávek se určuje podle příjmu. Takže zálěží na tom, kolik zakladatelka vydělávala před tím. Není to automatické, že si můžeš RP rozvrhnout jen na dva roky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tam se asi vracet nebudu, asi ani nebudu moct, když je smlouva na dobu určitou… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obnovuji… Planuji, ze pujdu do prace na jeden den v tydnu. Do sve prace, kam jsem chodila pred MD. Nyni mam dohodu, ze budu na RD do tri let. Nyni je diteti 2roky a chteli by me aspon na jeden den. Jak to udelat? Vratitbse na zkraceny (0.2?)-zrusi se mi tak rodicovska dovolena?-zrusi se mi rodicovsky prispevek?
- Citovat
- Upravit
Rodičák můžeš pobírat i při práci, taky to tak mám. Jedině kdyby dítě bylo do 2 let tak je omezení hodin ve školce/ jeslích za měsíc ale to se tě netýká…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gortyna No,me ale mzdova ucetni rekla, ze pokud nastoupim na zamestnanecky pomer, tak mi konci rodicovska dovolena a prispevek. Ze pry, pokud chci ke svemu puvodnimu zamestnavateli musim si to vyresit nejakou dohodou o provedeni prace? Jako do te prace na jeden den bych se i vratila, ale ne za takovych podminek…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Obnovuji… Planuji, ze pujdu do prace na jeden den v tydnu. Do sve prace, kam jsem chodila pred MD. Nyni mam dohodu, ze budu na RD do tri let. Nyni je diteti 2roky a chteli by me aspon na jeden den. Jak to udelat? Vratitbse na zkraceny (0.2?)-zrusi se mi tak rodicovska dovolena?-zrusi se mi rodicovsky prispevek?
Tak obojí má svoje pro i proti. Můžeš jít na zkrácený úvazek a budeš mít nárok na dovolenou, nemocenskou, OČR. Nevýhoda je, že se jim časem nemusí chtít ti úvazek navýšit. Nebo můžeš dělat na dohodu. S rodičovským příspěvkem to nemá co dělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Gortyna No,me ale mzdova ucetni rekla, ze pokud nastoupim na zamestnanecky pomer, tak mi konci rodicovska dovolena a prispevek. Ze pry, pokud chci ke svemu puvodnimu zamestnavateli musim si to vyresit nejakou dohodou o provedeni prace? Jako do te prace na jeden den bych se i vratila, ale ne za takovych podminek…
rodičovskou dovolenou musíš ukončit, rodičovský příspěvek ne. Dohoda o provedení práce je v pořádku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičovský příspěvek s tím nijak nesouvisí. Pokud chceš dělat stejnou práci, musíš ukončit rodičovskou dovolenou a upravit pracovní smlouvu dodatkem o zkrácení úvazku (doporučuju dodatek na omezenou dobu, aby pak platil zase plný úvazek). Příspěvek můžeš pobírat dál. Nejde na stejný druh práce uzavřít dohoda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Také se vtírnu s dotazem. Nastupuji do práce a díky navýšení rodičovské od 1.1.2020 budu pobírat rodičovský příspěvek déle. Jak je to s OČR? Pokud by šel manžel, tak by nic nedostal? Nastupuju do nové práce a bojím se, že když budu doma s dětmi na OČR pořád já a nebudeme se střídat, tak se jim to moc líbit nebude ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IvetaHradecka Jiná osoba než ty ošetřovné nedostane zaplacené, pokud ty budeš pobírat rodičák. Jedině, že by ses sama nemohla starat pro nemoc apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
@IvetaHradecka Jiná osoba než ty ošetřovné nedostane zaplacené, pokud ty budeš pobírat rodičák. Jedině, že by ses sama nemohla starat pro nemoc apod.
Děkuji za potvrzení. Tak to navýším na maximum, abysme se pak mohli doma střídat. Za 4 měsíce to vyberu, tak snad bude mladší syn do té doby fit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit