Rodičovský příspěvek, já na úřadu práce, přítel zaměstnaný
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodičovský příspěvek, já na ÚP, přítel zaměstnaný
Ahoj všem, chci se zeptat, já na ÚP, přítel pracuje u jedné firmy přes 10 let, plat 17-20 tis. Můžu si zažádat o rodičák na tři roky? V době narození mimča budeme už manželé. Ja pobírám ještě teď poslední měsíc soc. dávky, přítel pouští svůj byt a budeme nahlášení v mém. Moc děkuji za rady, případné dotazy zodpovím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ano a ani nemusíte být manželé, jen ve formuláři vyplníš část otce, jeho mzdová vám to potvrdí a je to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 aha, super. Já v tom tápu. A chápu správně, že na porodné nárok mít nebudeme? A vyřizuje se ten RP až po porodu, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No to já nevím, hranice je 20817 korun teď pro rok 2015, předpokládám, že pro 2016 se zase zvedne. Posuzuje se kvartál před porodem. Když budeš rodit leden únor, březen, tak rozhodné období bude říjen, listopad, prosinec. Tak spočti váš příjem za to předcházející čtvtletí před porodem a budeš vědět hned, jestli budete mít nárok.
A RP se vyřizjue až po porodu na sociálním odboru úřadu práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičák se vyřizuje po porodu… kdy máš termín porodu? a jaké soc dávky bereš? je tam nějákej limit, ale myslím, že když si vezmeš žádost a vypíšeš tam všechno co máš, tak v nejhorším ti to neschválí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Délka rodičovské, 1. a 2. dítě, ÚP
Maminky, prosím moc o radu.
4.2.2015 jsem z důvodu těhu nastoupila na nemocenskou, přičemž v dubnu mi skončila se zaměstnavatelem smlouva na dobu určitou. Naštěstí jsem se vlezla do ochranné lhůty, takže jsem měla nárok na mateřskou a následně volitelnou délku rodičovské - tu jsem si dala na 20 měsíců, protože bychom chtěli už druhé mimčo (nejpozději do roka). Při druhém asi nárok na mateřskou mít nebudu, ale budu mít možnost zvolit si délku rodičovské? Nebo mi ji dají rovnou na čtyři roky?
Případně když mám manžela zaměstnaného, je nějaká možnost vyřídit příspěvky či délku RD přes něj? I když s dětmi budu doma já a on by dál pracoval?
Děkuji moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Popelka12 pokud on bude splňovat podmínky, můžeš délku RD volit přes něj a částku podle jeho platu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Little_Talker Tam je jen podmínka, že za poslední dva roky musí být účasten nem. pojištění 270 dnů, že? Tj., že musí mít odpracovaných 270 dnů… Děkuji moc! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Popelka12 Pokud ti bude druhý RP přímo navazovat na ten první, tak vzhledem k tomu, že na první PPM jsi nárok měla, tak můžeš volit i druhý RP, ale pouze do výše 7600,–Kč měsíčně (což bez PPM je ani ne do 2,5let dítěte). Pozor na to, úředníci na ÚP toto často neví a tvrdí, že to nejde (a cpou čtyřletou variantu. Pokud bys chtěla částku vyšší, doložíš potvrzení o vyměřovacím základu od manžela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo Děkuji. Určitě bych chtěla vyšší. S hypotékou bychom to asi nedali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Popelka12 píše:
@zrcadlo Děkuji. Určitě bych chtěla vyšší. S hypotékou bychom to asi nedali.
Pak si ale dobře a včas vyřešte, kam s mladším dítětem a jak je reálné sehnat práci, když bude mladšímu třeba 1,5 roku a starší bude tahat nemoci ze školky. To neber špatně, jen mám kolem sebe hodně párů s malými dětmi, a tam, kde jeli na krev a potřebovali rodičák co nejdřív vyčerpat, tak potom přišlo mnohem krizovější období, když si spočítali, kolik dají za soukromou školku nebo když ženská nenašla hned práci a spadli z 11500Kč rodičáku na asi 3000 podpory z ÚP. S hypotékou žádná sláva.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo Práci mám přislíbenou u předchozího ZL. Já vím, nic není jisté a pokud to není černé na bílém, tak s tím raději nepočítat… Ale kapka naděje mi svítá. Hypotéku a další úvěr řešíme s manželem dnes a denně. Také si klepeme na čelo, že jsme byli „blbí“ a vzali si u úvěrů splátky tak vysoké, že jsme nebyli schopni před dítětem něco našetřit na horší časy, ale bohužel. Stalo se. Teď s tím už nic nenadělám.
Ale je fakt, že 1,5 roční dítě do školky asi nedám a babičky na hlídání také nemáme…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Popelka12 v tom případě nechápu proč tak spěcháte s dalším dítkem - když ani ty babičky nejsou…to jsi už tak stará?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Popelka12 sama volit nebudeš moct, ale přes chlapa ano. Stačí pak jeho výměr z práce, na ossz potvrdí vyměřovací základ a s tím pak zažádat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Popelka12 No ještě to zvaž, mám jednu kamarádku, která u druhého dítěte brala maximum 11500,–Kč (což je bez nároku na PPM na pouhých 19 měsíců, dítě se jí narodilo na konci března, takže za ten březen už jí dali RP na tohle a na starší zastavili, čili rodičák jí pokryl 1,5 roku věku dítěte). Ona počítala se soukromou školkou cca na rok a našla si práci celkem rychle, ale protože je malá jarní dítě, tak ji nevzali do školky ani další rok (když jí byly 3 až v tom březnu a místo se na jaře neuvolnilo), takže reálně šla malá do školky až ve 3,5 letech. Náklady na soukromou školku za ty dva roky byly opravdu velké. Pracovala za slušnou mzdu, přesto po zaplacení školky a nákladů na dopravu do zaměstnání nezůstalo ze mzdy tolik, jako byl rodičák 11500, takže často říká, že po nástupu do práce jim vlastně peníze výrazně ubyly a srovnalo se to až po těch dvou letech s nástupem do státní školky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit