Rodičovský příspěvek USA
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodičovský příspěvek USA
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, zda někdo před nedávnem nebyl ve stejné situaci a neporadil by mi
Žiju dva roky v USA, za dva týdny mám termín porodu. Dítě se narodí tady v USA, ale časem se chceme s manželem vrátit zpět do ČR. Po celou dobu si sama platím zdravotní a sociální pojištění v ČR. Zaměstnaná jsem v ČR nebyla, jen brigády a hned po dokončení VŠ jsem odjela. Můj dotaz tedy zní, zda mám nárok na RP? Tady v USA žádný nárok na dávky nesplňuji. Žádala jste některá o něj ze zahraničí, popř. co bylo potřeba?
Ještě dodám, že dítě bude mít také české občanství a český rodný list.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Až se vrátíte, tak asi nárok mít budeš(pokud to bude do nějakých nevím 4 let věku dítěte?) dokud budete v USA, tak ne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@slavuska1 píše:
Až se vrátíte, tak asi nárok mít budeš(pokud to bude do nějakých nevím 4 let věku dítěte?) dokud budete v USA, tak ne
Ale četla jsem, že o příspěvek lze žádat maximálně do tří měsíců po narození dítěte, pak zaniká nárok…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
O prispevek si muzes zazadat kdykoli, klidne ve dvou letech ditete, vyplaci se tri mesice zpetne. Dite musi byt zaevidovano na specialni matrice v Brne a nejakou dobu to trva, pred dvema lety to trvalo tri mesice, mozna se neco zmenilo. Dokud nemas cesky rodny list z Brna, tak nemuzes zadat o prispevek. Ja jsem musela osobne na svoji matriku v Praze kvuli potvrzeni obcanstvi a potom teprve zazadat o RL ditete v brne, to uz slo korespondencne. Nevim, jestli jde udelat potvrzeni obcanstvi na ceske ambasade, tu kde ziju neni ceska ambasada
… popisuju postup pred dvema lety.
Prispevek ti daji i kdyz jsi nepracovala v CR jenom si nemuzes vybrat dobu po kterou ho budes cerpat, automaticky ho budes mit na ctyri roky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ferdina píše:
Ale četla jsem, že o příspěvek lze žádat maximálně do tří měsíců po narození dítěte, pak zaniká nárok…
Lze zadat i dele, ale vyplaci se pouze 3 mesice zpet. A musi byt splnena podminka, jak pise @slavuska1, musite se zdrzovat na uzemi CR.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ferdina Myslím, že nárok mít budeš. Osobně bych ti doporučila kontaktovat úřad práce, nejlépe někoho z generálního ředitelství. Pokud bys chtěla, můžu ti do SZ napsat mail na jednu paní odtud, se kterou jsem řešila svůj specifický případ pobírání RP při dočasném pobytu v zahraničí, kdy mi všichni ostatní, včetně běžných úřednic tvrdili, že nárok na RP po tu dobu nemám a přitom jsem měla. Tebe se sice nebude týkat pobírání RP dokud budeš v USA, ale určitě ti poradí, co přesně a kdy dělat, až ho budeš chtít pobírat v ČR a co k tomu budeš potřebovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@monrom píše:
Nárok na příspěvky z ČR je jenom pokud tu mas těžiště zajmu, tz ze tu žiješ mas doktory… Dokud budeš v USA tak ne.
však ona ho nechce pobírat v USA, ona ho chce pobírat po návratu do ČR. A ani to, co píšeš není úplně pravda, v případě služební cesty/stáže můžeš být v zahraničí až 2 roky a mít nárok na český RP (za předpokladu, že tvůj zaměstnavatel je v ČR, platíš tady daně a odvody).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hoa Mai
To by jsi byla moc hodná. Já už právě zkoušela psát různým lidem, ale od každého jsem se dočkala trošku jiných odpovědí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ferdina jo, to znám. Já po kontaktu s běžnou úřednicí napsala na Aperio (celkem renomovaná poradna pro rodinu, která mimo jiné radí, jak se vyznat v zákonech apod.) a dostalo se mi od nich poměrně hnusné odpovědi ve stylu že nemám nárok ani omylem, že musím být v ČR a žádné další okolnosti je očividně nezajímaly, přesto, že jsem jim situaci detailně popsala. Mě to ale i tak bylo divné, protože jsme si nejeli do zahraničí vydělat, byli jsme tam v podstatě jako turisté, takže jsem se obrátila mailem na MPSV, ti mě přesměrovali na tu paní z úřadu práce a ta mi napsala, že nárok na RP neztrácím, poslala odkazy na paragrafy, kde to je v zákoně přesně popsané a bylo. Kontakt posílám do zprávy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit