Rodily jste s dulou?

4034
10.6.10 17:32

Rodily jste s dulou?

Zdravím všechny těhulky! Blíží se konec mého 3. těhotenství a tak přemýšlím, jak si zpříjemnit porod a hlavně rodit pokud možno v termínu bez přenášení a stresů. Uvažovala jsem o možnosti porodu s dulou. Máte někdo tuto zkušenost? V čem vám dula pomohla, v čem vám naopak vadila? A celkově, jak hodnotíte její přítomnost u porodu? Doporučily byste nebo naopak? Díky moc za vaše zkušenosti a názory!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20840
10.6.10 21:03

Já jsem sice nerodila přímo s dulou, ale měla jsem sebou svou PA, která fungovala jen jako dula - byla tam pro mě, pomáhala mi do/ze sprchy, masírovala záda, pomáhala s dýcháním, komunikovala s personálem, opírala jsem se o ni při tlačení, poslední kontrakci před tlačením jsme se jí doslova pověsila na krk, ale ustála to a mě to moc pomohlo… žebřiny tam bohužel nebyly.
Chodila jsem k ní i během těhotenství, vždycky jsme probraly, co jsem potřebovala, poměřila bříšo, prohmatala, nechala mě ošahat si malou přes břicho (super :palec: ) a hlavně mi dost pomphla vyrovnat se s prvním pordem, ketrý nebyl zrovna pohodový.
Byly to fat super, nesrovnatelné s prvním porodem, to, že tam byl někdo, kdo se vyzná jen pro mě a celou dobu bylo k nezaplacení…
Jestli budu ještě nekddy rodit, tak jedině zase takhle :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1938
10.6.10 21:07

S dulou rodila moje sestra a oproti hororovemu prvnimu porodu musim rict, ze byla tak nadsena, ze 4 hodiny po porodu mi rikala, ze by hned sla rodit znovu. Dula ji davala nejake homeopatika, ktere ji zklidnily a pomohly tam, kde mely. Myslim, ze to ma cosi do sebe :wink: Ma s tam cloveka, ktery vsechno resi za tebe, pomaha ti a ty se muzes soustredit jen na sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
10.6.10 21:16

Jé, Novire, kde se takovéhle PA shání? To byla jakou soukromá? Jaktože ji pustili do porodnice?
Já se během těhu seznámila s Ivanou Konigsmarkovou - úžasná PA, moudrá, zkušená, moc mi sedla i osobnostně. Klidně bych jí zaplatila majlant za to, aby se mnou šla jako doprovod, jenže ona má údajně zákaz vstupu do pražských porodnic :mrgreen: a neznám porodnici ani jinde, kde by takovouhle PA nechali v podstatě vést porod. A na porod doma jsem neměla podmínky (paneláková dvougarsonka) ani koule.
Při příštím porodu nejspíš pro porod doma ty podmínku budou, ale odvaha taky ne a podruhé už nehodlám spoléhat na štěstí, jestli jako u porodu narazím na milý personál, nebo na debila. Ráda bych to nějak zařídila, ale dula se mi zdá, že nemá tolik znalostí a pravomocí, aby porod vedla. Jestli mi to vyvrátíte, nebo dáte radu, jak si vybrat PA, popř. jak najít a podplatit porodníka, co bude na mé straně - tzn bude se snažit vést porod přirozeným způsobem, tak budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
10.6.10 21:31

Gino, ale ona ta PA porod nevede, pokud neni z porodnice, kde rodis. Treba i Stromerova chodi s rodickami jako dula.
Nicmene si muzes njit PA, ktera v te porodce pracuje, s tou se domluvit, zaplatit ji nejakou kompenzaci za to, ze prijede ve dne v noci i mimo svou sluzbu a ta potom opravdu ten porod muze vest

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
10.6.10 21:35

Mám sice lékaře, který je ochoten přijet k porodu, je to známý od manžela, jenže jako doktor tam nemůže být celou dobu, že jo. A o nějakých masážích nebo uklidňování ani nemluvím. Zdála se mi dobrá ta dula, ale osobně neznám nikoho, kdo s ní rodil. V okolí jsou duly dvě, které i z vidění znám, ale zatím váhám, jestli do toho jít nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
10.6.10 22:02

Čiči, myslíš, že by PA z porodnice mi byla schopna vůbec poskytnout i služby duly? Tzn. abych k ní před porodem chodila na konzultace (abychom se trochu i poznaly), jen tak si „pokecat“ o těhu, jak to probíhá, atd a pak aby se mnou byla po celou dobu porodu (neříkám, že mě zrovna musí masírovat :mrgreen: ) a nikdo nám do vedení porodu nekecal, pokud by nebyly komplikace. Pak by mohla párkrát přijít v šestinedělí. Takhle bych si to představovala, samosebou i zaplatila, jen nevím, zda něco takového vůbec existuje? Štromerovou osobně neznám - asi není tak rázná, že jí ještě nezkázali vstup do porodnic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
10.6.10 22:20

dula

Ahoj Jančiku,
já jsem měla druhý porod z dulou. Setkaly jsme se 5 měsíců před porodem, všechno jsme probraly, vzájemně se otˇukaly a hned mi padla do oka.
Potom jsme si začaly psát, volat, smskovat, pokud byly nějaké problémy apod.
Ještě jsme se setkaly 3× před dnem D, naposled mi poradila, co a jak u porodu.
Ještě 2 dny před porodem přijela- to jsem ale měla jen poslíčky.
8. 11. ve 2h. ráno mi odtekla plodovka, zavolala jsem ji a za necelou hodinku byla u nás.
Chvíli ještě jsme pobyly doma, vydejchávala jsem, dala teplou lázenˇ a po 5 hodině jsme jely do Kladna.
Ale ten den měli mít vypnutý proud, takže nakonec jsme odjeli sanitou do Slaného.
Tam jsme dojeli v 8 h., Olga mi pomáhala s polohama, zase do vany, tam jsem se úplně otevřela a na pár zatlačení jsem porodila Ondráška. Nenastřihávaly mě, klystýr ani holení také ne.
Tento porod se mi líbil více, nebyla jsem sama a vím, že byl můj poslední- kvůli věku.
 Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5597
10.6.10 22:21

Holky, ono to s těma dulama není tak jednoduché, jak si myslíte, pokud příjde dula k porodu jako doprovod, tak stejně ten porod vést nemůže, pokud nemá samozřejmě smlouvu atd., takže ona vám sice něco o průběhu porodu vykládá během těhu, ale pak to nemusí souhlasit v té dané porodnici. jako PA vím o čem mluvím, když vám někdo „kecá“ do vaši práce, chce něco po svém, ale odpovědnost za vše stejně mám já, já se pod to musím podepsat, já za to odpovídám a když se náhodou něco stane, tak dula řekne, že ona nic, může za to službu konající setra a lékař. jen jsem vám to chtěla trochu nastínit. neříkám, že je špatné mít u sebe někoho, kdo vám pomůže, namasíruje atd., i ta PA může zrovna běhat mezi třemi rodičkami, tak u vás nemůže být pořád,ale nemůžete si myslet, že dula prostě rozhodne a bude mít větší slovo nad lékařem.
:kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
10.6.10 22:23

Ještě jsem zapomněla, moje dula se jmenuje Olga Krajíčková.
A nemohla jsem si vybrat lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
10.6.10 22:35

Bedru, myslím, že dochádza trochu k zmäteniu pojmov dula vs pôrodná asistentka. Dula nevedie pôrod (pokiaľ nie je zároveň pôrodnou asistentkou), nemá na to vzdelanie. Dulou sa môžem stať i ja, keď sa rozhodnem doprevádzať ženy v pôrodnici a trochu sa na to pripravím.

Naproti tomu PA má (väčšinou) vysokoškolské vzdelanie, pôrody môže viesť sama (i tie domáce :wink: ), ale v pôrodnici len v tej, kde má zmluvu. V inej, než „svojej“ pôrodnici nemôže pôrod viesť, iba sprevádzať rodičku a plniť tak funkciu duly.

A ešte len tak mimochodom k tej zodpovednosti za rodičku, ako si písala… Prečo, ak dula (prípadne PA, ktorá u vás ale nepracuje, len sprevádza rodičku) s rodičkou niečo chcú, a vy máte pocit, že im nemôžete vyjsť v ústrety, pretože vy ste zodpovední, im v tej chvíli nedáte podpísať revers? Tak by oni mali postup, aký chceli, a vy ste vyviazaní zo zodpovednosti…

• Citovat
  • Upravit
23847
10.6.10 22:38

No, mně osobně by u porodu na to povzbuzení a masírování stačil partner, ale když on o tom porodu ví prd stejně jak já. Při prvním porodu jsme si třeba plánovali, jak budu rodit bez nástřihu, ale oni - pro miminko je lepší, aby bylo rychle venku, no tak jsem souhlasila, i když mi partner pak říkal, že na monitoru měl malý srdeční akce furt stejný (při kontrakci minimálně 105) a pak mi dítě odnesli s tím, že je podchlazené. Kdybysme oba nebyli blbí a vyjukaní, houkli bysme na ně, že si ho ohřeju na sobě sama na svém těle. Jo, kdybych rodila s někým, ke komu mám důveru a řekl - hele, fakt to bez toho nástřihu nepůjde, dítě se dusí, OK ani nepípnu, ale takhle :nevim: Na druhou stranu chápu, že si porodniční PA a doktoři stojej za svým (co nejmíň si komplikovat práci) a fakt bych nerada, aby se porafali s mým doprovodem a ještě víc by mě naštvalo mít s sebou dulu „puťku“ co nebude umět můj názor prosadit. Takže opět nejistota - čekat, zda na mne vyjde vstřícný personál u porodu (který nechá mne a mou PA/dulu vést porod) nebo na debila, co si bude prosazovat svou zas je to 50/5O. :-( Hmm a podplácet doktora, který nechá mou PA vést porod, to je už velký scifi :mrgreen:
(Promiň Jančíku, že ti takhle lezu do diskuze, ale třeba ti to taky bude k užitku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
10.6.10 22:47

A znáte nějakou PA, která poskytuje služby duly a může v alespoň jedné porodnici vést porod? :?: A nejlépe aby neměla služby a mohla se věnovat pouze mně po celou dobu porodu. To by byl ideální stav. :huban: Nejlépe středočeský kraj, ale pojedu třeba na konec světa, když bude dobrá :wink:
A stejně by se mi líbil takový systém, kdy by PA prostě byli s rodičkou na konzultacích před porodem, celou dobu během porodu a pak pr návštěv v šestinedělí. Musely by se snažit získat klientky, jinak by byly bez práce (stejně jako to dělaj duly, nebo PA u domácích porodů). Doktoři by byli jen v záloze, popř. by si prováděli ty své kontroly v těhu a nastupovali by k porodu, až by bylo něco v nepořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
11.6.10 07:33

Gino, já jsme rodila v brně, takže moje PA byla taky z Brna :-)
A asi jsem to špatně napsala, ona opravdu nevedla můj porod, od toho tam byla „nemocniční“ PA. Ale já jsem měla štěstí, že ten den byl fofr a navíc tam Laďku znají (a mají dobré vztahy), takže byli rádi, že se o mě nemusí moc starat (zbytek byly prvorodičky).
Když pominu příjem, tak mě nemocniční PA akorát 2× vyšetřila, 1× natočila monitor (byl nutný, malé klesaly ozvy) a pak chytala malou při tlačení. Dr. přišel až na šití.
A i ta nemocniční PA byla super, prostě klika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1483
11.6.10 08:56

Jitko diky moc za informace! Take o dule uvazuji a zrovna Olga Krajickova pusobi tady u nas na Litomericku,tak jsi me povzbudila, ze jsi s ni mela dobrou zkusenost :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí