Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky, když Vám úřad vrátí peníze na daních, jak s nimi naložíte? Společně nebo si je tak nějak rozdělíte na půl?
Nikdy jsem to neřešila, prostě společně asi. Jakože neřešíme čí je co ![]()
Tak my to vždy necháme na něco dražšího - např. nová televize, základ na dovolenou, apod.
Ptám se jen proto že peníze a byla to pěkná částka došli na manželuj účet a s tím jaké máme spolu manželství jsem mu už tehdy v březnu řekla že půjdeme na půl. Doteď se nic nedělo a jelikož mám teď trochu finanční krizi…víc výdajů než příjmů tak na něho udeřím.
Peníze většinou využijeme společně. Na něco co si dopředu naplánujem. Letos jsme za ně nechali opravit auto.
Používáme na větší investice nebo sporime. Letos padly na generalku auta.
@Dasha01 … a co když je v příjmech velký rozdíl, já z výplaty neušetřím, nemám šanci… a neměli jsme teď žádné rodinné výdaje skrz byt auto atd.
@boruvka33 píše:
@Dasha01 … a co když je v příjmech velký rozdíl, já z výplaty neušetřím, nemám šanci… a neměli jsme teď žádné rodinné výdaje skrz byt auto atd.
@boruvka33 vsechny prijmy jdou do rodinneho rozpoctu, se kterym spolecne hospodarime. Nikdy nepochopim tohle deleni na moje a tvoje v manzelstvi. Znam teda pary, kterym to takto vyhovuje a jsou spokojene. To ale evidentne neni tvuj pripad.
Jen tak mimochodem, vis ze je i zakonem zakotveno, ze manzelka ma pravo na stejnou zivotni uroven jako manzel? Myslim, ze je to zakon o rodine.
No my mame rezim oddelenych jmeni manzelu tzn., ze spolecne mame dite a bude prjmeni + narok dedit tot vse. ( zatim mame pred svatbou ). Tudiz si jedeme kazdy na svuj pisecek a presto hospodarime spolecne a to i s velmi rozdilnymi prijmi.
@nozu …vím o tom zákonu, už mě to i někdo doporučil…jenže já jsem se snažila to změnit, že by jsme i spojili účty a spolu hospodařili, nic neskrývám, jen mám úchylku v knížkách:-)…nebo i nespojili, on nechce, všechno je v minulých diskuzích. Jen on má na to pohled takový že jak si kdo vydělá tak má.
@Šarlota4 …a když ti pochybí peněz, měla jsi velké výdaje…jdeš za nim že ať tě,,založí"?
Penize za dane vyuzivame spolecne, protoze jsou ze spolecnych penez placeny. Vratka dani chodi ve spravny cas k porizeni dovolene, tak za ni porizujeme ji.
Pokud to máte takhle rozdělené, tak na půlku máš určitě nárok, je to vrátka daně předpokládám za dítě a možná hypotéku a to máte společné, ne? Takže i vrátka daně by měla být z 50 % tvoje.
@boruvka33 píše:
@Šarlota4 …a když ti pochybí peněz, měla jsi velké výdaje…jdeš za nim že ať tě,,založí"?
Me nepochybi, protoze mame oba pristup ke vsemu. Popr kdyz se nedostanu k bankomatu proste mu napisu vyber tolik a tolik, protoze doma uz nejsou penize. je fakt, ze jsme si rekli jak s penezma hned v pocatku vztahu, ale muj partner neni lakomej jakoze vubec a vse co poridim bere tak, ze jsme to proste potrebovali nebo tak, ze si chci udelat radost a neresi to. Je rad kdyz je rodina spokojena. A neumim si predstavit zit s nekym kdo ma dostatek prostredku a diva se na toho druheho, ktery valci s penezi a je mu to jedno.