Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Možností je víc, buď se dělal přepis RL z důvodu adopce a nebo ho rodiče ztratili a potřebovali nový. Podle mě pokud to bylo z důvodu adopce tak to na úřadech nezjistíš, tam se pak mění vše.
Ahoj anonymní, u nás třeba j ten problém, že dcera se narodila do 300 dnů po rozvodu, proto má automaticky v rodném listě uvedeného exmanžela, přesto, že není otec. Už se to řeší u soudu, jakmile bude rozhodnuto o změně otce, vydají nový rodný list. Je to dost časově na dlouhé lokte, počítám, že ten nový RL dostaneme tak v prvních narozeninách dcery.
Ja jsem mela vydany rodny list az dost pozdeji, z duvodu, ze otec byl cizinec, nez se vyridilo priznani otcovstvi pres soudy. Nevim, co jsem mela za doklad do te doby, je to uz fakt hodne dlouho a mamka si to nepamatuje ![]()
Myslíte, že může být důvod i ten, že:
Sakra Vás anonymních tady je ![]()
K 1. otázce, co mě zaujala - pokud byl tvůj otec cizinec, vydali ti prvně rodný list bez uvedeného otce, až pak se tam otec přidal a vydali nový, žáden jiný náhradní doklad určitě vystaven nebyl, prostě jen RL bez otce ![]()
K 2. otázce - je možné, že otec se přidal do rodného listu později, ale dle mě by na matrice tohle měli mít evidováno, případně, pokud se něco řešilo soudně, pak na soudě taky.
na matrice ti jsou povini ukazat knihu zaznamu tam se neskrta ,tak ze jestly jsi adoptovana najdes 1 vydani tveho RL
Já třeba rodný list svojí dcery ztratila a teď půjdu vyřídit nový, takže ho bude mít víc než o 2 roky maldší než je ona sama…
lena7 píše:
na matrice ti jsou povini ukazat knihu zaznamu tam se neskrta ,tak ze jestly jsi adoptovana najdes 1 vydani tveho RL
a fakt bys to ve 34letech chtěla vědět?já asi ne ![]()
Teď si ještě musím zodpovědět otázku, zda chci skutečně vědět pravdu, pokud nějaká tedy je
Žít 34 let v něčem a pak má najednou přijít jiná pravda ![]()
Anonymní, počítej i s tím, že se na matrice můžeš setkat s obyčejnou lidskou leností a neochotou. Já jsem třeba chtěl znát datum úmrtí svého pradědy a k tomu jsem potřeboval nahlédnout do matriční knihy (tehdy to byla ještě tzv. živá matrika, to znamená, že ještě nebyla uložená v archívu). No a pro paní matrikářku nebylo dostatečným argumentem to, že chci znát všechno o svých předcícha bez této znalosti že cítím, že moje znalosti jsou neúplné. I na tohle se připrav.
Juro, s tím tak už nějak počítám, protože vstřícnost všeob. na všech úřadech se jaksi dnes nenosí ![]()
Agatho, je to celé složitější, zatím se ptát nechci, ale nevylučuji to, třeba na to dojde.
Dcera se nám narodila, když sme ještě nebyli svoji a jenom sme spolu žili - dostala rodný list. V loni, když sme se vzali, tak ho přepisovali a dostala nový.
Knizska píše:
Ahoj anonymní, u nás třeba j ten problém, že dcera se narodila do 300 dnů po rozvodu, proto má automaticky v rodném listě uvedeného exmanžela, přesto, že není otec. Už se to řeší u soudu, jakmile bude rozhodnuto o změně otce, vydají nový rodný list. Je to dost časově na dlouhé lokte, počítám, že ten nový RL dostaneme tak v prvních narozeninách dcery.
meli jsme to stejne podavali jsme žadost v šestinedeli mala se narodila 18.10.2009 a ted jsme až meli stani male je 7 měsicu
Nevíte, jaký důvod může být pro vydání rodného listu až rok a půl po narození
Dnes jsem mrkla do svého r.listu a zjistila, že ho mám vydán 1,5 r. od narození
.
Nevíte,zda uchovávají takto staré zápisy, /je mi 34.let/
Dá se např. zjistit na matrice, zda byl zápis v r.listě po mém narození jiný, zda třeba nemám vydany 2.rodný list
Omlouvám za anonymní, ale je to pro mne hodně choulostivá záležitost,tak proto.