Romské děti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3056
28.8.23 15:30

Za „Romské děti“ můžeš dosadit tlusté děti, ty s rovnátky, ty s odstátýma ušima, ty co šišlají, ty moc vysoké, ty chudé, ty s naslouchátky…
Málokomu se nikdy ostatní za nic nesmáli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8367
28.8.23 15:32
@Anonymní píše:
Dobrý den všem.Než uvedu hlavní důvod svého psaní, ráda bych se,,trochu,, představila, kvůli možným předsudkům. Já i můj manžel jsme romské národnosti, s klidem mohu říct že patříme do té,, lepší,, části tohoto obyvatelstva. Jsme oba pracují, takže daně platíme stejně jako čeští občané tohoto státu 😁. Žádné soc. dávky nepobíráme, vše si cálujeme sami ze svého. Ale to není hlavní důvod proč sem píšu. Dnes mi přišel syn z venku s brekem, že mu jeho bývalý nejlepší kamarád nadával do cikánů. Hodně mě to zamrzelo a hlavně zabolelo, jelikož jsem moc dobře věděla jak se ten malý cítí. Tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se s tím bude potýkat celý život a bohužel si na to musí zvyknout, že i když bude mít v dospělosti dobré vzdělání, drahé auto a vilu ze zlata, tak se vždy najdou lidé kteří o něm budou v soukromí mluvit jako o,,tom cikánovi,,. Respektive tím chci říct, že my,,ty černý,, můžeme mít cokoliv lepšího než vy Češi ale vždy budeme u vás cikáni. Nechci tímto výrokem vyvolat nějaké nepokoje ba naopak beru to jako volnou diskuzi, každý člověk má jiný názor. Popravě se nedivím, že máte špatný názor na Romy, souhlasím s vámi… Ale to tu rozebírat opravdu nechci. Spíš mě zajímá jaký máte názor na to, že už mezi malými dětmi (10let) panují takovéto předsudky, je to normální? Pro představu, nebydlíme ve velkém městě kde se na ulicích shlukují romské,,gangy,,. Jsme z maloměsta a Romů je tu co se dá na prstech spočítat. Podotýkám, že můj syn je slušný chlapec, nevyhledává žádné konflikty a není nijak problémový, ve škole patří do první desítky, co se prospěchu týče. Prosím tedy o váš názor, na danou otázku. Děkuji s pozdravem Lenka.
Žádné dyk more, dylina, ani rakovina? Ty jsi bílá kůže, co se tu snaží rozjet „rasistickou“ diskusi? :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
28.8.23 15:33
@Anonymní píše:
Dobrý den všem.Než uvedu hlavní důvod svého psaní, ráda bych se,,trochu,, představila, kvůli možným předsudkům. Já i můj manžel jsme romské národnosti, s klidem mohu říct že patříme do té,, lepší,, části tohoto obyvatelstva. Jsme oba pracují, takže daně platíme stejně jako čeští občané tohoto státu 😁. Žádné soc. dávky nepobíráme, vše si cálujeme sami ze svého. Ale to není hlavní důvod proč sem píšu. Dnes mi přišel syn z venku s brekem, že mu jeho bývalý nejlepší kamarád nadával do cikánů. Hodně mě to zamrzelo a hlavně zabolelo, jelikož jsem moc dobře věděla jak se ten malý cítí. Tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se s tím bude potýkat celý život a bohužel si na to musí zvyknout, že i když bude mít v dospělosti dobré vzdělání, drahé auto a vilu ze zlata, tak se vždy najdou lidé kteří o něm budou v soukromí mluvit jako o,,tom cikánovi,,. Respektive tím chci říct, že my,,ty černý,, můžeme mít cokoliv lepšího než vy Češi ale vždy budeme u vás cikáni. Nechci tímto výrokem vyvolat nějaké nepokoje ba naopak beru to jako volnou diskuzi, každý člověk má jiný názor. Popravě se nedivím, že máte špatný názor na Romy, souhlasím s vámi… Ale to tu rozebírat opravdu nechci. Spíš mě zajímá jaký máte názor na to, že už mezi malými dětmi (10let) panují takovéto předsudky, je to normální? Pro představu, nebydlíme ve velkém městě kde se na ulicích shlukují romské,,gangy,,. Jsme z maloměsta a Romů je tu co se dá na prstech spočítat. Podotýkám, že můj syn je slušný chlapec, nevyhledává žádné konflikty a není nijak problémový, ve škole patří do první desítky, co se prospěchu týče. Prosím tedy o váš názor, na danou otázku. Děkuji s pozdravem Lenka.

Odpovim ti otazkou. Prijde ti normalni, ze by na tebe pokrikovali 7 nebo 8 leti cikansti kluci, jestli jim vykouris pe*o? Protoze mne se tohle stalo. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
28.8.23 15:34

Naprosto chápu, že tě to mrzelo a zabolelo, a to hlavně kvůli tvému synovi. Něco jiného by bylo, kdyby to někdo řekl tobě, ale když s tím dojde tvé dítě, tak je to něco jiného. Bohužel děti takové jsou. Když by tvůj synek nebyl rom, ale měl by třeba brýle, tak by se mu děti smály za brýle, nebo za cokoli jiného, co by si zrovna našly. Posmívání není pouze u vás, ale v tomhle věku je to skoro u každého dítěte nehledě na barvu pleti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
28.8.23 15:36
@Eowyn01 píše:
Odpovim ti otazkou. Prijde ti normalni, ze by na tebe pokrikovali 7 nebo 8 leti cikansti kluci, jestli jim vykouris pe*o? Protoze mne se tohle stalo. ;)

Tak mě se tohle jako malé stalo i u čecha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sandra.B1
28.8.23 15:37

Ano, častěji najdeš předsudky právě u dětí. Až budou dospělí, je větší pravděpodobnost, že budou rozumně posuzovat podle toho, jaký ten člověk je, a ne podle toho jestli je „bílej“ nebo „černej“.

• Citovat
  • Upravit
14727
28.8.23 15:37

Já nepovažuju slovo cikán za sprosté, ale záleží na kontextu a tónu, pokud chce druhý nekoho urazit, tak ho urazí i slovem Rom nebo jiným :nevim:

holt někteří mají potrebu jiným popisovat, jací jsou, dělají to takoví ti drzouni, co jim je všechno a všichni jedno a druhy pro ne nemá hodnotu, pokud z nej není zisk. Jako “ty jsi ale vysoká, ty mas řídké vlasy, ty mas akné, ty mas brýle, ty jsi cikán, ty jsi moc opalena, tak vypadas jako cikán, nejsi opalena, tak vyoadas jako mrtvola, jsi nějaká vychrtla… “ a spousta dalších :lol: normální člověk na druhého prstem neukazuje ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
28.8.23 15:40
@Monchichik píše:
@jednoslunicko Cikáni o sobě neříkají, že jsou Romové…ale vždycky cikáni…a bývají na to i hrdí…mám kolem sebe i kamarádky, které mají doma cikány, normálně pracují, slušné rodiny…a nikdo z nich není Rom…

Vcelku je mi to jedno, jak si říkají. Ale používá se „Romské organizace“, „ROMEA“, „Romská menšina“ atd. tak ať si v tom udělají pořádek, jestli jim označení Rom tak vadí. Já jsem ráda, když o nich nemusím mluvit vůbec.
Sama zakladatelka píše, že jsou romské národnosti.

Příspěvek upraven 28.08.23 v 15:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1260
28.8.23 15:42
@arinecka píše:
Asi bys měla synovi vysvětlit, že když mu někdo řekne, že je cikán, tak to není nadávka. Je cikán? Je, tak co? Ty sama máš předsudky, a valíš to synovi do hlavy :nevim:

Není pravda, je to i obrazné, stereotypní, negativní označení. V současné společnosti máme mluvit v ženském rodě s někým, kdo se narodil jako muž a naopak. Nevidím důvod, proč by si měl syn zvykat na to, že je cikán, když se tak necítí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
28.8.23 15:43
@nuklear90 píše:
Není pravda, je to i obrazné, stereotypní, negativní označení. V současné společnosti máme mluvit v ženském rodě s někým, kdo se narodil jako muž a naopak. Nevidím důvod, proč by si měl syn zvykat na to, že je cikán, když se tak necítí.
:mrgreen: :mrgreen: To je vtipný. Zakladatelko nauč syna odpovídat, že se identifikuje jako běloch a je to :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
28.8.23 15:46
@nuklear90 píše:

Muž zůstane mužem, žena, ženou, cikán, cikánem, blondýna, blondýnou, de.il, de.ilem, a může si každý z nich namlouvat, že to tak není ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
28.8.23 15:51

No mezi dětmi je normální se občas někomu posmívat i celkem nevybíravě. Pokud je to první špatná zkušenost tvého synka, buď ráda. Já byla vždy oblíbená, hezká, nadaná ve škole i na sporty a stejně v tomto věku někdo doma zaslechl, že můj táta má „padoucnici“ a tak se mnou jeden den moji kamarádi nemluvili a štítivě se mi vyhýbali. Trpká zkušenost, nehledě na to, že jsem vůbec netušila, co je to za hroznou nemoc. Naštěstí druhý den už byly všechny děti normální a bavily se se mnou jakoby nic. Za mně je taková zkušenost docela dobrá do života, synkovi jsi to vysvětlila pěkně, příště bude připravený.
Jinak je to prostě na úrovni posměchu pro jakoukoli podivnost, kterou si zrovna vyberu (tlustý, malý, brýlatý). Třeba jedna moje dcera v předškolním věku se romských dětí bála a druhá dcera vůbec nechápala proč, ta vůbec nějaký rozdíl ve vzhledu nevnímá. Je to nastavení od přírody - jedinec prostě řeší odlišnosti kvůli přežití, děti se učí, co má význam (třeba agresivní chování) a co ne (vzhled).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34388
28.8.23 15:52
@nuklear90 píše:

Tak to ma blby. Jako cikan se narodil, tak to tak zustane. Kdyz ti nekdo rekne, ze mas skocit z okna, tak skocis? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
28.8.23 15:53
@Trojlístek píše:
A jak víš co je a není normální?
V pořádku to není, pokud mu nadával i jinak.
Nicméně vaše minorita, potažmo syn se bude nejen s předsudky setkávat na denní bázi, stejně tak jak majorita je na denní bázi vystavována nepokojům ze strany Romů. Úplně zbytečná otázka, muselo by se hodně v této minoritní společnosti změnit, aby se tak nedělo.
Jako bych se tě ptala, proč je vaše minorita tak nepřizpůsobivá, tak odpověď nenajdeš… Žijeme v oblasti, kde vaší minority rovněž není moc, pak si nedokážu vysvětlit, proč jsem včera v šeru dupala na brzdy a nejen já, abych skupinku cca 8 jedinců, včetně malých dětí z vaší minority neporazila na 4 proudé silnici, když nedaleko byl přechod pro chodce, úplně zbytečně na sebe takto upozorňují.Příspěvek upraven 28.08.23 v 15:26

Tcl tak z tebe ten „majoritní“ přístup teče až sem. Fakt se denně potýkáš na problémy s romy? :lol: Opravdu, jo? Já měla s romy problém asi dvakrát v životě a to jsem jistou jeho část strávila v dost chudé oblasti.
A že nešli po přechodu, málem jsem se počůrala smíchy, svého času jsem denně řídila v krajském městě a těch bílých skupinek strádujících se mimo přechod pod zvonky tramvaje bych nespocitala.
Problém seš ty, že vidíš 8 Romů a hned to vztahuješ na celé etnikum, což je definice rasismu. Nebo ty jsi též z jednoho těsta s feťákama, vrahama, násilníkama? :nevim: Asi je nebereš za své bílé bratry, co? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11082
28.8.23 15:56

Dobre vzdelani, drahe auto a vila ze zlata ma byt nejakym meritkem?
Tohle vse prece neznamena, ze ten clovek je slusny a zaslouzi si muj obdiv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí