Romština do škol?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
Izz
17.1.12 17:05

Oni se je snažej začlenit…ale mě to fakt připadá neřešitelný

• Upravit
44173
17.1.12 17:05

A než romštinu, to ať se děti raději seznámí se znakovou řečí neslyšících. Je mi jasné, že pokud to někdo běžně nepoužívá, nemůže se to naučit a osvojit si to.
Ale myslím si, že zavést toto,tak by to bylo mnohem prospěšnější než nějaká romština :cert:
Představa, že by se moje děti někdy měly ve škole učit romsky, mě zvedá ze židle :evil:

• načítám...
Neprihlasena Jaruna
17.1.12 17:06

Jezisi,vzdyt by to byl jen volitelny predmet,kdo chce,at se uci,kdo nechce,nic se nedeje.Nikdo nikoho nutit nebude,tak nechapu ty smajliky :roll: .
Ani nevim,jestli bych to chtela,asi bych to nechala na diteti,ne teda 8letem :mrgreen: .

• Upravit
23847
17.1.12 17:07

Nešiřte paniku :mrgreen: - za prvé - vyšlo to v Blesku. I kdyby to byla pravda, vymyslel to kdosi pod vedením Dobeše, co ten už vyslal do světa číčovin :roll: naštěstí ne všechny se aplikovaly.
A pokud se maj cigoši učit romsky, tak proč ne, ale tím pádem nejsem pro integraci romů do normálních škol. Ať se každý učí na co stačí. Tuhle dávali nějakou reportáž o tom, že v jakési škole měli oddělení třídy - romové a neromové a obě ty třídy dosahovaly lepších výsledků než když pak došlo k integraci. Tzn integrace poškozuje především ty cikány.
Mmch na MŠMT pracuje jistá vzdělaná dívčina, podotýkám, že romské kořeny nemá žádné, jen je taková humanitárně založená a ta umí mj. dost dobře romsky. A co myslíte, cikáni se k ní bojí chodit, protože ona umí romsky líp jak oni :mrgreen: Oni většinou už i vlastní jazyk zapomněli :roll: :roll: :roll:

• načítám...
7182
17.1.12 17:09

Romštinu na základky ne, ale na vybrané střední a vysoké školy ano, pro některá povolání by se to jistě hodilo.

• načítám...
Izz
17.1.12 17:09

Mě je to taky vcelku jedno…ale už teď je ve školách málo hodin, ubíraj matematiku, dějepis…tak proč tam cpát romštinu? Ať se radši učej finanční gramotnosti, smysluplnosti práce atd atd

• Upravit
23847
17.1.12 17:11
Jana206 píše:
A než romštinu, to ať se děti raději seznámí se znakovou řečí neslyšících. Je mi jasné, že pokud to někdo běžně nepoužívá, nemůže se to naučit a osvojit si to.
Ale myslím si, že zavést toto,tak by to bylo mnohem prospěšnější než nějaká romština :cert:
Představa, že by se moje děti někdy měly ve škole učit romsky, mě zvedá ze židle :evil:

To je dobrý nápad. Mmch myslím, že na Islandu se znaková řeč používá jako druhý úřední jazyk. Také bych radši, aby se dítě naučilo znakovat než romsky, to by bylo daleko užitečnější. Sama jsem na kurz znakování chodila, ale moc si toho už nepamatuju :oops:

• načítám...
960

Taky bych to neviděla tak tragicky, když by se jednalo o volitelny předmět. Proč by se ho zájemci nemohli učit?

• načítám...
Neprihlasena Jaruna
Gina108 píše:
Nešiřte paniku :mrgreen: - za prvé - vyšlo to v Blesku. I kdyby to byla pravda, vymyslel to kdosi pod vedením Dobeše, co ten už vyslal do světa číčovin :roll: naštěstí ne všechny se aplikovaly.
A pokud se maj cigoši učit romsky, tak proč ne, ale tím pádem nejsem pro integraci romů do normálních škol. Ať se každý učí na co stačí. Tuhle dávali nějakou reportáž o tom, že v jakési škole měli oddělení třídy - romové a neromové a obě ty třídy dosahovaly lepších výsledků než když pak došlo k integraci. Tzn integrace poškozuje především ty cikány.
Mmch na MŠMT pracuje jistá vzdělaná dívčina, podotýkám, že romské kořeny nemá žádné, jen je taková humanitárně založená a ta umí mj. dost dobře romsky. A co myslíte, cikáni se k ní bojí chodit, protože ona umí romsky líp jak oni :mrgreen: Oni většinou už i vlastní jazyk zapomněli :roll: :roll: :roll:

jj,je to tak.Vim take,ze nedavno se zavedla u policie,nevim zda u statni,nebo mestske vyuka romskeho jazyka.

• Upravit
7182
17.1.12 17:13

Mimochodem, my na střední probírali zmíněnou romskou kulturu a historii a bylo to nesmírně zajímavý. Tohle bych zařadila klidně už i na základku, ať se české děti naučí, že cikáni vždycky jenom nedělali problémy, a ať malá cikáňata vědí, jaký je vůbec původ jejich etnika.

• načítám...
9649
17.1.12 17:16
Neprihlasena Jaruna píše:
Jezisi,vzdyt by to byl jen volitelny predmet,kdo chce,at se uci,kdo nechce,nic se nedeje.Nikdo nikoho nutit nebude,tak nechapu ty smajliky :roll: .
Ani nevim,jestli bych to chtela,asi bych to nechala na diteti,ne teda 8letem :mrgreen: .

No, pokud to bude fungovat jako vetsina volitelnych predmetu, tak to stejne nejake deti odskaci.
Segra si ted mela zvolit - francouzstina nebo rustina. Vetsina tridy chtela Francouzstinu. No a jak jinak, na Francouzstinu chodili jen ti prvni co to stihli nejdriv a zbytek ma smulu, zbyla na ne "volitelna! rustina! :mrgreen:

Jinak k tematu - zadna romstina, neni to jazyk, ktery by byl potrebny jak u nas, tak ve svete, takze zbytecne zatezovani detskych hlavicek.

• načítám...
9887
17.1.12 17:16

Mně připadá to, o čem se v článku píše, celkem ok. Proč by to nesměl být volitelný předmět jako jakýkoli jiný, to jste opravdu tak netolerantní? Jinak titulek je samozřejmě typický Blesk…
Sama jsem se ve škole chtěla trochu romsky naučit, ale měla jsem jen nějakou bídnou příručku, tak to moc nedopadlo. Kdyby o to projevila dcera zájem, určitě bych ji v něm podpořila.

• načítám...
SayaSt
17.1.12 17:17

holky, clanek je skoro 2 roky stary ;-)
jinak ne, nechtela bych aby se me dite ucilo romstinu. romska narodnost se nam taky neprizpusobuje, naopak

• Upravit
43028
17.1.12 17:20

proc by nemohla byt volitelna romstina? Nechapu, proc to nekomu vadi.

Příspěvek upraven 17.01.12 v 17:21

• načítám...
9887
17.1.12 17:20

Hm, a co začít u sebe. Moderátoři kdesi volali po nahlašování rasistických diskusí a příspěvků, myslím, že je to na místě:/

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová