Roštěp rtu a patra

Napsat příspěvek
Velikost písma:
37
19.3.14 12:33

Myslíte si že je to série operací když má miminko roštěp, asi to jednou operací nekončí si myslím, to hradí pojištovna?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1547
19.3.14 12:38

@silsinka ano, veškerá péče je hrazená pojištovnou..u kombinovaných rozštěpů, je to operací víc, my máme zatím přislíbenou jen jednu, tak snad to tak zůstane..ale tím to nekončí, vím, že jsou děti potom sledovány na orl (ne všichny) a taky dochází na logopedii, aby dobře vyslovovaly..nevím jak u rozštěpu rtu, ale u pater a čelisti to tak je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
19.3.14 14:55

@silsinka Rozštěpy bez dalších problémů jsou většinou nedědičná vývojová záležitost. Pokud manžel nemá potvrzenou žádnou genetickou zátěž, tak si kup listovku a směle do dalšího dítka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
2.4.14 10:45

Genetika

Ahoj, já mám syna s kompletním rozštěpem, léčba dne probíhá úplně jinak než před 20 lety, takže bych se dalšího těhotenství nebála, dítě určitě chudák nebude. Pravděpodobnost, že miminko bude mít rozštěp je ale malá. Mně tenkrát lékař doporučil v případě dalšího těhotenství užívat kyselinu listovou alespoň rok před plánovaným početím. O genetice a rozštěpech se píše také zde http://stastny-usmev.cz/genetika/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
2.4.14 12:07

Malá má teprve v pátek měsíc, za čas se do toho dáme, lidi si řeknou teda že jsme odvážní mít 4 děti, no a co, dvě děti z prvního manželství už jsou samostatní, mají 10 a 8 let, a pomáhají docela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
2.4.14 13:03

Budu ti držet palce, aby bylo všechno v pohodě :) Tou kyselinou listovou nic nezkazíš. Teď si užívej malé :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
10.6.14 03:44

Ahoj, možná pozdě, ale narazila jsem na tuto diskuzi. Sama mám rozštěp rtu i patra a můj bratr také. Mám dvě zdravé děti a čekáme třetí - podle UTZ se zdá také zdravé. Základem (podle genetiků) je brát dostatek kyseliny listové. U mě byla vada způsobena zřejmě jejím nedostatkem (mám ještě poruchu srážlivosti krve, která jde právě ruku v ruce s nedostatkem kys. listové). Jinak i kdyby se to stalo a vám se miminko s rozštěpem narodilo, tak to není zase až taková tragédie, zvlášť v dnešní době, kdy se děti operují hned a postupy jsou modernější, než byly před 30ti lety. Já na sobě žádný „handicap“ nepozoruju. Ano - když jsem byla dítě, tak se mi ostatní posmívali, ale to se posmívali i „brejlounům, zrzkám, tlustoprdům,…“ takže ono si fakt nevybereš :mrgreen: Jinak je to fakt spíš kosmetická záležitost. Na intelekt ani na nic jiného vliv nemá, takže se neboj a klidně jděte do dalšího miminka :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
6.7.14 14:32

Dobrý den,

narodila jsem se s roštěpem rtu a patra. Momentálně bychom smanželem chtěli začít pracovat na miminku. Ráda bych věděla, zda máte někdo zkušenost, jak se co nejvíce vyhnout tomu, aby naše miminko mělo stejnou vadu jako já. Nějaké vitamíny? Nebo jiné rady? Děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zami
6.7.14 14:37

@Alena89 to má být vtip? 8o 8o 8o
a četla si třeba tu diskusi? nebo bavila se s dr. na gyndě?

• Citovat
  • Upravit
30408
6.7.14 15:02

@Alena89 Alenko,narodila jste se s rozštěpovou vadou v rodině jediná, nebo máte v rodině tuto vadu danou geneticky? Genetika vznik rozštěpové vady ovlivňuje z 20%,z 80% za její vznik mohou různé vnější vlivy (léky, některá ATB, nedostatek kyseliny listové, RTG záření atd.,ale to jistě musíte vědět.) Stoprocentní prevence neexistuje, jen běžná opatření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
6.7.14 18:31

Mám známou, která se narodila s rozštěpem rtu i patra, je to krásná ženská, jejíž jizvičky jsou vidět jen skutečně zblízka.. a hlavně má dvě krásné zdravé děti. Říkala, že absolvovala akorát nějaké testy na genetice, jinak snad nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
6.7.14 18:51

Zajdi si na genetiku (my tam s manželem byli, když jsme plánovali děti). Zhodnotili tam genetická rizika (ovšem tenkrát jen papírově, žádné odběry a nic podobného se nekonalo, ale je to už 13 let, takže dnes je to možná jinak). Rozštěp jsem měla já i bratr a jediné, co nám dal jako doporučení, bylo brát minimálně 3 měsíce před otěhotněním kyselinu listovou. Brala jsem ji u všech třech těhotenství a děti jsou vpořádku (to třetí se tedy zatím nenarodilo, ale podle ultrazvuku rozštěp rtu ani patra nemá). :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
6.7.14 20:17

Nevtipkuji co se tyce meho zdravi ani zdravi deti. Omlouvam se zda vas obtezuji moji otazkou..myslela jsem ze se muzu ptat na to co chci.. Celou diskuzi jsem necetla a proto jsem se asi nedocetla co jsem chtela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
6.7.14 20:26

Mam to v rodine jako jedina, myslime si, ze otec pracoval ve spatnem prostredi a proto jsem se tak narodila, ovsem to je jen teorie… genetiky se bojim, ze me reknou neco spatneho a stejne se s tim nepujde nic delat.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
6.7.14 20:34
@Alena89 píše:
Mam to v rodine jako jedina, myslime si, ze otec pracoval ve spatnem prostredi a proto jsem se tak narodila, ovsem to je jen teorie… genetiky se bojim, ze me reknou neco spatneho a stejne se s tim nepujde nic delat.. :)
Že tatínek pracoval ve špatném prostředí na vznik rozštěpu vliv nemělo 100%. Rozštěp vzniká v 5-10tt., takže muselo něco negativně zapůsobit na tvoji maminku v raném těhotenství. Moje dcera má taky rozštěp jako jediná z rodiny, má v dokumentaci, že pravděpodobnost toho, že ona bude mít dítě s rozštěpem je 4%. V podstatě jako u každého jiného.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová