Co za komunismu nebylo (nostalgická diskuse)

10905
17.3.14 13:11

Co za komunismu nebylo (nostalgická diskuse)

Abychom neplevelily v diskusi Spořivý chlap , zakládám tuto diskusi.

Odstartoval to můj „banán jako symbol luxusu“, probraly jsme ananas, kiwi, a skončilo se u vložek a toaleťáku.
Na co vzpomínáte, že ještě nebylo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Sype
17.3.14 13:12

Nebylo skoro nic…
A do me… :D

• Citovat
  • Upravit
4151
17.3.14 13:13

Tak pardon, ja to napsala ještě tam :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
17.3.14 13:13

Jednou co by dítě, desetileté, jsem na štědrý den brzy ráno stála u PNS, abych dostala Květy, časopis, kdy byl televizní program na celé vánoce :mrgreen: Bez programu bychom byli v řiti. Normáně jsme je odebírali, a zrovna ten vánoční nedorazil do schránky. Stálo tam hodně důchodců, nevím na co, všichni byli milí, povídali jsme si a pustili mě jako první :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
17.3.14 13:15

Já teda tuhle dobu nepamatuji… ale tchýně vždy vypráví :lol: Že když stavěli barák, tak jeli 100km do Prahy do nějaké skladu.. ten se otevřel v 8hod rodina se rozeběhla s ostatními dovnitř a každej si sedl na jednu krabici.. netušili co je uvnitř, zda tam budou kachličky, nebo dlažba nebo něco jiného na stavbu :mrgreen: No a když si lidi takhle porozebrali tak teprv zjišťovali co si „koupili“..

Situaci si představit neumím, ale vyprávění mé tchýně mě vždy v tomto pobaví :lol:

Příspěvek upraven 17.03.14 v 13:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
17.3.14 13:16

Igelitky jen občas, piva a limonády v PET lahvích nebyly, nebyly mléka v krabicích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3733
17.3.14 13:17

Nebylo? Tož bezdomovce jsem jako dítě fakt nevídávala…
a když jsem četla jednu knížku, kde se třináctiletá holčička starala o svoji mladší sestřičku, protože maminka byla daleko na léčení, tak jsem nechápala problémy, které tam řešila…že je vše pořád dražší, že se bojí, že nevyjde s penězi, že léčení maminky stojí mnoho peněz… :think:

Teď už chápu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
17.3.14 13:17

Naše rodina asi nebyla „frontová“ - halt jsme nějaké luxusnější věci neměli nebo ne tak často. Jediné fronty, které si vybavuju byly na maso. Jednou týdně vyrazila babička (zpravidla se mnou) do masny, tedy před masnu, kde stála dobré dvě hodiny před otevřením fronta důchodkyň a dam, které si takhle mohly odskočit z práce.
Netuším, jak dlouho se mohlo čekat, jako dítěti mi to přišlo samozřejmě nekonečné, ale zas nemohli mít delší pauzu než ty dvě hodiny :think: Na druhou stranu se tam máma s babičkou po příchodu z práce občas střídala…
Bylo to kolem r. 1980.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.14 13:19
@asinedkaa píše:
Igelitky jen občas, piva a limonády v PET lahvích nebyly, nebyly mléka v krabicích.

zrona nedavno jsme se s manzelem smali kolikrat se domu pytlikove mleko vubec nedneslo :mrgreen: cestou se protrhlo :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119

Nebyly vložky. Jak já nesnášela menstruaci. K dostání byly jen vložky (žádné tenké, ale jen tlusté), nahoře se síťovinou a aby to z kalhotek nevypadlo, přidělávala se vložka ke kalhotkám zavíracím špendlíkem - a to byla doba těsně před revolucí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235

@werunkaw123 takhle moje mamka, když byla těhotná se mnou, zařizovala obývák a kupovala koberec. Prý stáli frontu, pak se otevřelo, běžela dovnitř, sedla na roli a seděla :mrgreen: a byla šťastná, že má koberec, jaký zjistila až doma :mrgreen: a když chtěli ložnici, celou komplet se skříněma, tak teta měla známou nábytku, zak jak přišla, tak j to bokem prodali. A mamka se radovala, jaké měla štěstí, že zrovna dostali ti tmavě hnědou, protože ta světle hnědá se jí vůbec nelíbila :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905

@Vermion tož, ti byli zavření spolu s nevyhovujícími „domovci“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
17.3.14 13:20

Co nebylo?
Nebyly takový srač*ky, kterýma se dnes krmíme.
Maso bylo maso, nenapuštěný vodou a konzervantama, salámy byly salámy, samozřejmě z masa a ne masokostní moučky a kůží a konzervantů, z mlíka šel normálně udělat jogurt, chleba byl chleba, rohlíky chutnaly jinak, taky dýl vydržely měkké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905

@smilestrawberry jaký cestou, to už bylo v té bedně - muselas pečlivě vybrat. Měla jsem na to školení :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
@smilestrawberry píše:
zrona nedavno jsme se s manzelem smali kolikrat se domu pytlikove mleko vubec nedneslo :mrgreen: cestou se protrhlo :jazyk:

jo a nejlíp, když byl v síťovce ještě chleba.. :) byla jsem malá, sakra to už jsem pamětník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová