Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Syn 12 let má jít nasadit rovnátka, ale předtím mu mají být vytrženy 4 zuby. Mě se to vůbec nelíbí, že by se měli zbytečně trhat zdravé zuby. Už jsem objednaná na konzultaci i u jiného ortodontisti, ale i tak se bojím, že nakonec se třeba zuby trhat nebudou, ale nebude to mít pak správný efekt. Máte někdo zkušenosti? Trhat nebo netrhat?
No a proč mají být rovnátka? Můj syn měl spoustu kazů, které stará zubařka neřešila. A kvůli tomu mu musela nová vytrhat půlku zubů.
To má mimo jiné ty důsledky, že mu hodně rychle rostou druhé zuby (třeba stoličky už má všechny) a nevejdou se mu tam.
Řešení je buď zuby vytrhat (celkem 4) a rovnátka. Cena 100 litrů+ to trhání. Nebo půjde na operaci. Operativně se mu přichytí destička k hornímu patru a ta mu bude to patro rozevírat. A pak dostane rovnátka. Cena 100 tisíc + 35 tisíc za operaci.
Půjdeme do druhé varianty. Přispěje nám širší rodina (my dospělí nedostaneme žádné dárky k narozeninám nebo Vánocům), ale synovi zůstanou všechny zuby.
Mě vytrhli všechny ctverky jinak by se mi nevešly všechny zuby do pusy a měla bych křivý zuby rovnátka nerovnatka.
Jedna dcera ma vytrzene čtyři zuby, protoze se ji do pusy proste nevlezly. Trhaji se ctyri stejne, aby to bylo symetrické. Dva roky pak mela rovnatka. Druha dcera ma vytrzene dva zuby, ty dalsi dva nemela ani založené. Te se to srovnalo samo tim vytrzenim, udelalo se misto.
@janulkaxxx píše: Více
Rozumím úplně, že váháte.
Před nějakou dobou (tj. jako hodně hodně dospělá) jsem také měla fixní rovnátka. A roky jsem s nimi váhala právě proto, že mi tehdy dvě ortodontistky předestřely řešení, které také zahrnovalo extrakci 4 (zdravých) zubů, tuším čtverek. Mně se to řešení také nezdálo, i když uznávám, že z takových asi ne úplně vědeckých hledisek (říkala jsem si, že je pořád lepší mít všechny - potažmo zdravé - zuby, než je mít nutně perfektně rovné), a proto jsem do toho nešla.
Později jsem byla spíš náhodou na konzultaci ještě u jiné, která řekla, že je to k úvaze, že se „to musí spočítat“. Tak spočítala a dospěla k závěru, že netrhat, že sice budu trochu „zubatá“, ale kdyby mi ty čtverky vytrhla, dělaly by se mi (dřív) vrásky, hodně by se změnil výraz obličeje…
Takže jsem u ní léčbu absolvovala, bez trhání, a s výsledkem jsem spokojená.
Doporučuju tedy ještě zkusit (pokud k tomu už nedošlo) konzultaci jinde.
Jo a dcerka dostane „jen“ expandér na zuby, má gotické patro. Tam to bude snazší v tom, že nebude žádná operace a rovnátka potom bude mít nasazovací.
My jsme trhání 4 předešly v nízkém věku, ještě před prořezáním 7 se odtahovaly 2 roky šestky dozadu…cca o centimetr aby bylo místo a zamezilo se upirim trojkám. Když se to řeší až po 10 roce, bývá už ale pozdě. V péči orotodonisty jsme byli cca od 5 let a hlídalo se vše. Už u mléčných bylo vidět, že rovnátka budou 💯 potřeba. Nyní má dcera 15 let. Léčbu fixními zasebou a je krásná se všemi zuby, ale protrpela si s tím spoustu let. Ten zpětný tah headgear byl peklo. Dr se ani neetajila tím, že jde o starší neoblibenou metodu ale vysvětlila nám, že to je funkční a měla pravdu.
Má ty zuby hodně křivý? Klukův zubař třeba vůbec v tomhle věku rovnátka nedává, pokud to není nějaký extrém. Já sama měla rovnátka v pubertě a bylo to k ničemu a jen vyhozené peníze. Zuby se pak znovu hnuly, když mi lezly osmičky.
@Snorlaxik tak to je taky „dobrej přístup“, čeká se jako na co, až zahřmi? Změnila bych lékaře. Robnatka se nosí nejlépe právě v tomto věku, protože čelisti nejsou pevné tak jako v dospělosti a to, že se zuby později rozjely je jen otázkou špatně nastavené retainer péče a ukončení dohledu. ![]()
@Ájinka1 píše: Více
Nezměním, ten doktor moc dobře ví, co dělá?
Takže jsem měla chodit na ortodoncii ještě 15 let po srovnání zubů? ![]()
Já má vytržené čtyřky, přesně z toho důvodu, že jinak by se mi zuby do pusy prostě nevešly a nešlo by je srovnat. Jeslti Vás to uklidní, je mi 50, mám jednu jedinou plombu a zuby krásně rovné. Takže to smysl mělo, i když si taky pamatuju, jak to máma řešila, že je špatně přijít o zdravé zuby.
Měla jsem rovnátka ve 12ti- 13ti letech.
Dosud nemám problém, zuby stále hezké, rovné ( je mi 28). A to mi dorostly všechny moudrý. Od sundání rovnátek každý rok chodim na preventivní kontroly, kde mi dělají rentgen. Tam, vždy posoudí, zda je potřeba vytrhnout, nebo nechat.
Dnes, mi přijde, že každý zubař chce vše vytrhávat. Byla jsem u dvou jiných zubařů od rovnátek ( kvůli problémům na dovolené) a každý řekl, že by se ty zuby měly vytrhat.
Chce to konzultaci u více zubařů, více názorů, každý, ať udělá snímek a řekne k tomu své.
@Modesta bobek…kolik je synovi? Dcerám taky rozvirali patro, ale pomoci fixního drátu přes patro, který byl uchycen pevně na šestky. To měly tak rok a půl v pusinach. Naštěstí to šlo bez operace, tak mě zajímá, proč to nejde neoperativne i u vás. Jinak držím palce. Jsou to šílené pálky, ale co bychom pro zdravé zuby neudělali že.
@Snorlaxik dcera nosí retainery a ma fixni drátek na spodních i horních zubech, po ukončení tě hlavní lecby. Na kontroly bude docházet určitě do 25 let..dále dle potřeby. Takže tak…
Mě taky kdysi chtěli vytrhnout zdravé zuby kvůli rovnátkům, nakonec byla konzultace jinde, měla jsem rovnátka, zuby se netrhaly s tím, že ale bude jednou nutné vyndat osmičky. Takže nakonec mám vyndané všechny osmičky. Zuby se mi srovnaly, ale vyndání osmiček jsem odkládala, tak se začaly zase trochu křivit, kdybych je vyndala hned, tak by k tomu nedošlo.