Rovnátka - trhat či netrhat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Snorlaxik
8.8.24 11:00
@Ájinka1 píše: Více

Tak vyndavaci rovnátka jsem nosila ještě několik let. Ale zuby se mi hnuly až po té, kdy už léčba byla dle ortodontisty ukončena. Ale chápu, že někdo je dá brzy a pak celý život chodí na kontroly

• Citovat
  • Upravit
2416
8.8.24 11:04

Veríla bych lekarovi.ty zuby tam evidentne,,prwkazeji”. jak chces srovnat chrup, kdyz tam je malo mista?
Ja mela rovnatka, taky me 4 zuby trhali. neumim si predstavit, kdyby me tam ty zuby nechaly, to by byly rovnatka zbytecna. vypadala bych asi jako bobr :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6039
8.8.24 11:06
@Ájinka1 píše: Více

To co popisuješ, je expandér, ten bude mít dcerka. Řeší se tím její gotické patro.

Synovi bude teď 9. Pokud by se trhalo, tak se musí teď, aby zuby rostly. Ale jestli jsem správně rozuměla ortodotistce, tak synkovi budou tu operaci dělat až tak kolem 12 let. Ještě se s ní přesně domluvím, jdu tam s dcerkou na konci prázdnin. Je to prý nová metoda. Dříve se to řešilo venkovními rovnátky (viděla jsi Karlíka a továrnu na čokoládu, jak to měl kluk ta rovnátka ven?) a nebo trháním. Dnes se to právě řeší operací a destičkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6039
8.8.24 11:08
@Petra0009 píše: Více

No právě se to dá operací. My na to se synkem půjdeme. Budou mu roztahovat patro. Ale až za pár let. Tak si snad na tuhle diskusi vzpomenu a napíšu výsledek 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
8.8.24 11:26

@Modesta Oprace roztažení patra? AU, tak to asi raději nechám vytrhnout ty 4 zuby.

Je fakt, že kdybych je tam asi ted nechala, tak by nebylo místo na osmičky a pak by museli ven a po zkušenostech s vlastníma osmičkama jsou asi 4 menší zlo.

Spodní zuby má už ted křivé a nahoru se mu nevlezou trojky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
8.8.24 11:43

@Modesta jo ty rovnátka ven měla právě dcera. Nepříjemné ale měla to jen na doma. Do školy ne a zvládlo se to. Ale boj to byl, o tom žádná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
8.8.24 11:52

@Modesta ona nám Dr říkala že je to stará metoda ale že na ni nedá dopustit. Drát stal asi 1500,– a za rok a půl si místo na ty 4 udělala. Ptala jsem se jí proč se kdntoho ustupuje tak řekla, že to děti nechtějí nosit a že je malá osvěta a že pak nejsou výsledky. Tak že si to máme dobře rozmyslet jestli budeme trhat zdravé zuby nebo poctivě odtahovat. Peklo no, chápu, že dneska rodiče než aby se den co den s ditkem hádali, dají raději na lékaře a jde se na to chirurgický, hlavně to není vidět a výsledky jsou. Dcera je konci už pak otrnula a jela se mnou párkrát na nákup a je fakt, že si plno lidí myslelo že má zdratovanou pusu třeba po nehodě a ptali se jí, co se jí proboha stalo. Ono v čr moc k vidění neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6039
8.8.24 12:11
@janulkaxxx píše: Více

Jj doktorka říkala, že se to moc nedělá. Že si všichni nechají ty zuby raději vytrhnout.

Je super, že je na výběr z více možností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6039
8.8.24 12:12

@Ájinka1

Jop přesně, dcerka bude mít roztahovák a bude se taky každý den povolovat. Syn to holt bude mít horší, no… Ale prostě nám se nějak nechce ty zdravé zuby trhat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12741
8.8.24 13:23
@Snorlaxik píše: Více

Nevím, jak to bylo dřív, ale nyní se rutinně přistupuje k preventivní extrakci osmiček ještě před jejich prořezáním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
8.8.24 13:25
@Hecate píše: Více

8o to mi přijde šílený, preventivně trhat zdravé zuby.

• Citovat
  • Upravit
12741
8.8.24 13:28

Tomu se obecně nedá asi 100 % zabránit, říká se tomu terciální stěsnání. Souvisí to nejen s prořezáváním osmiček, ale taky se zkracováním oblouků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
8.8.24 13:30
@Hecate píše: Více

Takže vlastně rovnátka jsou k ničemu :dance: hezký vytahmeme od rodičů 12 letech dětí desítky tisíc, aby pak museli znovu po třicítce na rovnátka za další desítky tisíc :dance: geniální tah

• Citovat
  • Upravit
32184
8.8.24 13:30

Synovi jsem taky nechala vytrhnout čtyřky, nevešly by se mu do pusy, zuby má krásně rovné, srovnané…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12741
8.8.24 13:39

U mě byla situace trochu specifická v tom, že jsem jako dítě (zhruba od 8 do 18 let) nosila snímací aparát na obě čelisti. Fixní rovnátka jsem neměla. Tudíž i kvalita toho srovnání nebyla ideální (tedy nahoře se zuby i tímto způsobem podařilo srovnat, ale dole ne), ale prostě v té době nebyla fixní rovnátka tak rozšířená a teenageři je nechtěli.
Osmičky mi vytrhli kolem dvaceti let částečně a křivě prořezané, protože už tehdy bylo vidno, že se do čelisti nevejdou, dole se prořezávaly pod sedmičky, takže to byla časovaná bomba v puse.
K postupnému stěsnání zubů i v horní čelisti u mě začalo docházet někdy mezi 20 a 30, nebylo to samozřejmě hned, možná kdybych se soustředila na fotky z té doby, tak bych to dokázala ukotvit přesněji. No a po té třicítce, když jsem začala chodit na ortodoncii s dětmi, začaly z úst doktorech zaznívat otázky, proč jsem si ty zuby nenechala srovnat, eventuelně KDO to TAKHLE (blbě) srovnal a proč. Obvykle teda ty doktorky nabraly zpátečku, když jsem jim řekla, že toto je výsledek práce se snímacím aparátem, nicméně i tam mě přemlouvaly, jestli si ty zuby nechci nechat srovnat („taková krásná maminka, ale ty zuby!“). Jenže mluvily právě o nutnosti vytrhnout ty čtyři zuby, což už de facto znamenalo nemít zubů osm.

Takže když se takto podivovala třetí ortodontistka, ale s tím, že by MOŽNÁ ta extrakce dalších 4 zubů nemusela být nutná, začala jsem o tom (dodatečném) srovnání znovu přemýšlet.

V podstatě ale jsme stále u toho, že nějaké zuby je obvykle (tuplem u těžších vad) nutné obětovat. Pořád mi ale asi připadá rozumnější neobětovat čtverky, ale nechat otevřené, zda případně v budoucnu obětovat osmičky (které nemusí být ostatně ani založené…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.