Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
díky vám oběma za odpověď, já jsem si říkala, že ty na noc by mohly být lepší, že není v puse něco „cizího“ furt, ale jen v noci, ale zas ten retenční drátek je tedy asi spolehlivější a večer s manželem v posteli by ty sundavací taky nepůsobily úplně sexy
Tak se asi smířím s drátkem a pro jistotu i s tím, že ho budu mít na furt ![]()
jo, to nandání rovnátek u mě taky trvalo tak dvacet minut, mám jen teda na horní čelisti a bylo to celkem rychlý.
@kyslík píše:
@a12 @Ginadíky vám oběma za odpověď, já jsem si říkala, že ty na noc by mohly být lepší, že není v puse něco „cizího“ furt, ale jen v noci, ale zas ten retenční drátek je tedy asi spolehlivější a večer s manželem v posteli by ty sundavací taky nepůsobily úplně sexyTak se asi smířím s drátkem a pro jistotu i s tím, že ho budu mít na furt
hahaááá, ano přesně, s tím sexem…to kolikrát s ničím nepočítám, takže pečlivě v koupelně nainstaluju do pusy, pak přijdu do ložnice, manžel se zatváří natěšeně, takže si lehám a říkám: počkej, já si jen vyndám zuby…a rvu si to zase z pusy ![]()
když jsem nad tím tak přemýšlela, tak ten drátek bude určitě i spolehlivější v tom, že ty zuby drží pořád, kdežto ty sundavací dlahy jen těch cca 8-10 hodin v noci. Takže pak přes den se zuby zase trochu můžou hýbat, což je teda můj případ u horní čelisti, kde drátek nemám. Ráno když si je po sundání přejedu prstem tak cítím, jak mám ty jedničky v rovině a večer, než jdu spát už je znát, že jedna je lehce vykloněná.
„já si jen vyndám zuby“
tak tuhle srandu bych si ráda odpustila nejméně do penze ![]()
To je vlastně dost podstatný, že ten drátek drží zuby pořád, ale ty noční rovnátka třeba osm hodin. Jako aby se mi zuby vracely do původní polohy po tom martýriu s rovnátkama, to by mě na místě trefilo.
@Dajdí píše:
@SarinkaSar1 Ahojterminál tam fakt nemá
ale dá ti číslo účtu a doma jí to pošleš přes internetbanking
Mě nandavala 16.7. a zatím jí stačila záloha 2000,– (ale tak prozatím mám jen 6 zámečků)…
já si to myslela
a jaké máš, kovové nebo ty keramické?
@SarinkaSar1 Ahoj, mám kovové, ode dnes už 8 zámečků
tak čekám kdy začnou zuby bolet, dnes mi to zas utáhla
Mám na dolních zubech od 3. do 7. zubu z obou stran.
Holky, nemohly byste sem některá vložit fotku těch keramických co máte gumičky? já na to koukám na netu a vždy najdu jen ty keramický bez gumiček, a já se pořád nedokážu rozhodnout jaký ![]()
Ahoj, mám druhý den nasazená keramická fixní rovnátka… odhodlala jsem se po dlouhém zvažování, letos mi bude 40… stále věřím, že budou brzy dole. Jak jste na tom Vy? Za jak dlouho si člověk na rovnátka zvykne a bude si moc dát i něco jiného než jen kaši… Děkuji za odpověď…
@Sifo Ahoj, já už je mám naštěstí od července dole, na horní čelisti jsem je měla asi rok a čtvrt, na dolní ještě asi o půl roku déle. Po prvním nasazení bolel skus hodně, na kašičkách a přesnídávkách jsem byla asi dva, možná tři dny. Pak ještě tak dva-tři dny pomalu měkká jídla a pak už dobrý. Pak po prvních pár kontrolách po utažení opět trochu bolest, ale to už rychle odeznělo. Jo a je mi taky 40 ![]()
Ahoj Gino, děkuji za zprávu. Musím přiznat, že Ti trochu závidím, že už to máš vše za sebou. Vím, že musím být trpělivá, chtěla bych vidět již první výsledky, ale na to je ještě moc brzy. Nejhorší mi teď přijde ta hygiena, bojím se v práci cokoliv sníst… bolest zatím tak strašná není, určitě se dá vydržet. Zkrátka dala jsem se na to, tak musím vydržet a držet si palce, ať je to co nejdříve za mnou… Měj se hezky a díky…
Ahoj, já je mám tři týdny, vpodstatě mě to vůbec nebolí, nebolelo mě to ani po utažení, nebolí mě nic…mám i patrový oblouk. Taky jím spíš tekutější stravu, ale to proto, že mi pak vadí to dolovat ze zubů a navíc mi často když jím normálně praskají ty gumičky na patrovém oblouku. Zuby si čistím po každém jídle, takže tak pětkrát denně. Já mám ty kovové, zvykla jsem si hned, ale to asi proto, že mě to nebolelo. Jen jsem si tak dvakrát dala vosk na některý ostrý konce rovnátek. Bude mi 30 ![]()
Ahoj, tak to jsme na tom hodně podobně… jak dlouho je výhled, že je budeš nosit, SarinkaSar?
@Sifo chápu, tak jsem se pomalu bála usmát, když mi je nasadili, měla jsem omačkanou a citlivou pusu zevnitř od zámečků, je dobré mít ten speciální ortodontický silikon, když kousek drátku nebo zámeček vadí, tak přes to kousek toho silikonu přelepit. Hygiena blbá je, můj stálý pomocník v kabelce byl mezizubní kartáček (taková ta jedna štětinka), tím se dala většina zbytků po jídle mezi zuby/zámečky/drátky dobře „vyšťourat“. Potom už třeba jen stačí vypláchnout pusu. Neboj, ono to nakonec rychle uteče…rok, rok a půl…to je jak nic ![]()
Ahoj holky, já mám keramická rovnátka nahoře a na spodním patře kovová- od MUDr. Filippiho v Brně (Sorisso Dental). Je mi 28 a rovnátka mám 16 měsíců. Před svátky mi je budou sundávat.
Nandáni vůbec nebolí a po čas léčby žádný větší problém nebyl. Vždy jen citlivost, že jsem nemohla ukousnout např. maso (tak dva dny, nic závratného). Zámeček se mi za celou dobu neulomil ani jednou, i když jím občas i topinky a takové věci
Jinak rozdíl mezi kovovými a keramickými kromě CENY
je pouze estetická stránka. Nic jiného nevnímám. Na keramická si dávám po vyzkoušení všech gumiček od průhledné po barevné varianty takovou světle (ledově) modrou. Ta vypadá nejlépe a nezbavuje se dožluta jako ta průhledná nebo světle růžová.
Teď poslední měsíc mě zuby bolely asi nejvíc, což je zajímavé, když už jsou rovné ![]()
Jinak já osobně jsem ráda, že je mám až teď, a to zejména kvůli čištění. Nechápu, jak to děti mohou čistit. Denně strávím pěknou dobu, než vystřídám normální kartáček/ jednosvazkový kartáček/ mezizubní kartáčky
+ jednou za 2 měsíce dentální hygiena.
Pan doktor mi řekl, že budu mít takové té průhledné formičky, do kterých si pak můžu dát i bělící gel, což je moc fajn- aspoň za něco ušetřím.
Kdybyste měly nějaké dotazy, ráda je zodpovím.
A všichni, kteří váháte- BĚŽTE do toho, není nad zdravé a hezké zuby! ![]()
@Gina píše:
@Sifo chápu, tak jsem se pomalu bála usmát, když mi je nasadili, měla jsem omačkanou a citlivou pusu zevnitř od zámečků, je dobré mít ten speciální ortodontický silikon, když kousek drátku nebo zámeček vadí, tak přes to kousek toho silikonu přelepit. Hygiena blbá je, můj stálý pomocník v kabelce byl mezizubní kartáček (taková ta jedna štětinka), tím se dala většina zbytků po jídle mezi zuby/zámečky/drátky dobře „vyšťourat“. Potom už třeba jen stačí vypláchnout pusu. Neboj, ono to nakonec rychle uteče…rok, rok a půl…to je jak nic
Přesně, ten větší mezizubní kartáček je po jídle nejlepší pomocník
Úplně jsem zapomněla, že se mi jednou vyvlikl ten spodní drátek a konec mě píchal do tváře, tak jsem ho ucvakla kleštičkami a druhý den šla na opravu.
Já jsi mluvila o té hygiene- taky máš pocit, že ses naučila perfektně čistit zuby?
Člověku nic jiného nezbyde a když jdou kolegyně z oběda rovnou do konce padesátých, jak se vždycky dobrých 5-10 min zdržím v koupelně a pucuju zuby ![]()
Ale utíká to šílené rychle. Bavilo mě pozorovat, jak se mění úsměv a jak ten nebo ten křivý zoubek najednou krásné stojí v řadě s ostatními.