Rozbila jsem rtuťový teploměr

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
804
15.3.06 11:29

Rozbila jsem rtuťový teploměr

Holky, prosím vás o radu. Před chvílí se mi podařilo upustit a rozbít rtuťový teploměr a navíc tak blbě blízko postýlky. Zdá se, že neunikla ani kulička, že jen praskl, ale i tak se vás ptám, je rtuť nebezpečná? Mám strach, že by se mohla dostat miminku do pusy nějaká kulička na kterou jsem nepřišla.
Moc dík, Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
986
15.3.06 11:34

Rtuť nebezpečná je, ale myslím, že až v nějakém větším množství. Pamatuju si, že když jsem byla malá, máma teploměr rozbila a potom nám ukazovala, jak ty se ty kuličky „sbíhají“ ve větší, když je koulí k sobě. No, a následky nemám. Alespoň si to myslím :wink: :lol:
Být tebou, tak bych postýlku prohlídla. Fakt bych vzala peřinky, prostěradlo, slamníček, všechno bych důkladně prohlídla. Budeš mít klid. Jinak si myslím, že to bude OK. Ivča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
15.3.06 11:44

Ahoj,
podařilo se mi to samé :lol: Rtuť jedovatá je! Zatřepej teploměrem třeba nad umyvadlem, jestli z něj rtuť někudy uniká. Pokud ne, tak je snad všechno OK. Projistotu bych důkladně postýlku prohlédla, rtuť se nikam nevsákne, vytváří kuličky, určitě bys je na povlečení, matraci nebo jinde našla. Když se stane, že vyteče, má se ubrouskem nahnat třeba na lopátku a uzavřít ve sklenici s vodou a odnést do lékárny, kde to bezpečně zlikvidují - toť instrukce od lékárníka :lol:
Hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
15.3.06 12:08

Z rozbitý rtuti jsou nebezpečný i ty výpary.
Na www.spotrebitele.cz dokonce psali, že se uvažuje o zákazu výroby rtuťových teploměrů, že ty výpary ničí životní prostředí.
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
23.3.06 23:18

ááááá

Holky co to slyším, to se mi ani věřit nechce. Ta rtuť je velmi, ale velmi nebezpečná, myslím ty výpary! Pokud se ta rtuť dostala ven a je v místnosti,
kde miminko spí, tak to může být i smrtelné!!!!! A vžádném případě NEVYTŘEPÁVAT kapičky do umyvadla!!!! rtuť se u:,–(í v kolenu, protože je
velmi těžká, a jakmile pustíte horkou vodu tak se začne z odtoku vypařovat
přímo na vás a může to mít následky. Má rada je, pokud si nejsi jistá s tou
rtuti, jestli ti nějaká kulička utekla, tak větrat, větrat a větrat!!! A rozhodně
ten rozbitý teploměr odnést do lékarny.

• Citovat
  • Upravit
635
24.3.06 06:57

Rtuť je nebezpečná i v malém množství. Je prudce jedovatá a s ní i výpary. Při dlouhodobějším vdechování vypadávají zuby.
Do vody určitě netřepat. Jedy unikají do vody a tuto otrávenou vodu neumí čistička odpadních vod rozložit, ta potom uniká do řek a hynou ryby. I když v tom teploměru té rtuti zase tolik není.

Když si vezmete že amalgám je slitina rtuti s jinými kovy a běžně se používá v zubním lékařství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
24.3.06 07:49

ostatně mám pocit, že kdyby se miminku dostala rtuť do pusinky, tak už nežije :twisted:
Nic ve zlým, ale rtuť je vážně prudký jed !!!!
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.3.06 08:10

hlavně aby mimi nedýchalo ty výpary a chtělo by to odklidit do uzavřené sklenice a odnést do nebezpečného odpadu

Petra

• Citovat
  • Upravit
5525
24.3.06 08:19

jestli ti prasknul jen teplomer a kapilara je v celku, tak nemusis plasit…
jinak do lahvičky, zavřít a do lekarny - ja vim, jen opakuju, to co se predtim napsalo… :)
holky neblaznete, z amalgamu se rtut neuvolnuje !!!!!!!! to uz bysme byli vsichni otraveny, nehlede k tomu, ze by to nikdo nepovolil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
804
24.3.06 08:31

Katastrofa uz je davno zazehnana. Praskl jen skleneny obal, kapilara měla prasklinku, ale neuvolnilo se z ní nic. Zkoumali jsme to s manželem vyfocené na makro, několikanásobně zvětšené. Spadl i se spodní částí obalu naplacato, to mně zachránilo.
Přesto jsem všechno v širokém okolí preventivně prohlídla, vyprala umyla.
Děkuju všem, za odpovědi, příště si dám sakra pozor :oops: .

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
804
24.3.06 08:39

Zdeniku, bylo to přesně jak píšeš - praskl jen teploměr - NAŠTĚSTÍ.
Z amalgámu se rtuť neuvolňuje, je tam vázaná ve sloučenině. To bychom byli už vážně všichni odepsaní!
 E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
24.3.06 09:30

A jeste tip, nejhorsi je to utirat, to se ty kulicky akorat rozmaznou, ze skoro nejsou videt. Nejlepsi je vzit novej sacek do luxu a poradne vyluxovat…pak zlikvidovat sacek i filtry…nejlip se zeptat v lekarne jak, ale jsou i sberny nebezpecnyho odpadu. To fakt neni zadna sranda. A vetrat a vetrat. Bohuzel moc jinych zpusobu neni :( Ja sama jsem si jako mala s kulickama chvilku hrala, kdyz se mi jednou podarilo teplomer rozbit, takze mam asi slusnou zasobu :( Jo a videli jste nekdo, jak to resi sestry v nemocnici? Zametou to smetakem sup sem sup tam hezky pod postel… No argumenty, ze mi prece nic neni, moc nezaberou, ja toho mam az dost, vcetne alergie…a nikdo vam nerekne, z ceho konkretne se vam imunita zblaznila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
24.3.06 09:33

Jo a ten amalgam…neni zdaleka tak nebezpecnej…ALE! : Moc se o tom nemluvi, ale uz celkem hodne lidi ma zkusenosti, ze po vymene vsech amalgamovych plomb se zlepsil jejich zdravotni stav. Treba u nasi znamy, ktera ma roztrousenou sklerozu, zlepsila se docela dost a nahoda to nebyla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1200
24.3.06 09:50

Včera jsem koukala na Kriminálku Las Vegas - občas jsou tam dost dobrý tipy ohledně běžných věcí. Dozvěděla jsem se, že na rtuti jsou jedovaté jen výpary a kuličky jako takové se dokonce užívají při některých žaludečních potížích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
751
24.3.06 09:59

Když jsem byla malá, praskl mi teploměr pod paží. Naštěstí se ale nedostala rtuť ven, zrovna jsme šli k doktorce, tak mi na to koukla a řekla, že je to ok. Měla jsem štěstí, že se mi ta rtuť nedostala do krve. A pak jsme jednou rozbili teploměr o sklo na stole, tak to maminka schrabala a zneškodnila. Na ty kuličky rtuti jsme s bráchou koukali a žijeme. :D Nechci to zjednodušovat, rtuť opravdu jedovatá je, ale není třeba přehnaně panikařit. Pokud se rtuť nedostane do krve nebo ji nespolknete, tak bude vše ok. Pochybuju o tom, že kdyby vám někde zůstala maličká kulička rtuti, že by kvůli výparům zemřela celá rodina. Chce to opatrnost, ale taky se moc zbytečně nestresovat a nepřivolávat to nejhorší. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová