Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
No a on je schopný si pro to jídlo dojít? Jestli ano, tak kolem něj neskákej. Asi si z tebe dělá služku že?
A proč kolem něho skáčeš, když je líný aby si zašel nakoupit? Divíš se pak úponě zbytečně, proč by se měl namáhat, když vil, že ty se postaráš ![]()
Pokud je schopny se o sebe postarat, tak ho neobskakuj, ať si je hladový, když je líný. Nepíšeš jak starý je člověk, moje babička byla celý život raní ptáče, spát chodila brzy, v 5 ráno už strašila. Ve vysokém stáří, když trpěla stařeckou demenci se ji režim změnil, přes den vyspavala a do noci koukala na tv, večer byla nejvic aktivní.
Skáču kolem něj jen v nejnutnějších případech, naopak se ho snažím motivovat. Bohužel už jeho otec byl takový. A příbuzný má diagnostikovanou psychickou nemoc, takže se pak i trochu bojím. jeho eakci, když je hladový. Dokud bere medikaci, zvládne leccos. Pak upadne do pohodlnosti. Prostě se děsím, co zase bude. A straší mě demence, protože tak skončil jeho táta. Právě po určitém období, kdy zůstal pasivní. Že se mám přestat starat a proč se starám, to si nechte, prosím. Zajímá mě spíš, jestli to převrácení rytmu je normální a jestli se s tím dá něco dělat. ![]()
Děkuju.
No neda, co bys chtela delat? On si dela co chce, kdy chce a jak chce. Takze mas na vyber, trpet mu to a nebo proste ne.
Ano, je to naprosto normální. Během dne u televize párkrát chrápe a proto v noci nemůže spát…
je to logické.
Pokud je tam diagnostikována nemoc, která se budem časem zhoršovat tak neuvažovala jsi nad pobytovou sociální službou? Nemyslím to ve smyslu, ať se ho zbavíš, ale tam by mu poskytnuta celodenní péče, kterou časem i bude vyžadovat. A ještě tim, že tam ta čekací doba je poměrně dlouhá, je vhodné podat přihlášku co nejdříve.
Uvažuju o pobytovém zařízení. Jenže prý člověk musí chtít. I když je omezený ve svéprávnosti, jako tenhle příbuzný. Připadám si jako ve slepé uličce!
Člověk, který tráví celý dny doma a nemá co na práci, není večer unavený a prostě se mu nechce spát. Bylo by dobré, aby měl každý den nějaký úkol a cíl. Někam dojít, něco přinést, něco venku udělat. Pokud toho teda je schopen. Oni ti lidi za to nemůžou. Když jsou třeba omezení v pohybu/komplikovaná zlomenina po nezdařené operaci třeba/, tak jsou rádi že jsou rádi. Chodí po bytě do lednice, na záchod, uvařit si kafe a večer do koupelny. Z čeho mají být utahaní. Člověk, který musí vstávat do práce a odpoledne se postarat o rodinu, ten večer padne a je. Padl by už odpoledne, ale kdo by to za něho udělal třeba v případě mámy, co je s dítětem sama.
No jestli tam jsou nebo byly psychické potíže, tak naopak je potřeba zabránit přehazování režimu i spánku. Je to spouštěč ataky.
Taťka 82 let, jsme rádi, že si dojde na záchod. Do sprchy ho vodíme. JInak nic. Nakupuju, vozím k lékařům, obstarávám vše kolem. Taťka skoro celý den leží u TV. Ráno ho vzbudíme na léky kolem osmé, pak zase usne. Vzbudíme ho na oběd. Odpo sleduje TV. Když ho chci někam vytáhnout, pošle mě někam. Pořídili jsme chodítko - hodil ho po mně, že ho nechce. Prostě s tím nic neuděláš. Já jsme přemlouvala, nadávala, vyhrožovala domovem pro seniory Teď jsem rezignovala. Jídlo mu dám k posteli, jediné co hlídám, jsou léky. Mamka s ním sice bydlí, ale má sama spoustu zdrvotních problémů, takže se o něj moc nezvládá starat.
@miciangorajde potřeba zabránit přehazování režimu i spánku" Ano, ale jak?
V současné práci jsem dala výpověď. Je tu dlouhá a nepravidelná pracovní doba a vím, že by to bylo lepší zkrátit a zpravidelnit. Jen mě děsí, že příbuznému chybí ještě pár let do sedmdesátin a je prakticky zdravý. Možná mě to položí dřív než jeho. Vždycky měl svou hlavu a nevzpomínám si, že by se někdy staral o někoho nebo ani o sebe. A všechno tkví hodně v medikaci, s kterou z vlastní vůle hapruje. Zkoušeli jsme domácí péči, já mu dávkována léky, injekční formou. Všechno po krátké době ztroskotává.
Z těch atak mám strach. Stačí, když je hladový, a jeho reakce je horší než u běžného člověka. A navíc když odmítá léky.
Tohle bývá známka nějaké demence. Nam se podařilo tátu dostat k psychiatrovi - tekli jsme ze jseme kvůli té nespavosti. Je zamedikovan a je to lepší. Muj tata už ani neví, ze si ma dat jídlo. I když ho ma přípravné.
Během dne je s ním Pecovatelka. Sice to stojí plno peněz, ale třeba si dokážeš vyběhat příspěvek na péči (ja to mentálně tedy nezvládla).
Ahoj, prosím anonymně z rodinných důvodu. Děkuji.
Starám se o staršího příbuzného, který částečně kvůli nemoci, částečně kvůli povaze zůstává většinu dne doma, u televize. A to dokonce tak, že radši bude hladový, než by si skočil přes ulici nakoupit. Protože chodím do práce, bývám většinu dne pryč. V poslední době pozoruji, že se mu mění spánkový rytmus. Dneska dokonce chtěl být celou noc vzhůru. Ve 4 ráno, když jsem vstávala do práce, jsem mu šla zhasnout a vypnout televizi. Byla jsem naštvaná a hlavně nevím, co s tím. Jestli bude přes den spát a v noci zase u televize?
Máte nějakou zkušenost? Děkuju.