Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Není třeba nedoslýchavá? že se neslyší, tak proto řve?
Zkusila bych preventivní vyšetření na ORL
Tak ji nesprchuj, uz je velka, zvladne to sama. Jinak mam take rozervanou dceru, to jsou proste holky, i nich je to normální.
Taky mě to napadlo a proto jsem zkoušela na dcerku mluvit hodně potichu a slyšela mě velice dobře.
To si pockam na radu. Mam takove dva kousky. ![]()
Dneska uz jsem starsiho uz sesvihala mikinou, protoze jsem ho 3× behem ani ne 5 minut upozornila, at se ztlumi, ze vedle v mistnosti se jeste spi a jeho nenapadlo nic jineho, nez zacit houkat jako hasici. A to mame doma dnes a denne. ![]()
@Adelka951 píše:
Tak ji nesprchuj, uz je velka, zvladne to sama. Jinak mam take rozervanou dceru, to jsou proste holky, i nich je to normální.
Sprchování je další téma…
Do kolika let jste byli v koupelně s dítětem a dohlíželi aby se dobře umyl/umyla? Pořád si myslím, že v tomto věku děti nejsou schopné se důkladně umýt.
@Anonymní píše:
Do kolika let jste byli v koupelně s dítětem a dohlíželi aby se dobře umyl/umyla? Pořád si myslím, že v tomto věku děti nejsou schopné se důkladně umýt.
Schopny jsou. Spis nejsou ochotny.
Sama se mi vysprchuje petileta (zvladala uz od ctyr). Sedmilety jak kdy, podle nalady. To same zuby.
@Anonymní píše:
Promiň, to mě pobavilo. Ona snad fárá někde v dole? Není schopna se v devíti letech osprchovat a umýt si důležité části těla? Devítileté dítě snad pochopí, když mu člověk vysvětlí, jak a kde se má mýt.
Jinak odpověď na tvou otázku. Já takové dítě byla, hlasitá, všude mě bylo plno. A nepotěším tě, jsem taková dodnes. Po dětech už sice klidnější, ale když se mám z něčeho radost, rozčiluje se a nebo nadávám, jsem taky jak strýc Pepin. Řekla bych, že je to úzce spojené s temperamentem a u nás tedy dědičné. Můj otec je to samé
a moje děti jsou dvě sirény ![]()
@Aduš8 píše:
Promiň, to mě pobavilo. Ona snad fárá někde v dole? Není schopna se v devíti letech osprchovat a umýt si důležité části těla? Devítileté dítě snad pochopí, když mu člověk vysvětlí, jak a kde se má mýt.
Což to ví jak a kde se má umýt já dohlížím a občas napomenu ať to vezme znovu a pořádně. Moje dcera je taková, že když nekoukám všechno by ošidila a dělá to jen na oko. Koupání nesnáší, musím ji nutit. Na zuby je pečlivá, protože nechce mít kazy a dá na zubaře vše co jí řekne, tak dělá poctivě.
Tak klasika, vyzvednu děti ze školy, tak jim rovnou cestou k autu říkám, ať uberou volume, že teď už nemusí halasit přes dalších 25 dětí, že se slyšíme dobře a tak. Upozorním párkrát a pak je zase klid. Chápu Tě, taky jsem spíš tichá a to halasení na mě není.
@Svistice píše:
To si pockam na radu. Mam takove dva kousky.
Dneska uz jsem starsiho uz sesvihala mikinou, protoze jsem ho 3× behem ani ne 5 minut upozornila, at se ztlumi, ze vedle v mistnosti se jeste spi a jeho nenapadlo nic jineho, nez zacit houkat jako hasici. A to mame doma dnes a denne.
Pokud ji budeš dělat drába nad vším, co nedělá přesně podle tvých představ, tak ji to nenaučíš, jen bude zkoušet jak jít do odporu. Šidí věci u kterých nechápe proč by je měla dělat, jen jí je přikazuješ a tlakem vynucuješ. To se zázrakem nezmění, nezjistí najednou že to je suprer skvělá věc a začne to sama dělat s nadšením. Jen jak se jí začnou do těla vylejvat pubertální hormony do krve, tak vaše konflikty budou horší a horší. A pokud ty jsi tichá, pečlivá a možná trošku úzkostná a vona je živá a energická, tak hádej kdo brzo začne vyhrávat?
Potřebuješ jí postupně předávat zodpovědnost nad svým životem, ne ji dávat příkazy které musí splnit. A to znamená jednak vzdát se kontroly a umožnit ji bezpečně se poučit ze svých chyb.
Mrkni na tenhle koncept a zkus se inspirovat.
https://www.vychovabezporazenych.cz/
Jakmile si uvolníš kapacit vším tím co nemusíš kontrolovat a vynucovat, budeš mít více energie na to smířit se s tím, že tvoje dcera není stejná jako ty a holt má i jiný temperament.
Syn se od nástupu do první třídy 7 let sprchuje sem. Upřímně osprchovat 9 letou slečnu mně přijde zvláštní. Co se týká kraceni, bud je vážně nedoslychavá, objednej ji na vyšetření ORL, za to neposoudíš může třeba odezírat. A nebo je prostě hlučné no.
@Anonymní píše:
Tak v devíti už bych ji neasistovala. Od první třídy se myje sama, a od osmi, devíti si myje i vlasy sama, ať už ve vaně či nad vanou..
Prosím o radu, už nevím jak tomu předejít. Mám dceru je jj 9 let a je strašně zbrklá, živá a rozeřvaná. Například ji sprchuji a dcera mi něco vypráví a je slyšet až ven
Řve mi do ucha a když ji napomenu, tak ji to vydrží ani ne 5min. A zase si najede na tu svoji vlnu. Já jsem tichá a tohle mě vážně dostává, moc ji miluji, ale často mě z ní třeští hlava a nejen mě. Nejprve ji člověk slyší a za hodně dlouho až vidí. Věci, které by nemělo zajímat ostatní lidi, tak všechno slyší z dcery úst. Přejde to někdy, nebo to zůstane už navždy jako v postřižinách