Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, vím, že to tu bylo řešeno již x-krát, ale prosím i tak o odpověď.
od 1.7.-24.7. jsem byla evidována na ÚP - skončila mi v práci smlouva na dobu určitou a termín porodu mám 19.9., tozn. že jsem v ochranné lhůtě, kdy mám nárok na mateřskou. nastoupila jsem na mateřskou 8 týdnů před porodem, tj. k 25.7. žádost o PPM jsem zaslala bývalému zaměstnavateli a ta účetní mi psala, že to již tedy minulý týden odnesla na sociálku. takže sociálka to měla na stole již před tímto datem. chci se zeptat - dostanu nějaké rozhodnutí o PPM??? myslím dopisem? co jsem tak slyšela, tak posílají peníze rovnou na účet, aniž by poslali nějaké oznámení.. ale já bych ráda věděla, kdy posílají ty peníze, nebo aspoň kolem kolikátého dne v měsíci a taky musím donést nějaký papír na zdr. pojišťovnu. tam jsem byla nahlásit změnu, že jsem vyřazená z ÚP a řekli mi, že až mi přijde ze socky papír o PPM, tak tam opět musím dojít nahlásit tuto změnu… tak jsem z toho taková zmatená, jak to vlastně chodí a zda toto někdo z vás taky zažil a tak… děkuji moc.
Mě žádný dopis nepřišel, co vím, tak pražské OSSZ nic neposílají a peníze dorazily někdy kolem 10. v měsíci, ten první měsíc, pak chodily už kolem 7.
ja tedy nevim, me koncila smlouva v cervnu, rodila jsem v listopadu a na pracak jsem prave nesla kvuli tomu, abych byla v tej ochranne lhute a mela narok na materskou, tudiz jsem byla na nemocenske a pak nastoupila na materskou.
pochopila jsem to tak, ze pokud bych sla na pracak, nebudu mt na materskou narok
ale nevim, jestli nekecam
![]()
@pipiinka Ne, to je blbost, to jestli si na nemocenské nebo na UP nehraje pro nárok na PPM žádnou roli, prostě na ni musíš nastoupit v ochranné lhůtě a ta je 180 dní nebo stejně dlouhá jako to zaměstnání, pokud bylo kratší.
Tak nevím, jak to je aktuálně, ale mně potvrzení o PPM přišlo až na konci pobírání PPM, před počátkem žádosti o RP
Takže asi pokud nějaké potvrzení potřebuješ kvůli zdravotní pojišťovně, tak nejlíp si na OSSZ dojít a potvrzení si nechat vystavit (nebo asi lépe si tam nejdřív zavolat a domluvit se s nimi).
Kolem kolikátého chodí peníze - to je různé, není pevně stanovené datum, posílají se v průběhu celého měsíce, takže kdy ti přijdou první peníze, těžko říct. Opět nejlíp se zeptat přímo u tvé úřednice.
@j.a.n.i1 píše:
@pipiinka Ne, to je blbost, to jestli si na nemocenské nebo na UP nehraje pro nárok na PPM žádnou roli, prostě na ni musíš nastoupit v ochranné lhůtě a ta je 180 dní nebo stejně dlouhá jako to zaměstnání, pokud bylo kratší.
vsak rikam ze je mozne ze kecam
![]()
Papír o přiznání PPM ti nedorazí, zkrátka ti peníze začnou chodit hned na účet. Kolikátého přijdou to se taky přesně říct nedá, záleží odkud jsi a jestli mají všechno v pořádku, mě to chodí od 5. do 15. v měsíci.
Tak snad bude vše ok a nebudu muset ještě lítat po úřadech. uvidím během srpna, jestli nějaké peníze přijdou na účet.. jinak sídlo zaměstnavatele mám v Uherském Hradišti, ale sama spadám pod Valašské Meziříčí. tak právě pro to jsem taková celá z toho rozjařená:-)