Rozhodování ohledně bydlení

Anonymní
8.9.16 09:28

Rozhodování ohledně bydlení

Prosím omluvte anonym - chodí sem i známí a příbuzní, nechci aby věděli co řešíme. Děkuju.

S manželem bydlíme v pronajatém bytě, a rádi bychom do domku. Máme jednoho prcka předškolkového věku.
A teď se nám naskytky dvě varianty, obě mají svoje plus i mínus, a já bych ráda znala co nejvíc nezaujatých názorů.

Varianta 1

• hotový domek, novostavba, pár věcí vevnitř ještě k dokončení ale jinak skoro k nastěhování. Není to úplně dům jaký bych si vybrala já, ale zvykla bych si. Je na krásném místě, je tam klid, má slušnou zahradu, je za slušnou cenu.

Je napojené na vodovod, nemá kanalizaci, ale ta se má v dohledné době dělat.
ALE - je na kraji vesnice která je tak trochu zapadákov, nic tam není, bylo by potřeba dítě vozit do školky, školy… A tím, že je na místě docela odřízlém od vesnice, která je sama o sobě dlouhá řada baráků podél silnice, tak bych se asi i bála dítě jen tak pouštět aby si zaběhlo po silnici do vsi někam za kamarády, pokud by tam nějaké mělo - do vsi je skoro jako do další vesnice.

Varianta 2

• pozemek ke stavbě. Místo taky pěkné, školka i škola (oba stupně) v docházkové vzdálenosti. Nemá ale vodovod ani kanalizaci - takže dělat studnu, jímku… Další věc je, že příjezdová cesta je spíš taková polňačka, trochu se bojím jak by to vypadalo když přijde sníh.

Když vezmeme ten dům, je velký plus že budem bydlet hned, bez nervů, ale zas budem dělat taxikáře už od začátku a ve všem.
Když vezmeme ten pozemek, tak budeme mít jednou dům přesně podle našich představ, školu i obchod za rohem, ale zas si na něj počkáme, a budeme mít nervy se stavěním. Plus ta absence jak vodovodu tak kanalizace mě trochu straší.

Je mi jasné, že se musíme rozhodnout sami, ale ráda bych znala Vaše názory, co byste si vybraly a proč.
Je to těžký rozhodování, každej postřeh uvítám :-)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
463
8.9.16 09:34

Asi to není rada, kterou chcete slyšet, ale co hledat jinou variantu-začít hledat menší domek s pidi zahrádkou blíž všemu, aby děti nebyly závislé na dopravě rodičů nebo špatných spojích? Já kdybych měla finance, tak uvažuji o tomhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2840
8.9.16 09:36

Z těch dvou variant bych raději brala druhou, ale nevím, jestli bych měla chuť stavět s pocitem, že bydlet budeme asi až za několik let, raději bych pak koukla po jiném baráku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1085
8.9.16 09:36

Moji blizci pribuzni si vybrali tvoji variantu c.1. Vesnice sama o sobe zapadakov, pak na konci na poli par novych baraku. Nikde nic, nikam se neda jit. A nemluvim o tom, kolik ten super novy dum ma problemu, je v nem hromada vad, na ktere prichazi postupne. Firma, co to stavela zkrachovala, takze nic nevyreklamuji. Po trech letech uvazuji o stehovani. Ja bych sla do c.2 a postavila si dum podle sebe ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
8.9.16 09:37

Volila bych 2, jen si zjistete pred koupi pozemku, jestli tam ta studne lze udelat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
8.9.16 09:39

Pozemek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6879
8.9.16 09:41

Za mě ani jednu. Ještě bych počkala a vybrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
8.9.16 09:41

V té druhé variantě vůbec není vodovod ani kanalizace v obci, nebo jen není přípojka na pozemek? Na obecním úřadě by mohli říci, jestli výhledově počítají s výstavbou a kdy to případně bude. Ono není úplně špatné mít jak studnu, tak přípojku na vodovod, to samé s kanalizací. Máte představu, jak hluboký by musel být vrt na tom pozemku?

Polňačka k domu je v rovině, nebo do kopce? Rovina není problém, i kdyby třeba zas jednou byla zima se sněhem, určitě se najde někdo s traktorem, kdo to prohrne. V kopci může být problém s náledím, tak to funguje u nás, když je namrzlo, tak půlka osady parkuje na kopci a domů chodí pěšky, nákupy se vozej na saních :-)

Nervy se stavěním jsou dost nervy, i když vám to bude stavět firma, je potřeba si je ohlídat. Ale myslím, že by to stálo za to, hlavně kvůli té dostupnosti školky, školy a podobně, jestli budete mít víc dětí, bude každé potřeba odvézt někam jinam a to pak budete tuplem taxikařit. A jak to je s dostupností pro vás do práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11169
8.9.16 09:45

No, z těchto možností bych nebrala ani jednu:-))).

Bydlíme taky na konci vesnice totální zapadákov, škola ani školka není, ale dovoz je zajištěn jakž takž autobusy, do školky i ze školky děti vozí učitelka, do školy a ze školy jezdí bus. ALE jinak nic, já jsem teda z města, chybí mi možnost někam zajít večer na kafe, víno, pivo, skočit si kdykoliv pro cokoliv do obchodu apod. Ale zase je tu krásně a pro malou dcerku ideální, ona je tady ráda. Ale kolem našeho nevede silnice s provozem, jsme na konci slepé polňačky, všude pole a rybníky a lesy a je to krása, hlavně v létě. A hlavně jsme pořád ve vsi, ned vedle sousedi s dětma, s nimiž malá chodí do školky. Malá ještě nechodí do žádných kroužků, jsou jí 3 roky, ale až bude, budeme muset taky všude vozit.

Jak daleko je ta novostavba k vesnici? Jakože třeba dva kilometry? Jinak pokud budete mít velkou zahradu, to je zase plus pro dítko, ale ti kamarádi daleko, to by mohlo být trochu nepříjemné.

Druhá možnost - já osobně bych nikdy nešla do stavby domu, protože co se teď děje na stavbách, co si neohlídáš sám, tak ti odbydou, zmrší, vezmou peníze a nedodělají, udělají nekvalitně - na to já bych neměla nervy.

Kdybych měla svobodnou volbu, šla bych bydlet do města do bytu a koupila chalupu nebo chatu.:-) To je podle mě ideální řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
8.9.16 09:49

Tak já bych volila buď variantu dvě s tím, že bych se poptala na obecním úřadě co a jak v dohledné době bude a třeba mají v plánu cestu k vám časem i vyasfaltovat :nevim: Ale možná bych nevolila ani jednu variantu a hledala dál. To tam v okolí nejsou jiné domy, jakože byste třeba něco opravili (ono to kolikrát vyjde nastejno, jestli máš vychytat mouchy na novostavbě a nebo prostě radši sakup prdum opravit starej barák).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
8.9.16 09:56

Ani jednu…a tu prvni v zadnem pripade…
Taky resime bydleni - barak a prvni co resim je, aby byly blizko skoly, skolky, obchod atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.16 09:59

Holky, moc vám zatím děkuju za všechny názory. Prosím je pokračujte :-)

Doplním pár informací - hledáme už dlouho, skoro 3 roky, na první pohled to vypadalo že si v nabídce člověk musí vybrat za týden, ale když to člověk trochu protřídí, je to horší… :(
Máme jasno, že chceme dům se zahradou, ne byt a chatu. Na dojíždění do práce jsou obě varianty srovnatelné, varianta 2 o něco lepší, ale ne nijak dramaticky.
Studnu tam postavil lze.

Jinak ten dům je přesně jak tu některé popisujete - na kopci na poli za vesnicí pár nových baráků, ale vesnice je tak divně uspořádaná a dlouhá, není to tam moc na procházky protože by se člověk musel v podstatě procházet po silnici, ani na kulturu, není kam zajít, i když místo je to jinak fakt hezké.

Suzuveverka - děkuju za výborné postřehy. V obci vodovod i kanalizace je, na úřadě jsme byli, prý jsou momentálně jiné priority než jejich dobudování zrovna v této lokalitě (je to v zahrádkářské kolonii kde je jen několik nových parcel pro domy). Takže s tím se nedá počítat.

• Citovat
  • Upravit
20777
8.9.16 10:07

Hele, tak přesně kvůli tomuhle (priority ohledně kanalizace a „městské“ vody) jsme kdysi dávno nekoupili opravdu pěkný barák. A jsem ráda, protože ani teď po deseti letech tam ani jedno není. Přitom voda tam ve studních není pitná, takže ji lidi používají jako užitkovou (no někteří to i pijí, samozřejmě) a kanalizaci řeší jímkami, což je protivné, my jí tu taky pár let měli, než dodělali kanalizaci a vyváželi jsme každých 14 dní, kvůli tomu musel vždycky někdo být doma a prostě miliony starostí navíc. aky by tam museli děti dojíždět, tady máme všechno u nosu. Školka i škola deset minut pěšky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45690
8.9.16 11:07

Klasicke jimky se dnes již nedělají, delaji se moderni čističky odpadních vod a to se vyváží jednou za rok.
Studna, pokud by voda byla pitná, by snad taky nebyl problem.
Ja bych vzala variantu c. 2, ale připravte se, ze stavení veme naky cas i nervy. Ale myslim ze se to vyplati.

Příspěvek upraven 08.09.16 v 11:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2839
8.9.16 11:08

Prvni variantu bych uplne vyloucila, tohle se strasne nevyplati do budoucna. Clovek funguje jako taxikar, jen vozi deti do krouzku a zpet, je to strasne omezujici a otravne. Znam dost rodin, ktere se z tohoto duvodu stehovali zpet do mesta. Zrovna znama z prace se pred rokem stehovala z domku na vesnici do mesta do panelaku. Rikala, ze to bylo peklo, desny zapadakov, starsi dite si nemelo s kym hrat, ona si zase nemela na materske s kym pokecat, vesnice plna duchodcu… ja sama jako dite zila do osmi let na takove vesnici a byla jsem neskutecne rada, ze jsme se prestehovali. Do toho bych nikdy nesla. Uvazovala bych jen o variante dve, ja treba na stavbe vlastniho domu nevidim nic spatneho, dneska je to postavene rychle, navic vse ma clovek dle svych predstav, me osobne to naopak desne bavi vybirat a zarizovat. Hned bych stavela dalsi dum :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí