Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Omlouvám se, omylem jsem to odeslala ![]()
Jak jsem skončila, dál mi smlouvu neprodkoužili. Od 1.1.2020 do 16.1.2020 jsem nikde vedena nebyla a 16.1.2020 jsem nastoupila do práce, která mi nevyhovovala, (lživé informace) a skončila jsem 19.1.2020. (Zdravotní za leden mám placené z této práce). 23.1.2020 jsem uzavřela DPP do konce ledna a od 1.2.2020 jsem nastoupila na HPP. Tam jsem byla do konce března, kdy se začalo propouštět kvůli covidu a od dubna jsem doteď na pracáku. Mám šanci pracovat na OSVČ od září, teď si budu práci hledat nebo aspoň brigádu ale vím že jako těhotnou mě na HPP nevezmou abych jim zachvilku odešla… Tak se ptám, mám nárok na MD když za minulí rok jsem platila zdravotní a pracovala a od září bych si znovu platila zdravotní? Nástup na MD mi vychází na listopad.
Děkuji moc
@Anonymní píše:
Omlouvám se, omylem jsem to odeslala
Jak jsem skončila, dál mi smlouvu neprodkoužili. Od 1.1.2020 do 16.1.2020 jsem nikde vedena nebyla a 16.1.2020 jsem nastoupila do práce, která mi nevyhovovala, (lživé informace) a skončila jsem 19.1.2020. (Zdravotní za leden mám placené z této práce). 23.1.2020 jsem uzavřela DPP do konce ledna a od 1.2.2020 jsem nastoupila na HPP. Tam jsem byla do konce března, kdy se začalo propouštět kvůli covidu a od dubna jsem doteď na pracáku. Mám šanci pracovat na OSVČ od září, teď si budu práci hledat nebo aspoň brigádu ale vím že jako těhotnou mě na HPP nevezmou abych jim zachvilku odešla… Tak se ptám, mám nárok na MD když za minulí rok jsem platila zdravotní a pracovala a od září bych si znovu platila zdravotní? Nástup na MD mi vychází na listopad.
Děkuji moc
Zdravotní na to nema žádný vliv, musis splňovat 2 podmínky. Za posledni 2 roky byt alespoň 270 dní plátcem nemocenského pojištění (což bys splnovat mela, kdyz jsi byla cely 2019 zamestnaná) a musíš být v dobe nastupu na MD buď zamestnaná nebo v ochranné lhůtě (ta je dlouhá 180 dní, případně jako poslední zaměstnání). Jako osvc si budes muset platit to nemocenské pojištění (to je ještě neco jineho nez zdravotni a sociální, ale pokud chceš slušnou mateřskou, tak bych platila víc jak minimum)
Také jsem v prvním trimestru, už jsem hledala na co bych měla nebo neměla mít nároky. Co si pamatuju, tak pokud nejsi zaměstnaná na HPP, jdeš rovnou na rodičovskou dovolenou - na tu musíš mít odpracovaný necelý rok alespoň, je tam podle mě stejná podmínka jako k tomu, abys dostala od ÚP nějaký příspěvek, když nejsi zaměstnaná. Mateřskou dovolenou ti vyplácí zaměstnavatel snad od půlky osmého měsíce těhotenství a vyplácí ji asi půl roku, potom jdeš na rodičovskou.
@xxprincesscz blbost, na rodicak ma narok kazda i kdyz nikdy nepracovala. Na materksou se jde 6-8 tydnu pred porodem a musis prave splnovat ty 2 podmínky co jsem psala výše. Mateřskou davno nevyplácí zametnavatel, ale socialka.
@xxprincesscz píše:
Také jsem v prvním trimestru, už jsem hledala na co bych měla nebo neměla mít nároky. Co si pamatuju, tak pokud nejsi zaměstnaná na HPP, jdeš rovnou na rodičovskou dovolenou - na tu musíš mít odpracovaný necelý rok alespoň, je tam podle mě stejná podmínka jako k tomu, abys dostala od ÚP nějaký příspěvek, když nejsi zaměstnaná. Mateřskou dovolenou ti vyplácí zaměstnavatel snad od půlky osmého měsíce těhotenství a vyplácí ji asi půl roku, potom jdeš na rodičovskou.
Píšeš totální nesmysly.
@JancaS84 píše:
Píšeš totální nesmysly.
No to teda! Hlavně zakl.se ptala jestli má nárok…ne jak dlouho ji bude pobírat a od kdy… ![]()
@Anonymní píše:
Omlouvám se, omylem jsem to odeslala
Děkuji moc
musi se platit nemocenske, to neni zdravotni, pokud uz nikam nenastoupis, uplynula ti ochranna lhuta na konci dubna.
@xxprincesscz píše:
och, ta uz nerad ![]()
Dobře děkuji moc, takže kdybych nastoupila na HPP tak nárok mám? Když mám ve dvou letech odpracováno 270 chápu to dobře?
A když budu OSVČ tak si budu platit nemocenské víc jak minimum a taky budu mít nárok? Když jako osvč budu od září a platit budu do listopadu kdy mi vychází nástup na MD? Nebo jako OSVČ musím tu nemocenskou platit delší dobu než jsou 3 měsíce?
@Anonymní píše:
Dobře děkuji moc, takže kdybych nastoupila na HPP tak nárok mám? Když mám ve dvou letech odpracováno 270 chápu to dobře?
A když budu OSVČ tak si budu platit nemocenské víc jak minimum a taky budu mít nárok? Když jako osvč budu od září a platit budu do listopadu kdy mi vychází nástup na MD? Nebo jako OSVČ musím tu nemocenskou platit delší dobu než jsou 3 měsíce?
Když nastoupíš na HPP, tak nárok máš, pokud tam vydržíš do té mateřské, nebo budeš v té ochranné lhůtě. Pokud bys teď nekam nastoupila na měsíc- dva, tak to by bylo zbytečné. U toho osvc teda nevim s toi dobou placení, ale pak se odvíjí výše té mateřské od toho, jak velkou částku toho nemocenského si platíš.
@Kriss Tina píše:
Když nastoupíš na HPP, tak nárok máš, pokud tam vydržíš do té mateřské, nebo budeš v té ochranné lhůtě. Pokud bys teď nekam nastoupila na měsíc- dva, tak to by bylo zbytečné. U toho osvc teda nevim s toi dobou placení, ale pak se odvíjí výše té mateřské od toho, jak velkou částku toho nemocenského si platíš.
U OSVČ je myslím zase těch 270 dnů nemocenského pojištění. Ale nevím, jestli to jde takhle účelově založit dva měsíce před odchodem na PPM a dva měsíce platit. Ale to fakt nevím.
@Anonymní píše:
Možná z toho budeš moudřejší…
@xxprincesscz píše:
Všechno špatně, raději nikomu nerad
Dobrý den, jdu sem z otázkou. Nevím kde se zeptat a tady je široký objem uživatelů a vždy mi bylo dobře poraděno. Jsem těhotná, v 10tt. Začala jsem pomale přemýšlet nad mateřskou. V roce 2019 mám odpracováno celý rok, jen smlouva byla do konce roku a dál mi ji neprodloužili