Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Zdravím, chtěla bych se zeptat na pár otázek, tak třeba mi tu někdo pomůžete k odpovědi. Můj kamarád podal zadost o rozvod, s manželkou spolu nežijí už 2 roky, on má přítelkyni se kterou ty 2 roky žije, mají spolu syna a chtěli by se vzít. Stále ještě manželka celou dobu dělá kamarádovi problémy, využívá jeho donucené pomoci a vydírá ho, že bude dělat problémy a s rozvodem nesouhlasí. S manželkou nemají ani děti, ani společný majetek. Otázka zní - Jak dlouho trvá než se ozve soud s pozvánkou na 1.stání od podání rozvodu k soudu? (Praha) A zda je rozjedou i přes nesouhlas manželky. Nikde jsme nenašli jestli je nějaká zákonná lhůta, zvlášť v této době všech opatřeních.
Děkuji
Lhůty žádné, manželka souhlasit nemusí, ale manžel jako žalobce musí prokázat, že manželství je trvale a nenapravitelně rozvrácené.
S ohledem na nový vztah a dítě z něj by to mělo jít dobře.
Jestli to soud rozvede na prvním jednání, záleží na tom, jestli se manželka bude bránit tím, že by tvrdila, že manželství trvale a nenapravitelně rozvrácené není, a navrhla k tomu nějaké důkazy a soud kvůli jejich provedení odročoval.
Soud od soudu. Pokud nemají majetek ani děti, tak je rozvedou, ona se může odvolat
Všem děkuji za odpovědi.
Takže pokud jsem to tedy správně pochopila, pokud se manželka bude stále odvolávat, nemá to konec? Myslela jsem, že to jde pouze jednou po rozsudku. A co se tyče důkazů o tom, ze manželství jde zachránit - jaké by to musely být? Rozvod je podáný už skoro 3 měsíce a zatím se soud ještě vůbec neozval s pozvánkou na 1.stání, jak dlouho to muže trvat než se ozvou? Děkuji
@Anonymní píše:
Všem děkuji za odpovědi.
Takže pokud jsem to tedy správně pochopila, pokud se manželka bude stále odvolávat, nemá to konec? Myslela jsem, že to jde pouze jednou po rozsudku. A co se tyče důkazů o tom, ze manželství jde zachránit - jaké by to musely být? Rozvod je podáný už skoro 3 měsíce a zatím se soud ještě vůbec neozval s pozvánkou na 1.stání, jak dlouho to muže trvat než se ozvou? Děkuji
Důkazem může být to, že manželce stále pomáhá a podporuje ji…
Odvolat se lze jednou proti rozhodnutí soudu prvního stupně, jedině pokud by odvolací soud rozhodnutí zrušil a projednávalo se to znova na soudu prvního stupně, lze se odvolat opět. Pokud ale rozhodne odvolací soud, už odvolání možné není.
Pokud nemají děti a on už dávno žije a má už dítě s někým jiným, tak si myslím, že jí nesouhlas bude k ničemu. Bez ohledu na občasnou pomoc,
Manželka se může odvolat, rozhodne pak tedy odvolací soud, za této situace těžko bude vracet k 1. stupni. Mohlo by se to i s odvoláním protáhnout tak na 1 rok, možná 1,5 v současné situaci, odhaduju. Jinak první jednání se nařizuje v řádu několika měsíců.
Ale ne, v klidu. Moje známé rozvedli na první stání a to měli 2 děti a manželka nesouhlasila. Jenže pán už měl novou přítelkyni a hodlal si ji vzít. To že to bylo tak rychlé, bylo trochu líto i tomu manželovi nakonec, ale to bylo spíš překvapením, jak snadno to šlo.
Zdravím, chtěla bych se zeptat na pár otázek, tak třeba mi tu někdo pomůžete k odpovědi. Můj kamarád podal zadost o rozvod, s manželkou spolu nežijí už 2 roky, on má přítelkyni se kterou ty 2 roky žije, mají spolu syna a chtěli by se vzít. Stále ještě manželka celou dobu dělá kamarádovi problémy, využívá jeho donucené pomoci a vydírá ho, že bude dělat problémy a s rozvodem nesouhlasí. S manželkou nemají ani děti, ani společný majetek. Otázka zní - Jak dlouho trvá než se ozve soud s pozvánkou na 1.stání od podání rozvodu k soudu? (Praha) A zda je rozjedou i přes nesouhlas manželky. Nikde jsme nenašli jestli je nějaká zákonná lhůta, zvlášť v této době všech opatřeních.
Děkuji