Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chtěla bych se zeptat, jak postupovat v mém případě!! Všem moc díky!!
S manželem se rozvádíme!! V době, kdy jsme spolu pouze chodili si chtěl koupit auto…bohužel mu banka nepůjčila a tak o to požádal mě! Vzala jsem si úvěr na 200 000Kč. Je to uděláno tak, že sice jsem si úvěr vzala já, ale manžel mi na můj účet posílá peníze a vlastně ho splácí on jeho penězi. Nyní nevím, jak postupovat!! Samozřejmě chci, aby ten úvěr také celý doplatil!! Stačí zajít k notáři, vše mu vysvětlit a sepsat s ním to, že on je povinnen celý úvěr doplatit?? Bojím se totiž aby mi nepřestal posílat peníze a tak to chci mít podchycené. No a další problém. Již v manželství si manžel udělal další dluh- musel vracet provize jedné firmě, protože neplnil podmínky a vyhodili ho…má to udělané na splátkový kalendář…S tímto dluhem taky nechci nic mít
Potřebuju vědět, kde a s kým vše sepsat, aby se o to už soud nestaral a bral to jako že jsme se prostě dohodli… pokud to ovšem tak jde… Omlouvám se za asi dost nejasné a zmatené info ![]()
Když nebude platit, tak dluh budeš muset zaplatit ze svého, protože dluh je předmanželský (což předpokládám, je si tvůj manžel vědom). Dluh vzniklý za dobu trvání manželství je nedělitelný, to znamená společný. Tedy jde i o tvůj dluh.
1, Manžel přestane platit dluh na auto a dluh vzniklý za dobu trvání manželství. Poté budeš muset zapltit dluh.
2, Předběžná smlouva o uhrazení vzniklého dluhu neřeší samotný dluh. Jedná se o smlouvu mezi tebou a manželem o vyrovnání mezi vámi, nikoliv třetím subjektem. Pakliže manžel nebude platit, i když budeš mít smlouvu, budeš se podílet na zaplacení do plné výše dluhu.
3, Smlouva vznikla vrámci vyrovnání lze ošetřit tak, že peníze tebou zaplacené budou v plné výši proplacené manželem+inflace. Ovšem tvůj manžel nejspíše není jelito, dle pracovního místa které zastával, tedy na podpis smlouvy asi nepřistoupí…
Má rada: Začni si šetřit a hlídat splátky půjček do plné výše dluhu.
turbelín: Možna to je napsáno zmatečně, tedy ještě jednou a přesně.
1, Dluh na auto je dluhem předmanželským, tedy je Tvůj. Banka, která Ti půjčila peníze, je bude vymáhat na tobě, neboť s Tebou má smlouvu a nikoliv s tvým manželem. Jestliže přestane platit půjčku na auto tobě, tak to budeš muset zaplatit ze svého. Tahle půjčka nebude dělitelná mezi vámi u soudu a připadne tobě. Pokud je auto napsané na tvé jméno, prodej jej a vyplať půjčku a nějaký doplatek, který tam určitě nějaký vzmikl při půjčce. Jestliže je auto na manžela a bylo pořízeno před manželstvím, tak se auto nebude zahrnovat do vyrovnání. Poté bysi musela prokazovat u soudu původ peněz. Jenže je to zdlouhavé a manžel nejspíše prodá auto a koupí si nové. Timhle krokem ztratí dluh za auto a auto mu nikdo nevezme.
2, Dluh vzniklý za manželství je nedělitelný, tedy je společný. Jestliže nemáte zúžení SJM, tak dluh vzniklý za dobu manželství je i tvým dluhem. Tedy pracovní dluh tvého manžela je i tvůj dluh. Pokud nebude manžel platit, tak se budou vymáhat peníze na tobě do konečné výše dluhu.
Může se tedy stát, že nebudeš mít auto a budeš muset zapltit půjčku na auto i pracovní dluh vzniklý tvým manželem.
Tedy je můj pohled následující: Sečti si všechny dluhy, které vznikly za dobu manželství a přičti k tomu půjčku na auto. Celkovou sumu považuj za svůj dluh a dle možnosti plať.
Jestliže si chces nějak smluvně zavzat manžela, tak s nim musíš sepsat smlouvu pomocí právnika. Otázka je, proč by to podepsal, když to můžeš zaplatit Ty? ![]()
Díky moc! Teď už jsem to pochopila lépe!
Sice se budeme rozvádět, ale sám manžel navrhl, že by jsme pro mé klidné svědomí tohle měli sepsat u právníka! Že chápe, že už mu nevěřím ani nos mezi očima a tak pokud by to šlo nějak právně ošetřit, že veškeré dluhy zaplatí on, i když jsou společné a i předmanželské, že je prostě chce platit a taky že je zaplatí.........Abych Prostě měla klidné svědomí!! Takže pokud by nějak šlo tohle u právníka sepsat, že vše bere na sebe......bylo by to super
Radím Ti to udělat co nejrychleji, dokud je ještě manžel alespoň trochu oslepen novou láskou a výčitkami svědomí a hlavně- dokud do něj nezačne ohledně tohoto´hučet někdo jiný.
Z nejen vlastní zkušenosti totiž vím, že i muži, kteří původně slibují vše vzít na sebe, všechno nechat manželce a dětem atd…, když pak dojde na lámání chleba, tak si to najednou rozmyslí a tyto šlechetné úmysly je bohužel opouštějí.
Takže na nic nečekat- čím dřív tím líp- už nebuď naivní ![]()
Já jsem asi naivní, ale proč dopředu předpokládáte, že chlap je svině a nechal by manželku platit dluhy, který jsou jeho? Já teda doufám, že jsou i chlapi, který by toho nevyužili ![]()
T: Uvidíš. Jenom počítej s tím, že to bude smlouva mezi tebou a tvým manželem.
Institucím, kterým dlužíte či dlužíš (auto), vaše smlouva bude ukradená. Aspoň poznáš jeho charakter…
Prosím o radu, nevíte o nějakém adresáři, kde jsou uvedeny manželské poradny, které zřizuje stát a jsou zdarma?
Také by mě zajímalo, jak je to s financemi, manžel se se mnou chce rozvést, jsem na mateřské, máme roční dítě. Mohu dostávat nějaké příspěvky od státu na bydlení apod. ještě před rozvodem?
Děkuji.
SOud Vás bohužel jednoho dne rozvede, sice to bude rozvod za ztížených podmínek, kdy Vy, jako partner, který rozpad manželství nezavinil by utrpěl vážnou újmu, ale po třech letech Vás soud stejně může rozvést, když na tom bude druhý partner trvat. Vážnou újmou bych rozhodně neviděla otce alkoholika, to by Vám zadělalo na mnoho potíží, spíš neutěšené bydlení. Ohledně té hypotéky - záleží, zda jste si brali úvěr na celou částku na dům, či zda manžel něco platit v hotově a úvěr si bral jen na část dluhu. KDyby se brali peníze na celou částku, od statby jste to platili se SJM bohužel nevím jak vysoké máte splátky, ale za 3.5 roku to není mnoho.