Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Pokud jste nabyli byt i hypotéku před manželtví, není to SJM a nemusíte to kvůli rozvodu řešit a uvádět. V případě, že se budete rozvádět tzv. souhlasným rozvodem, musíte mít smlouvu o vypořádání společného jmění manželů, musíte minimálně 6 měsíců žít odděleně a musíte mít dítě/ti svěřené do péče jednoho z vás. Obě žádosti můžeš podat na soud současně (jak žalobu o rozvod - pozor druhý z manželů se k souhlasnému rozvodu musí písemně připojit, tak Návrh na svěření do péče u nezletilých dětí). Soud bude nejprve řešit svěření do péče (obešle sám sociálku, nikam chodit nemusíš, sociálka se ozve a podle aktivity pracovnice tě případně navštíví, zjišťuje situaci v rodině, škole a pod), teprve až svěření do péče nabyde právní moci, doloží se k žalobě o rozvod a souid ji obnoví a začne řešit. Poplatek za podání žaloby o rozvod je 2000 kč, svěření do péče je bez poplatku. Dohoda o vypořádání majetku musí mít notářsky ověřené podpisy, na žalobě a svěření stačí jen podpisy, vše ve třech vyhotoveních podat na podatelně příslušného soudu ![]()
@Pavca týýýý brďo, paráda, mockrát děkuju… to je stejně hrozný cooo? vdaná sem byla za 15 min a s rozvodem takový s*aní ![]()
No neboj, pokud budete mít papíry v pořádku, tak i rozvedená budeš za 15 minut ![]()
Ahoj,
chtěla bych se zeptat- máme s manželem hypotéku a jsme na ni napsáni oba (vznikla v manzelstvi )a byt mame v SJM.. No a v případě rozvodu, zda můžeme i nadále splácet společně. A musí dojít k vyvázání jednoho z nas na katastru? i kdyz se domluvime? chtěli bychom ten byt pro dite…on tu nebydli, ale na me by ji nenapsali, protoze nemam dost. prijem a zase nechci aby to bylo jen napsane na nej.Ale prodavat ho nechceme urcite. A pokud by muselo dojit k vyvazani jednoho z nas, co to napsat na dite? jde to? to az by byla hypo splacena, ze?
@Anonymní píše:
Ahoj,
chtěla bych se zeptat- máme s manželem hypotéku a jsme na ni napsáni oba (vznikla v manzelstvi )a byt mame v SJM.. No a v případě rozvodu, zda můžeme i nadále splácet společně. A musí dojít k vyvázání jednoho z nas na katastru? i kdyz se domluvime? chtěli bychom ten byt pro dite…on tu nebydli, ale na me by ji nenapsali, protoze nemam dost. prijem a zase nechci aby to bylo jen napsane na nej.Ale prodavat ho nechceme urcite. A pokud by muselo dojit k vyvazani jednoho z nas, co to napsat na dite? jde to? to az by byla hypo splacena, ze?
Já myslím že to je vaše věc jak se dohodnete pokud si to necháte tak jak to jde tak to tak bude, ale nikdy jsem to neřešila jen si to myslím a hlavně s tím přepisováním musí souhlasit i banka takže to je pak podle mě na domluvě pokud se dokážete domluvit
Ahoj holky, potřebuji také poradit, protože vůbec nevím, jak to funguje…
Máme s přítelem hypotéku, oba jsme psaní na smlouvě jako žadatelé (já jsem na MD s 2.letou dcerkou). Nově jsme dostavěli domek, na který jsme si hypotéku vzali a vzápětí se rozešli… dům nechci, i když jsem do jeho stavby dala spoustu energie, času a peněz (dům jsme stavěli na pozemku přítelových rodičů hned vedle nich…), takže se radši odstěhuji zpět k mým rodičům. Ale nevím, jak se vyvázat z hypotéky? Přítel ji zvládne splácet sám, ale oficiálně má příjmy nízké, což pro banku nebude asi nic moc… a ohledně domu, mám ho přítelovi fakt jen nechat a dál to neřešit nebo je lepší nějaké vyrovnání?
Druhá věc je naše dcerka, já jsem ochotná se domluvit, tak aby jí vídal, jak jen bude chtít, ale přítel je zhrzený a vymýšlí nesmysly (prý střídavá péče po týdnu, když on je pořád v práci apod…) je lepší styk a alimenty vyřešit dohodou nebo nějak písemně či přímo soudně? Kdo ví, co bude, až jeden z nás potká nového partnera…
@tyna.andilek S hypotékou neporadím, ale s tou střídavou péči vyhrožuje hodně otců, přitom nemají vůbec šanci to zvládat. Slyšela jsem už z více stran, že nejlepší je na to přistoupit a oni couvnou, ale nevím, jaký je tvůj chlap ![]()
Znám jedny, co to tak mají, malá dokonce měla období, kdy chodila co měsíc do dvou školek
naštěstí se sestěhovali do jednoho města. Ale nebýt jeho matky, tak se o malou nemá šanci postarat stejěn jako matka. On prudil víceméně jen proto, aby nemusel platit alimenty.
@tyna.andilek S domem-tam záleží kolik je zbytek hypotéky a jaká je hodnota domu. Pokud jsou tyto dvě částky +- stejné, tak vlastně budeš jen ráda, že si přítel bude platit hypotéku a ty budeš vyvázaná. Pokud jste do domu nevložili značnou část hotových peněz a hypotéku máte krátce, tak tam nebudeš mít nejspíš nárok na nic.
Pokud má přítel nízké příjmy, tak si bude muset najít někoho, kdo na sebe převezme část či celou odpovědnost za hypotéku. Pokud ne, tak se ze smlouvy nevyvážeš.
Pokud nemáte jasno, jak vyřešíte styk s dcerou, když nemáte stejné představy-tak určitě bych nechala styk upravit.
@tyna.andilek Pokud jde o hypo, je to problém. Pokud ofiko nemá příjmy, banka asi nebude souhlasit s tím, že by splácel jen on. Doporučila bych poinvestovat do právníka (jsou takoví, co se na to specializují), nebo aspoň zajít do občanské poradny, a ten si prostuduje vaši smlouvu a navrhne, jak postupovat s bankou. Obecně by mohla souhlsit, kdyby třeba dostala nějakou zástavu navíc (např. dům rodičů nebo tak): ale pokud má přítel ofiko minimální mzdu a zbytek na ruku, tak asi ani to nepostačí.
Pokud jde o dům, záleží, jestli se dá doložit, že jsi do toho dala nějaké peníze. Myslím, že Ti taky poradí právník, jak se to řeší (pokud byste byli svoji, bylo by to snažší; dům by vznikal ve společném jmění). Asi bych se pokusila nějaké vyrovnání získat - ale pokud by to mělo být za cenu nějakého zásadního rozkolu (a pokud objektivně Tvoje investice do domu nebyly velké a můžeš to oželet), může být snazší ukázat dobrou vůli.
Pokud jde o alimenty a styk, záleží, jaká je s partnerem dohoda. Pokud hrozí, že bude mít co týden jiné nároky, je lepší to upravit soudně. Já bych myslela, že nejlepší je mu něco navrhnout, abyste byli domluvení, a nechat si to potvrdit soudem (spolu s alimentama apod.).
Nicméně měla bys počítat s tím, že střídavka se může snadno přihodit - bez ohledu na to, koho potkáš. Soudy by ji ukládat měly, a i když chodí do práce (Ty budeš asi brzo taky, že), stačí, když bude mít zajištěnou jinou péči - babičku apod. Bydlí Tvoji rodiče ve stejném městě, kde máte dům? Protože pokud ne, myslím, že bys v zájmu dítěte měla hledat bydlení v místě, aby dítě nemuselo měnit školku (a hlavně pak školu).
Z hypotéky se nevyvážeš, pokud on neprokáže potřebnou bonitu. A jelikož ji zřejmě kvůli nízkému platu neprokáže, bude banka chtít místo tebe jiného spolužadatele - např: místo tebe se zaváže třeba jeho otec a pokud budou jeho přijmy dostačující, zapíší tam jeho a tebe vyvážou. Pokud tě nevyvážou, je to problém, protože při kdejaké žádosti o další hypo nebo úvěr ti stále bude vyskakovat hypo, a i kdybys na ni ve skutečnosti nepřispívala ani korunu, banky to zajímat nebude. Jednou jsi pro ně vázaná k nějakým splátkám na x let a basta.
Na vyrovnání z hypo po rozvodu nárok je, ale pokud jsi byla celou dobu splácení hypo na mateřské a nevložila jsi prokazatelně do domu nějaké své investice (třeba koupě střechy za tvých 300 000,–) tak asi ve tvém případě ne…
@tyna.andilek Pokud jde o hypoteku a nizky prijem, muze pristoupit jeden z jeho rodidicu, alespon na prvni dobu fixace, pokud jim jeste neni 65 let. S ostatnim bohuzel neporadim.
@Kirbisek píše:
Na vyrovnání z hypo po rozvodu nárok je, ale pokud jsi byla celou dobu splácení hypo na mateřské a nevložila jsi prokazatelně do domu nějaké své investice (třeba koupě střechy za tvých 300 000,–) tak asi ve tvém případě ne…
Tak pokud by byli manželé, tak nárok je v každém případě, pokud nebylo zrušeno SJM a nikoho nezajímá, že žena byla na mateřské, neb všechny příjmy jsou společné.
My jsme to meli tak, ze ja si nechala dum, prepsala ho jen na sebe a mezi sebou jsme sepsali smlouvu kde se zavazuji splacet hypoteku pouze ja.Ale je to na dohode a hlavne duvere.Pro exmanzela to bylo velmi nevyhodne z pohledu toho, ze porad byl vedeny jako dluznik a nemohl si nic sam koupit na hypoteku, tedy on ani nechtel, ale i tak. A kdyz bych nahodou ja prestala platit a byla napr. Na pracaku bez prijmu, tak by sli i pres nasi smlouvu po jeho platu. Teprve on by mohl dat me k soudu. U nas byly dve moznosti.Bud tak jak jsme to udelali s cimz manzel souhlasil nebo prodat.Vy ten dum prodat nemuzete?
Víš, mela by sis uvedomit, ze dite ma 2rodice a tvuj partner ma na dite stejne pravo jako ty..jak by se tobe libilo vidat dite 1× za 14dni o vikendu? Takze pokud chce tvuj partner stridavku a dokaze se o dite postarat atd j bude na ni trvat tak by mu ji mel soud pridelit..dite neni tvuj majetek, jednou sis ho s nekym udelala a tak bys ho jako rodice mela respektovat..to plati pro vsechny.