Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@j.a.n.i1 píše:
Tak pokud by byli manželé, tak nárok je v každém případě, pokud nebylo zrušeno SJM a nikoho nezajímá, že žena byla na mateřské, neb všechny příjmy jsou společné.
Vždyť jsem psala, že na vyrovnání hypo po rozvodu nárok je. A to i v případě, že dům by byl pouze manželův, třeba získaný darovací smlouvou, tudíž taková nemovistost nespadá do SJM, ale hypotéka je společná, takže by i tak měla nárok na vyrovnání toho, co do hypo zatím vložila. V případě zakladatelky stavěli na pozemku rodičů, takže tam může existovat nějaká právní ochrana z jejich strany. A pokud by byla celou dobu splácení na mateřské a on může prokázat, že ničím nepřispěla, celkem nic ji z toho nekápne. Na to mu bude stačit šikovný právník. Pokud nějakou dobu výdělečně činná byla, nebo prokazatelně investovala ze svých úspor, tak bude částka, kterou ji manžel bude muset vyplatit, podstatně vyšší. Pokud je dům stavěn již jako součást SJM a pouze z hypotéky, měla by nárok na polovinu, ale tady to už zase může být jinak, pokud pozemek patří rodičům. Jiná bude částka, pokud splácí hypo 3 roky nebo 13. Ono je to prostě případ od případu jiné a vychází se z konkrétní situace.
Shodneme se ale určitě na tom, že nárok tu je. Napsala jsem asi v předešlém příspěvku špatně ten konec - nemyslela jsem tím, že ztrácí nárok úplně, jen že nemusí dostat téměř nic.
@Kirbisek píše:
A pokud by byla celou dobu splácení na mateřské a on může prokázat, že ničím nepřispěla, celkem nic ji z toho nekápne.
Ale já reagovala zejména na tohle, tohle nikoho nezajímá, když jsou manželé (a nemají zrušené SJM), tak prostě i kdyby měl manžel příjem 100tis. a ona 0,–, tak oba investovali 50tis.
Víš, mela by sis uvedomit, ze dite ma 2rodice a tvuj partner ma na dite stejne pravo jako ty..jak by se tobe libilo vidat dite 1× za 14dni o vikendu? Takze pokud chce tvuj partner stridavku a dokaze se o dite postarat atd j bude na ni trvat tak by mu ji mel soud pridelit..dite neni tvuj majetek, jednou sis ho s nekym udelala a tak bys ho jako rodice mela respektovat..to plati pro vsechny.
@j.a.n.i1 píše:
Ale já reagovala zejména na tohle, tohle nikoho nezajímá, když jsou manželé (a nemají zrušené SJM), tak prostě i kdyby měl manžel příjem 100tis. a ona 0,–, tak oba investovali 50tis.
A souhlasím s tebou. Pokud budeme mluvit o vypořádání SJM, tak má nárok na polovinu SJM, i kdyby za celé manželství nevydělala ani floka.
Já ale mluvila o vypořádání hypo, že i tam má ten, kdo opouští nemovitost, nárok na vyplacení poloviny dosud splacené částky, ale odvíjí se to od dalších aspektů.
Jééé, teď jsem tu napsala dlouhý příspěvek a on se mi vymazal… ![]()
tak ve zkratce… stavěli jsme domek na pozemku přítelových rodičů (oni ho přítelovi darovali, bydlí hned vedle…), takže moc nepřichází v úvahu, abych při rozchodu v domě zůstávala já, i když hypotéku máme na sobě oba dva (přítelovi by ji samotnému nedali - ma na prac. smlouvě 10tis + podniká, ale z toho taky ofiko nic nemá - i když mu na účet chodí každý měsíc 20-30tis, tak to banky nezajímá…), tak jsem musela žádat s ním. Skoro nikde jsme příjmově neprošli, až u Mbanky brali jako příjem i můj rodičák, tak nám hypotéku schválili. Jinak by musel žádat někdo jiný a rodiče už na to věkově nemohli (tchánovcům je 50., ale to už bylo pro banku moc, máme hypo na 30.let…). Takže když bych se chtěla z toho vyvázat, nenapadá mě nikdo, kdo by mohl místo mě ručit:-( a co když jednou přítelovi hrábne a přestane splácet? půjdou po mě… Jako on hypotéku ze svého platu utáhne, toho se nebojím (brali jsme si 1,8mil, hodnota celé nemovitosti 2,6mil.). No a hypotéku máme teprve rok… a tím že jsem na mateřské a přítel pořád v práci, tak jsem veškeré věci kolem stavby domu řešila já (nestavěla nám firma na klíč, ale najímali jsme si jednotlivé řemeslníky), všechno jsem musela hlídat, finančně i časově, aby vše šlo jak má, byla jsem na nervy, když jsem v jeden týden řešila kuchyňskou linku, obklady do koupelny, schodiště, fasádu atd… sama jsem zařizovala veškeré úřady, sháněla řemeslníky, platila je… ale vyloženě vlastní peníze jsem do toho nedala… spíš ten čas a energie… teď máme krásný domeček podle našich představ, ale s přítelem bylo už delší dobu takové dusno, že už jsem prostě nemohla dál… je to 14 dní, co jsme se stěhovali do nového a budu se stěhovat zpět k rodičům, resp. do domu otce, kde on na stálo nebydlí, ale dům na mě nepřepíše a já tam nemůžu dělat nic podle svého… rodičák mám 6500 Kč do tří let věku dcerky, tak ještě přes rok… takže podnájem bych neutáhla… ve městě, kde budu bydlet, bydlí i moje mamka, která je už v důchodu, takže mi s dcerkou může kdykoliv pomoci… přítel má rodiče mladá (50.let), ti ještě pracují, takže fakt nevím, jak by si představoval střídavou péči, týden tam a týden tam, když i on je v práci celé dny… on je te
On je teď lítostivý a uražený a kope kolem sebe… ukončila jsem to já, takže já jsem ta špatná… snažím se s ním rozumně domluvit, ale zatím s ním není moc řeč… řekla jsem mu, že jestli chce mít styk s dcerou nějak potvrzený, tak ať to dá k soudu, ale to on zase ne… pořád plácá, že teď mu slibuju, že dcerku uvidí kdykoliv bude chtít, ale co bude za pár let, až si třeba někoho najdu a třeba se odstěhuju někam dál…? No ale nemůže přece po mě chtít, abych mu doživotně slíbila, že budeme bydlet blízko, aby mohl dcerku navštěvovat… a co já vim, třeba i on někoho potká a slečně se nebude líbit, jak moc dceru navštěvuje a že na ni třeba moc platí a třeba platit přestane… mj. kolik se teď dává tak výživné na dítě? řekla jsem mu, že chci tak 2tis, ale rodiče si klepali na čelo, že při dnešních cenách je to málo…
Já po něm vlastně nic nechci, chci mít hlavně už klid, protože ta naše krize trvá už delší dobu a já jsem fakt blbec, že jsem do hypotéky a domku šla… ale čas už nevrátím, tak hledám možnosti, jak z toho ven… myslím si, že je lepší rozejít se teď, když spolu jsme schopný ještě trochu mluvit, než později, kdy už na sebe budeme fakt jen volat právníky a tahat se po soudech… (vlastní zkušenost, naši se rozvedli až v mých 12.letech, byli spolu jen kvůli mě, ale byla to blbost, měli se rozejít hned, když jsem byla malá, protože jsem tu krizi doma také cítila a určitě mě to svým způsobem poznamenalo, takže nechci dopadnout stejně (moji rodiče se pak po rozvodu léta nemohli ani cejtit… začli se k sobě chovat líp až když se jim narodila vnučku, moje dcerka…) tak a babo raď ![]()
@tyna.andilek píše: …jestli chce mít styk s dcerou nějak potvrzený, tak ať to dá k soudu, ale to on zase ne… pořád plácá, že teď mu slibuju, že dcerku uvidí kdykoliv bude chtít, ale co bude za pár let, až si třeba někoho najdu a třeba se odstěhuju někam dál…? No ale nemůže přece po mě chtít, abych mu doživotně slíbila, že budeme bydlet blízko, aby mohl dcerku navštěvovat… a co já vim, třeba i on někoho potká a slečně se nebude líbit, jak moc dceru navštěvuje a že na ni třeba moc platí a třeba platit přestane… mj. kolik se teď dává tak výživné na dítě? řekla jsem mu, že chci tak 2tis, ale rodiče si klepali na čelo, že při dnešních cenách je to málo…
Máte spolu dítě a to je závazek na celý život. Bydlet by jste měli ideálně tak, aby dítě nepřišlo a co nejčastější kontakt s žádným z rodičů. Prarodiče i obou stran jsou pro dítě také důležité osoby.
@kajj to my teď budeme bydlet kousek od sebe, ale přece po mě nemůže chtít, abych mu teď slíbila, že tam budeme bydlet pořád… stejné jako alimenty, také nemám jistotu, že je bude platit, i když mi to teď slíbí… ![]()
Co se týče hypotéky, tak jsou asi 3 možnosti, jak to tak čtu:
@tyna.andilek píše:
@kajj to my teď budeme bydlet kousek od sebe, ale přece po mě nemůže chtít, abych mu teď slíbila, že tam budeme bydlet pořád… stejné jako alimenty, také nemám jistotu, že je bude platit, i když mi to teď slíbí…
To po tobě samozřejmě nemůže chtít. Ale o bydlišti dítěte rozhodují oba rodiče stejně, nezávisí to na tom zda budeš mít dítě v péči ty, nebo zda bude střídavá péče. Je to součástí rodičovské odpovědnosti, která se nemění při jakékoliv formě péče o dítě.
§ 858
Rodičovská odpovědnost zahrnuje povinnosti a práva rodičů, která spočívají v péči o dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, v ochraně dítěte, v udržování osobního styku s dítětem, v zajišťování jeho výchovy a vzdělání, v určení místa jeho bydliště, v jeho zastupování a spravování jeho jmění; vzniká narozením dítěte a zaniká, jakmile dítě nabude plné svéprávnosti. Trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud.
§ 865
(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.
§ 877
(1) Nedohodnou-li se rodiče v záležitosti, která je pro dítě významná zejména se zřetelem k jeho zájmu, rozhodne soud na návrh rodiče; to platí i tehdy, vyloučil-li jeden rodič z rozhodování o významné záležitosti dítěte druhého rodiče.
(2) Za významnou záležitost se považují zejména nikoli běžné léčebné a obdobné zákroky, určení místa bydliště a volba vzdělání nebo pracovního uplatnění dítěte.
Ale doporučuji si i v budoucnu uspořádávat život tak aby práva a zájmy dítěte byly na prvním místě…vždyť to je podstatnou součástí rodičovství. Domnívám se, že jak bude dítě stárnout budou nároky kladené na vás jako rodiče čím dál menší.
Vyživovací povinnost vzniká narozením dítěte, zaniká prohlášením nezletilého za svéprávného (možná jsi četla o podnikatelích mladších 18 let co se sami bez problému uživí), nebo je-li dítě schopno se sámo živit.
@tyna.andilek píše:
Co se týče hypotéky, tak jsou asi 3 možnosti, jak to tak čtu:
- prodat dům - buď by kupec měl peníze v hotovosti, kterou bychom hypotéku smázli nebo by splácel hypotéku nový kupec (ale to by si ho nejdřív musela banka příjmově prolustrovat asi že?) a vzhledem k tomu, že dům stojí vedle tchánovců, kteří nám darovali pozemek na jeho stavbu, tak je toto řešení vůči nim dost hloupé…
- najít místo mě někoho jiného, kdo by byl ochoten ručit místo mě (nikdo takový mě ale nenapadá) nebo aby přítelovi v práci napsali ofiko vyšší příjem na smlouvu? to by mohlo stačit ne?
- nechat to tak jak to je a doufat, že bude přítel splácet… nejde to nějak ošetřit aspoň u právníka?
k tomu bych ti mohla poradit, bych musela vidět smlouvu. U hypotéky pouze ručíš, nebo jsi spolumajitelkou domu? Jsi-li spolumajitelkou mohl by přítel od tebe tvou část odkoupit. Ručíš-li musíš najít někoho, kdo bude ručit místo tebe a to může být velmi složité. Právně je to ošetřené již ve smlouvě kterou jste uzavřeli s bankou. Tato smlouvá je právně závazná sama o sobě. Jakákoliv změna smlouvy musí být samozřejmě pouze se souhlasem druhé smluvní strany.
@tyna.andilek A je to opravdu mezi vámi tak neúnosné? Bydlíte v novém pár dní, třeba na vás oba dolehl ten nervák kolem stavby a jste jen oba více podráždění.
Opravdu se nevyplatí zkusit na vašem vztahu zapracovat?
Jinak k bodu číslo 3: tohle u právníka nijak neošetříš - jednou jsi spoludlužník a pokud on nezaplatí, půjde banka rovnou po tobě. A 29let je hodně dlouhá doba!
@tyna.andilek Tak jak to tak poslouchám, pokud jde o náklady ze stavby, dojedeš na to, že jste se nevzali; pokud byste se vzali, bylo by vše, co jste dali do domu s jeho příjmu, vaše napůl (i když teda možná by bylo těžké mu prokázat, kolik to bylo, jestli má peníze nějak „bokem“).
Pokud jde o ten dům a řešení situace, možná by bylo schůdné, aby banka přijala další zástavu (např. byt rodičů), případně že by se splácení zkrátilo a mohli by ručit i oni (máma si třeba úvěr ze stavebka brala i po padesátce) nebo by se při konci fiaxce hledala jiná banka, která by je mohla přijmout jako spoluručitele.
Ale teda trochu me zvedá ze židle Tvůj přístup ve věci dítěte a společného bydlení. „přece po mě nemůže chtít, abych mu teď slíbila, že tam budeme bydlet pořád“ - to je pravda, nemůže, ale Ty bys to měla chtít sama: máš s ním dítě, když sis s ním začínala a stavěli jsi u rodičů, věděla jsi, že na to místo bude vázaný, a myslet si „tak teď jsem se s ním rozešla a pak vezmu dítě a odstěhuju se, kam se mi zachce“ je pěkně sobecké. On má právo na dítě stejně jako Ty, a pokud by opravdu střídavku dostal (a nevím, proč by neměl, pokud se o dítě umí postarat a stará - po třetím roce, pokud půjdeš do práce, budete na tom časově podobně, navíc on bude mít dva rodiče, zaměstnané, ale možná časově flexibilní…?), bylo by pro dítě za trest, kdyby mělo být každý týden v jiné škole, mezi jinými kamarády atd. Myslíš taky na něj, nebo jen na sebe? Taky mi to s tím rozchodem přijde trochu kách, možná by to dřív než právníka chtělo manželskou poradnu.
@lopata píše:
Víš, mela by sis uvedomit, ze dite ma 2rodice a tvuj partner ma na dite stejne pravo jako ty..jak by se tobe libilo vidat dite 1× za 14dni o vikendu? Takze pokud chce tvuj partner stridavku a dokaze se o dite postarat atd j bude na ni trvat tak by mu ji mel soud pridelit..dite neni tvuj majetek, jednou sis ho s nekym udelala a tak bys ho jako rodice mela respektovat..to plati pro vsechny.
Budeš stejný příspěvek psát na každou stránku této diskuse? Už to tu jednou bylo ve 12.40. ![]()
@kajj u hypotéky jsme ve smlouvě uvedeni oba jako žadatelé… dnes jsem si smlouvu znovu pročítala, o výpovědi smlouvy tam nic moc není, jen to, že jakákoliv změna smlouvy se musí řešit písemně s bankou dodatkem a všechny strany s tím musí souhlasit… 'Takže asi nejhorší, co jsem mohla podepsat no… ![]()