Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Prosím o radu…
prý existuje něco, jako církevní rozvod, sna 3 roky po rozvodu..? se mže zažádat tuším do Vatikánu o tzn. církevní rozvod a dotyčný/á se může znova v kostele vdávat/ženit..
Nevíte někdo podrobnosti? Takhle mi to říkala známá, ale bližš info nemám ![]()
Podrobnosti nevím, ale co vím, že musí být pádné důvody k rozvodu, procento úspěchu velmi malé, jednoho člověka znám co se mu to povedlo.
Taky jednoho člověka znám, které mu se to povedlo. Ale ten církevní soud je prý fakt mazec. Já bych do toho nešla. ![]()
Přesně tak, musí být opravdu pádné důvody a tomu souhlasu s církevním rozvodem, o který se žádá, se říká dispens. Neslouží k tomu, aby se člověk znova mohl ženit/vdávat v kostele, je to prosté dosažení rozvodu. Bez dispensu není církevní sňatek rozvedený a platí nadále.
Římskokatolická církev, předpokládám? Měli by ti to říct na biskupství. Řeší to určená osoba v diecézi, kde byl sňatek uzavřen. Je to právník, který je vzdělaný v církevním právu, podle kterého to možné je, ale za dost přesně a jasně vymezených podmínek, trvá to hooodně dlouho a musí proběhnout i církevní soud, kde vypovídají svědci atd. Jako při civilním soudě.
Moje teta se takto rozváděla, trvalo to sedm let a stejně je nerozvedli. Musí být opravdu nějaký velký důvod, násilý apod. horší věci… ![]()
@Jura007 píše:
Přesně tak, musí být opravdu pádné důvody a tomu souhlasu s církevním rozvodem, o který se žádá, se říká dispens. Neslouží k tomu, aby se člověk znova mohl ženit/vdávat v kostele, je to prosté dosažení rozvodu. Bez dispensu není církevní sňatek rozvedený a platí nadále.
Juro, jsem si prakticky jistá, že jsou vyjmenované konkrétní důvody, kdy je možné sňatěk anulovat a je tedy i dle církevního práva možné uzavřít nový. ![]()
@TýnkaK píše:
Juro, jsem si prakticky jistá, že jsou vyjmenované konkrétní důvody, kdy je možné sňatěk anulovat a je tedy i dle církevního práva možné uzavřít nový.
Církevní sňatek anulovat jde - o tom je tady řeč a víme, že to jde. Kamarád se takto rozváděl a povedlo se mu to. Ale není všechno černobílé. Vyjmenovat pár důvodů nestačí. U toho soudu se rozebírá ABSOLUTNĚ VŠECHNO. Nestačí říct, že manželka zahla s jiným nebo že manžel ji uhodil. Tam se to propírá ze všech možných stran. Určitě „jsou vyjmenované ko nkrétní důvody“, ale ani to, že ty důvody máš, ti nezaručí, že tě rozvedou. A až tě opravdu rozvedou, pak můžeš uzavřít jiný církevní sňatek. Ale větina lidí to nedělá kvůli tomu, aby se mohli znovu ženit v kostele. Mají k tomu jiné (náboženké) důvody. Většinou.
Příspěvek upraven 22.04.12 v 23:14
Tak já sem první svatbu měla v římskokatolickém kostele. Ale rozvedla sem se manžel byl hrubý opilec a mockrát mě napadl.
Vrátila sem se ke své původní pravoslavné víře a druhý sňatek měla v pravoslavném kostele. Pravoslaví rozvod uznává a tak se sňatkem v kostele problém nebyl.
katolíci mi příjdou v mnohém hrozně nadřazení… ![]()
Luciperka: tak to jsi možná potkala „český katolický Taliban“
Spousta katolíků je fajn, ale to jsou lidi typu „modli se, pracuj a pomáhej“. A pak jsou ti ostatní…
@lulje píše:
Církevní sňatek anulovat jde - o tom je tady řeč a víme, že to jde. Kamarád se takto rozváděl a povedlo se mu to. Ale není všechno černobílé. Vyjmenovat pár důvodů nestačí. U toho soudu se rozebírá ABSOLUTNĚ VŠECHNO. Nestačí říct, že manželka zahla s jiným nebo že manžel ji uhodil. Tam se to propírá ze všech možných stran. Určitě „jsou vyjmenované ko nkrétní důvody“, ale ani to, že ty důvody máš, ti nezaručí, že tě rozvedou. A až tě opravdu rozvedou, pak můžeš uzavřít jiný církevní sňatek. Ale větina lidí to nedělá kvůli tomu, aby se mohli znovu ženit v kostele. Mají k tomu jiné (náboženké) důvody. Většinou.Příspěvek upraven 22.04.12 v 23:14
Já to vím, vždyť jsem to i psala o několik příspěvků výše. Jen jsem reagovala na Jurovu poznámku ohledně případných budoucích církevních sňatků.
Kamarádka má dispens, ale myslím, že na další svátost manželství má smůlu. Naproti tomu moje mamina je nejen církevně rozvedená, ale dokonce jí c. soud uznal anulaci a mohla mít i nový círk. sňatek. Vše řím. kat.
@LUCIPERKA-ddub píše:
Tak já sem první svatbu měla v římskokatolickém kostele. Ale rozvedla sem se manžel byl hrubý opilec a mockrát mě napadl.
Vrátila sem se ke své původní pravoslavné víře a druhý sňatek měla v pravoslavném kostele. Pravoslaví rozvod uznává a tak se sňatkem v kostele problém nebyl.
katolíci mi příjdou v mnohém hrozně nadřazení…
Luciperko (dobrý nick
), tady nejde o nadřazenost - spíš o to, že zrušit to, k čemu se před Bohem zavážeš, opravdu nelze jen tak. Spíš mě jako katoličku překvapuje, že to vůbec lze. Přece co Bůh spojil..... Ale výjimky potvrzují pravidlo
Právě proto nechápu, jak můžu pravoslavní rozvod jen tak uznat…
A když už jsi tady - nevíš, jak to je s mým případem? Manžel je pravoslavný a zažádali jsme o povolení k sňatku v katolickém kostele (já jsem katolička). Dostali jsme ho a vzali se. Rozvádíme se z podobného důvodu jako ty. Já se znovu vdávat nehodlám a být nadále vdaná „před Bohem“ mi nedělá problém - nějak si to v sobě vyřeším… Ale jak to má on? Může se klidně v pravoslavném kostele oženit? Podruhé? Jak vlastně vnímají pravoslavní sňatek s katolíkem? Myslela jsem si, že tato náboženství jsou si natolik blízká (navíc máme společného Boha že?
), že sňatky mezi sebou uznávají… Nevím. Nikdy jsem před svatbou o rozvodu neuvažovala, proto jsem to neřešila. Zajímalo by mě to čistě ze zvědavosti. Díky a omlouvám se za OT ![]()
Známí řeší podobný problém, moc do toho nevidím, jen to že je to hrozně složité. Tak to tady se zájmem čtu. Zajímá mne čistě teoreticky, asi je to blbost, ale může být jako důvod k rozvodu změna případně ztráta víry? Mimo jiné samozřejmě. Jestli se to tak dá popsat.
@lulje píše:
Luciperko (dobrý nick), tady nejde o nadřazenost - spíš o to, že zrušit to, k čemu se před Bohem zavážeš, opravdu nelze jen tak. Spíš mě jako katoličku překvapuje, že to vůbec lze. Přece co Bůh spojil..... Ale výjimky potvrzují pravidlo
Právě proto nechápu, jak můžu pravoslavní rozvod jen tak uznat…A když už jsi tady - nevíš, jak to je s mým případem? Manžel je pravoslavný a zažádali jsme o povolení k sňatku v katolickém kostele (já jsem katolička). Dostali jsme ho a vzali se. Rozvádíme se z podobného důvodu jako ty. Já se znovu vdávat nehodlám a být nadále vdaná „před Bohem“ mi nedělá problém - nějak si to v sobě vyřeším… Ale jak to má on? Může se klidně v pravoslavném kostele oženit? Podruhé? Jak vlastně vnímají pravoslavní sňatek s katolíkem? Myslela jsem si, že tato náboženství jsou si natolik blízká (navíc máme společného Boha že?
), že sňatky mezi sebou uznávají… Nevím. Nikdy jsem před svatbou o rozvodu neuvažovala, proto jsem to neřešila. Zajímalo by mě to čistě ze zvědavosti. Díky a omlouvám se za OT
Neodpovím úplně na tvoji otázku, ale snad to k něčemu bude. Kamarádka měla normálně katolickou svatbu, pak se rozvedli (civilně), našla si novýho chlapíka, on je evangelík. A měla opět církevní sňatek. Já se dost divala, páč c. rozvod neabsolvovala a prý jí bylo řečeno, že u evangelíků nedbají tolik na právo, jako na to, jak to v realitě je, tedy posuzují sami tu kterou konkrétní situaci a pak rozhodnou, zda sňatek snoubencům povolí nebo ne. Ale do tý doby jsem o tom teda fakt neslyšela a pořád mi to vrtá hlavou. ![]()