Rs a druhé těhotenství

503
7.11.21 13:55

Rs a druhé těhotenství

Ahojte, jsem tu nová a ráda bych navrhla k diskuzi toto téma. Bohužel osobní zkušenost. Přes dva roky trpím na zhoršené vidění na levé oko, mezitím se mi podařilo otěhotnět a porodit (teď už 13ti měsíční) holčičku. Ale poté při procházkách s kočárem jsem začala kulhat na levou nohu, až jsem jí tahala za sebou. Moje očařka mě během těch dvou let vyšetřila několikrát a nic nezjistila. Můj obvodní mě vyšetřil a slušně mi řekl, že simuluju a poslal mě domů. Chodila jsem jen ke známému na masáže. Každopádně nakonec mě očařka poslala do úvn a až tam zjistili, že mám RS. Týden jsem tam ležela na neurologii, dělali lumbální punkci, MR…teď mám na doma léky Medrol a 16. se mám hlásit v motole.
Ale hlavní problém je v tom, že s přítelem bychom chtěli ještě jedno mimi. Chápu, že mi teprve začala léčba a ještě nevím, co mi řeknou v motole, jak to vše probíhá. V rodině mám velkou podporu, všichni moc pomáhají a dcera je úžasná. Ale pokud bych věděla už teď, jestli budu moct mít ještě mimi, motivovalo by mě to. Zajímá mě, jak to řešily ostatní maminky s RS a ráda bych věděla, jaké měly zkušenosti s plánováním těhu.
Přeju všem pevné zdravíčko a úsměv na tváři.😊 ❤️️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
7.11.21 14:00

Kamarádka zjistila rs po prvním těhotenství. Tři roky na to znovu otěhotněla, ale byla v remisi. Nejdřív se dej dopořádku a pak uvažuj o dalším těhotenství…

• Citovat
  • Upravit
503
7.11.21 14:53

@Janli Pořád si zjišťuji více o léčbě nebo co můžu pro zlepšení stavu udělat sama, ale jsem teprve na začátku no. Je mi jasné, že to může trvat..ale zajímalo mě, jaké zkušenosti s nemocí mají ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.21 15:45

Z pozice matadora s RS vice nez ctvrt stoleti: Proc vsichni takhle nemocni maji touhu se tak mnozit? Dite mas, dekuj panubohu ze to dobre dopadlo. Dite si porid, pokud sis 100% jista, ze se dokazes o obe deti postarat i bez jakekoliv pomoci. Chlap odejde, rodice onemocni, umrou. Tchyne prestane mit zajem o vnoucata. Uvedom si, ze za 10 let muzes byt naprosto v pohode nebo se sama ani neotocis v posteli nekde v hospicu. To je realita. Znam mnoho z te prvni skupiny a bohuzel i par z te druhe. Lecba nelecba. Navic ne kazdy chlap dokaze zvladnout fakt, ze ma postizenou manzelku. Cest vyjimkam. Kdyby si moje dcera nasla chlapa s rs, vymlouvala bych ji ho hodne. Tahle nemoc je velmi nepredvidatelna. Je to progresivni onemocneni a i ta sebelepsi lecba postup jen zpomali. Preji, at se drzis v soucasnem stavu co nejdele. Je to predevsim o hlave. Me trvalo 20 let dostat se do takove rovnovahy, v jake jsem ted. Psychicky se citim lepe nez kdyz jsem rs mela jen 5 let. Fyzicky to samozrejme mozne neni. Mas narok se ted hroutit a litovat se, ale casem zjistis, ze to neni konec sveta.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.11.21 18:02

Ahoj,
RS se u mě projevila ve 23 letech a jsou to už 4 roky co si píchám injekce Rebif 44.
Injekce mi pomáhají a nemám žádné problémy. S přítelem jsme se rozhodli, že se budeme snažit o miminko, ale než jsme se začali snažit všechno jsem probrala s doktorem přes RS, protože je potřeba aby bylo všechno v pořádku. Takže na tvém místě bych druhému miminku dala chvíli čas a aby ses hlavně cítila fit. Určitě ti doktor nedoporučí těhotenství, jestli budeš mít příznaky RS 🙂

• Citovat
  • Upravit
60142
7.11.21 18:07
@JackiEL8 píše:
Ahojte, jsem tu nová a ráda bych navrhla k diskuzi toto téma. Bohužel osobní zkušenost. Přes dva roky trpím na zhoršené vidění na levé oko, mezitím se mi podařilo otěhotnět a porodit (teď už 13ti měsíční) holčičku. Ale poté při procházkách s kočárem jsem začala kulhat na levou nohu, až jsem jí tahala za sebou. Moje očařka mě během těch dvou let vyšetřila několikrát a nic nezjistila. Můj obvodní mě vyšetřil a slušně mi řekl, že simuluju a poslal mě domů. Chodila jsem jen ke známému na masáže. Každopádně nakonec mě očařka poslala do úvn a až tam zjistili, že mám RS. Týden jsem tam ležela na neurologii, dělali lumbální punkci, MR…teď mám na doma léky Medrol a 16. se mám hlásit v motole.
Ale hlavní problém je v tom, že s přítelem bychom chtěli ještě jedno mimi. Chápu, že mi teprve začala léčba a ještě nevím, co mi řeknou v motole, jak to vše probíhá. V rodině mám velkou podporu, všichni moc pomáhají a dcera je úžasná. Ale pokud bych věděla už teď, jestli budu moct mít ještě mimi, motivovalo by mě to. Zajímá mě, jak to řešily ostatní maminky s RS a ráda bych věděla, jaké měly zkušenosti s plánováním těhu.
Přeju všem pevné zdravíčko a úsměv na tváři.😊 ❤️️

To je strasne individualni. Zalezi na klinickem stavu, nalezu na MR, na leku… co budes mit, uz vis? Nechala bych to aspon pul roku u ledu, pak by se videlo.
Drzim palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
503
7.11.21 19:08

Zatím nemám žádné info o léčbě, jen mi bylo řečeno, že v motole mají rs centrum a že se tam mám sejít s doktorkou, která sama usoudí, jak jsem na tom a jak bude léčba pokračovat. Snad mi taky nedají injekce na doma, asi bych s nima neuměla. :think: Četla jsem, že by se mělo nechat půl roku až rok a hlavně stav bez atak. Ale jak říkám, vše je to pro mě furt nové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
7.11.21 19:13
@JackiEL8 píše:
Zatím nemám žádné info o léčbě, jen mi bylo řečeno, že v motole mají rs centrum a že se tam mám sejít s doktorkou, která sama usoudí, jak jsem na tom a jak bude léčba pokračovat. Snad mi taky nedají injekce na doma, asi bych s nima neuměla. :think: Četla jsem, že by se mělo nechat půl roku až rok a hlavně stav bez atak. Ale jak říkám, vše je to pro mě furt nové.

Injekce nejspis dostanes. Na zacatku lecby se vybira mezi tremi ucinnymi latkami, dve jsou injekcni, jedna tabletova, ale ty tabletky se nesmi v tehotenstvi.
Injekce nic slozityho nejsou. Picha se to 3× tydne, jeden lek jde pichnout jen jednou za 14 dni - predplnene pero. Jen prilozis a zmacknes.
To zvladnes, uvidis :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
503
7.11.21 19:23

Ahá, takže to by bylo něco jako pero na měření cukru v krvi pro diabetiky? To bych zvládla, mamky přítel je cukrovkář a jednou jsem si zkoušela měřit cukr. Sotva to štíplo. Injekce celkově nemusím a ještě abych si to píchla sama, už tak jsem celkem nemehlo. :lol: No uvidím, co mi řeknou a doporučí. Na druhou stranu ten medrol jako tableta je hnus, jak je to hořký, dělá se mi zle. Ale přišla jsem na to, že se zbavím pachuti, když to zajím mandarinkou. Navíc do sebe dostanu vitamíny. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
7.11.21 19:38
@JackiEL8 píše:
Ahá, takže to by bylo něco jako pero na měření cukru v krvi pro diabetiky? To bych zvládla, mamky přítel je cukrovkář a jednou jsem si zkoušela měřit cukr. Sotva to štíplo. Injekce celkově nemusím a ještě abych si to píchla sama, už tak jsem celkem nemehlo. :lol: No uvidím, co mi řeknou a doporučí. Na druhou stranu ten medrol jako tableta je hnus, jak je to hořký, dělá se mi zle. Ale přišla jsem na to, že se zbavím pachuti, když to zajím mandarinkou. Navíc do sebe dostanu vitamíny. ;)

Dostanes glatiramer acetat (Copaxone) nebo interferony beta (tech leku je vic - Rebif, Betaferon….. )pichaji se 3× tydne. Nebo ingerferony ve forme injekci 1×14 dni.
Jine moznosti nejdou kvuli pojistovne, to by se muselo zadat o schvaleni revizaka.

Tabletky jsou Aubagio, ale ty tehule nesmi.

Proc bys to nezvladla, zvladaji to mladi chlapi, a to jsou nejvetsi hysterky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
503
6.12.21 15:04

Už jsem byla v tom motole, spíše konzultace s doktorkou a taková prohlídka. Brali mi krev. Výsledek negativní. Den po motole jsem byla v místní nemocnici na infuzi SoluMedrolu, na kterou mám jít ještě v prosinci. V lednu mám jet zase do motola na první infuzi Tysabri a tu budu dostávat každý měsíc tam. Přijde mi, že chůze je o něco lepší, jen jsem často unavená. Znamená to, že je stav nějak vážnější, když mi nedali ty injekce na doma? :think: Říkala jsem doktorce, že s přítelem chceme další dítě a ona že to není problém..tak nevím, co si myslet. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
2.3.22 12:22
@Anonymní píše:
Z pozice matadora s RS vice nez ctvrt stoleti: Proc vsichni takhle nemocni maji touhu se tak mnozit? Dite mas, dekuj panubohu ze to dobre dopadlo. Dite si porid, pokud sis 100% jista, ze se dokazes o obe deti postarat i bez jakekoliv pomoci. Chlap odejde, rodice onemocni, umrou. Tchyne prestane mit zajem o vnoucata. Uvedom si, ze za 10 let muzes byt naprosto v pohode nebo se sama ani neotocis v posteli nekde v hospicu. To je realita. Znam mnoho z te prvni skupiny a bohuzel i par z te druhe. Lecba nelecba. Navic ne kazdy chlap dokaze zvladnout fakt, ze ma postizenou manzelku. Cest vyjimkam. Kdyby si moje dcera nasla chlapa s rs, vymlouvala bych ji ho hodne. Tahle nemoc je velmi nepredvidatelna. Je to progresivni onemocneni a i ta sebelepsi lecba postup jen zpomali. Preji, at se drzis v soucasnem stavu co nejdele. Je to predevsim o hlave. Me trvalo 20 let dostat se do takove rovnovahy, v jake jsem ted. Psychicky se citim lepe nez kdyz jsem rs mela jen 5 let. Fyzicky to samozrejme mozne neni. Mas narok se ted hroutit a litovat se, ale casem zjistis, ze to neni konec sveta.

Ahoj, mohla bych se prosím zeptat, co si mám představit pod pojmem „matador s RS“? Já teda žiju s RS 12 let a z toho tvého příspěvku mám příšerný pocit (ať už je jakkoliv prožitý). Trochu optimismu by bylo fajn. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí