RTG v těhotenství

Lucy_VM
3.5.10 21:13

RTG v těhotenství

Ahoj holky,potřebovala bych poradit. S přítelem se snažíme o miminko teprve první měsíc a dnes,2.den po vynechané menstruaci jsem si udělala těhotenský test a je lehce pozitivní za což jsem samozřejmě moc šťastná!! Problém je ale v tom,že jsem včera absolvovala rentgen zubů a teď mám strašný strach,jestli to nemohlo miminku ublížit!!! :-( Vůbec jsem netušila,že se nám zadaří hned první měsíc a bohužel to vyšetření bylo důležité… Máte s tím prosím některá zkušenost??

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12300
3.5.10 21:17

A dali přes tebe takovou tu vestu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1995
3.5.10 21:19

Říká se všechno nebo nic. Navíc jsi měla rentgen zubů a ne třeba pánve, tak bych se být tebou snažila utěšit, jak to jen jde. Kdysi se prý rentgen používal na zjištění vícečetných těhotenství, to se ještě o škodlivosti nevědělo. Držím palce, ať je vše, tak jak má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ish
5353
3.5.10 21:19

Rentgen zubů co vím se dělá opravdu jenom kolem hlavy, to nikam jinam nezáří (teda co si pamatuju). Takže by to mělo být ok :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucy_VM
3.5.10 21:27

Vestu jsem dostala,bohužel i tak mám strašný strach… Chtěla jsem se těšit až to přijde a teď tohle :-( Nevíte jestli se provádí nějaké vyšetření,kde se dají vady po ožáření včas zjistit? Je to mé první těhotenství tak vůbec nevím co mě čeká… Tak snad to dopadne tak jak má:)

• Citovat
  • Upravit
Lucy_VM
3.5.10 21:28

Ish,děkuji. Moc si mě potěšila! :kytka: Snad máš pravdu…Miminko si moc přejeme,hlavně aby bylo zdravé!

• Citovat
  • Upravit
1995
3.5.10 21:32

Neboj. Až půjdeš na první prohlídku ke gynekologovi, tak se mu o tom pro klid duše zmiň. Taky jsem byla na rentgenu (hrudníku) a nevěděla jsem, že jsem těhotná. Byla jsem vyděšená, protože mimi se opožděně vyvíjelo. Ale zatím to vypadá dobře. Doktor i přepočítal prstíky. Ve dvanáctém týdnu ti udělají ultrazvuk, kde by měli poznat vrozené vývojové vady. A pak samozřejmě velký ultrazvuk kolem dvacátého týdne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
3.5.10 21:33

Snad tě uklidním úplně: doporučuju poradnu http://www.prozeny.cz/…nska-poradna a do okénka hledat v poradně zadej „rentgen“. Najdeš několik podobných otázek a odpovědí na ně od MUDr. Kouckého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
3.5.10 21:34

Tak jestli to byl rentgen zubů a ještě jsi měla vestu tak bych byla klidná. Ale určitě se zmiň gynekologovi a jdi na 1. trimestriální screening ve 12. týdnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21531
3.5.10 21:35

vůbec se neboj. tohle bude absolutně v pořádku!!! takhle brzo to mimčo nemohlo vůbec ovlivnit, kor když to byly zuby takže klid a užívej si miminko!
mě dokonce gynekolog říkal, že kdyby bylo nejhůř a potřebovala bych nutně rentgen zubů (měla jsem na začátku dost děsný problémy), tak ve druhém trimestru za zvýšené opatrnosti OK. a stejně tak s umrtvujícími injekcemi. nakonec se to vyřešilo jinak a bez rentgenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucy_VM
3.5.10 21:40

Děkuju moc holky! A tobě Livlin držím palečky,ať ti taky všechno dopadne tak jak má a mimísek se vyvíjí v pořádku… :wink:

• Citovat
  • Upravit
4359
3.5.10 21:43

já byla na RTG v 6-tém týdnu, zubařce jsem to řekla, dostala tu vestu. Taky jsem se bála, ona říkala, že s tou vestou se nemám čeho bát, že by bylo mnohem horší, kdybych tam měla někde schovanej zánět, že ten by mimi ohrozim mnohem víc. RTG s tou vestou se prý dělá normálně. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9868
3.5.10 21:51

Dělala jsem 3 roky u zubařky, než jsem šla na MD - při rtg zubů se používá fakt tak slabý záření, že miminko to nemohlo ohrozit, i kdyby si vestu neměla.
Moje zubařka - zaměstnankyně, byla stejně těhotná jako já, a protože jsem jí prchla na rizikové těhotenství, ordinovala nějaký čas sama a rtg pacientům dělala taky sama - pac. s vestou, ona bez vesty, byla jen za „ochrannou 2 metrovou zónou“.
Já si teda myslela, že je cvok (bylo jí při 1 dítěti navíc už 40let), nicméně chlapeček je naprosto v pořádku.
a že rentgenovala po 4 měsíce téměř denně i několikrát!

no trochu cvok, že. myslím, že mí vís štěstí než rozumu, ale s tebou se to nedá srovnat, neboj :wink:

jak psaly holky, jdi určitě na 1 trimestrální screening.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
3.5.10 22:08

Ahoj,
já byla taky v těhotenství, někdy kolem 3 měsíce na rtg zubů a měla jsem vestu, dneska mám 19m zdravou holčičku :srdce: takže buď v klidu, to je ok.Navíc mi moje doktorka říkala, že buď to tomu plodu vadí a potratí se nebo nevadí a bude to úplně ok. Nic mezi tím není. A u tebe je vše v pohodě, tak buď i ty a začni se těšit :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1076
6.4.11 09:22

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat. Těhu nejsem, ale ráda bych věděla, jestli RTG nemá taky vliv na vývoj vajíčka - jestli ho třeba nějak to záření nezničí. Nevíte o tom něco? Nechci promarnit další měsíc snažení jenom kvůli preventivnímu RTG plic :-( .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí