Rušení linek autobusů. Jde to za krajem Vysočina? Jaký je postup?

Anonymní
22.10.25 19:14

Ručení linek autobusů - jaký je postup?

Ahoj, prosím o zanechání anonymity, budu psát specifickou věc a nechci být spojována s nickem.

Bydlíme v malé vesnici kousek od většího města na Vysočině. Jsme na hlavním tahu k jinému většímu městu a proto zde poměrně často jezdí autobusy (cca každé dvě hodiny, někdy i každou hodinu). Jsem za to moc ráda, děti se nám takto dostávají pohodlně do školy, ze školy, na kroužky a z kroužků.

Poslední měsíce autobusy mizí. Prostě koukneme do idos.cz a bus nikde. Aktuálně musíme děti skoro na každý kroužek vozit, v dohledné hodině jim nic nejede.

Něco málo jsem zjišťovala a autobusy řeší prý kraj Vysočina. Můj dotaz zní: neměl by kraj dát vědět starostovi obce a ten pak informovat občany? Nebo je to takto v pořádku, že si kraj ruší spoje a nikdo o tom neví?
Děkuji moc!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
22.10.25 19:14

Má tam být „rušení“… snad to admini opraví :)

• Citovat
  • Upravit
10894
22.10.25 19:15
@Anonymní píše: Více

Obvykle obce za ty autobusy plati, aby staveli i v jejich obci. Takze urcite na starostu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
22.10.25 19:17

Obrať se na starostu, to je v jeho kompetenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.25 19:18

U nás spoje taky rušili, protože jezdilo málo lidí a obec na to už nechtěla přispívat.
Starosta to musí vědět, tohle nefunguje na bázi, že se kraj ze dne na den rozhodne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.10.25 19:19
@Tarena píše: Více

Jasně, vždy to vlastně vím… dík za osvěžení paměti :D Stavím se za ním, jak bude mít úřední hodiny. Měla jsem tendence jít z druhého kraje. Paní z kraje se o tom nezmínila, odpověděla mi velmi obecně.

• Citovat
  • Upravit
21969
22.10.25 19:20

Autobusy musí mít určitou vytíženost. Kvůli dvěma lidem bus vypravovat nebudou, ani kdyby starosta moc chtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.25 19:22
@mado píše: Více

Jsme na hlavním tahu a ty autobusy jezdí tak ze 3/4 plné. Když jsem jela naposledy, tak dost lidí i stálo. Některý z nich jezdí kvůli fabrikám na směny.
To, co píšeš, vím, to je mi jasný. Proto se právě dost divím. Zmizel i jeden ranní, který byl takový jakoby „školák“. To nás dostalo nejvíc.

• Citovat
  • Upravit
10894
22.10.25 19:30
@mado píše: Více

Tak i kdyby vytizene byly, nebudou stavet v kazde dire. To prodluzuje dobu jizdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101761
23.10.25 05:21

No, starosta to sice musi vedet, ale to je zak vsechno, povetsinou je malý pan na to, aby rozhodnuti o zrušení zvratil.
A jinak u nas jezdivalo jeste pred par lety na Prahu cca 5 busu denně, no aktuálně ani jeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
23.10.25 06:29
@j.a.n.i1 píše: Více

Protože všechno stojí v těch nekonečných kolonách osobních aut. Je bída no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101761
23.10.25 07:30
@Cenarius píše: Více

No, taky je otazka jestli protože nebo proto :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9046
23.10.25 07:39

Kdy máte další veřejné zasedání? Podala bych tam dotaz. Ať je to v oficiálním zápisu rady.
U nás teda nic neruší (jiný kraj). Ale máme jiné peklo, peklíčko se šlompákem starostou. Tají, nekomunikuje, už vyloženě snad dělá schválnosti. Nic neví, kolem něj žádná informace neprošla. Takže věřím, že pokud by k nějakému osekání veřejné dopravy někdy došlo, tak bude i tohle tajit před občany. My vše chodíme řešit na zasedání, ať je to uvedeno v zápise, protože jinak popře i vlastní nos, že není jeho a nikdy ho neviděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3207
23.10.25 08:04

My tedy v rámci PID se mohli k novým jízdním řádům vyjadřovat dopředu. Jako mít připomínky. To bylo ale tak vše. Někdy se to tak nějak “ opravilo” jako naposledy autobus ráno, který nekoriguje se začátkem vyučování SŠ ve městě. Děti tedy musely jezdit o hodinu dřív, protože 15 minut pozdního příchodu už bylo pro školy pozdě. ( před to byly asi 3 minuty a to nabídlo ). Tam tam ráno 45 mínit čuměly.
Ale prý to lépe navazovalo na jiné přípoje tak smůla.
Teď už mají oba auta, tak je to fuk.
Ale v zimě stepovat 45 minut před školou byl opruz.
ZŠ to stíhá, protože je pro naše děti většinou na začátku města.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101761
23.10.25 10:07

@Snopy123 Jojo, u nas taky změny poslali k připomínkám a taky se na pripominky vybodli, takze nase deti tam pul hodiny cumakuji, na zakladce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová