Ručit bytem ano či ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
27.1.15 10:38

Přítel vykazuje ted ročně na daních 1.600 000 kč, myslíte, že i takto mu úvěr nedají?

• Citovat
  • Upravit
5533
27.1.15 10:41

Popravdě, moc mi nejde do hlavy, proč další byt kupovat :think:. Asi bych si nějaký pronajala. Ačkoli to zní hnusně, děda tady může být dlouho, ale i nemusí. Nezadlužila bych se na 30 let kvůli dalšímu bytu.
Když už, ručila bych bytem, který budete kupovat a trvala si na tom, že budu spoluvlastník, spolumajitel - prostě 50 na 50.
Ale dědečkovým bytem bych neručila. Je v tom obrovské riziko a dědeček by mohl na stará kolena skončit na dlažbě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.15 10:47

Zakladatelko, tvůj přítel chce asi kupovat družstevní byt, když potřebuje ručit jiným bytem, anebo z hypotéky celou cenu bytu. I když nevím, v jakém oboru tvůj přítel podniká, já bych živnostníkovi neručila, ze zkušeností v rodině vím, že jednou je to nahoře podruhé dole (skvělý rozjezd, dva roky v pohodě, nakonec dluhy kam se člověk podívá). Takže si představ ten nejhorší scénář, např. přítel zkrachuje, nebudete mít na splátky apod. a podle toho se rozhodni. Pokud nemáte záložní plán B pro tyto situace, tak já osobně bych neručila :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
101911
27.1.15 10:48

@klenice No, tam je otázka, zda bude banka byt s věcným břemenem do zástavy chtít… spíš ne, i když pokud by chybělo jen málo, tak by to možná vzala, no fakt jen možná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
27.1.15 10:50
@Anonymní píše:
Přítel vykazuje ted ročně na daních 1.600 000 kč, myslíte, že i takto mu úvěr nedají?

To vykazuje jako zisk nebo jako obrat? Pokud jako zisk, tak naprosto v pohodě a předpokládám, že by měl i nějaké peníze mít a tedy netřeba 100% hypo a stačí ručit jen tím kupovaným bytem, pokud je to obrat, tak sakra záleží na tom, kolik jsou náklady, tam už to tak jasné být nemusí, ale i tak myslím, že by to vyjít mělo, pokud se jedná o nějakou rozumnou výšku hypo, což je vlastně taky věc, kterou si nenapsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
27.1.15 11:17
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem v takové blbé situaci, mám byt, který mi daroval děda, ještě tam samozřejmě bydlí a doufám, že dlouho bude, žiju s přítelem, čekáme druhé dítě, přítel musí koupit byt, a je živnostník, a bojí se, že mu nedají takový velký úvěr, a popřípadě chce, abych ručila tím bytem co mi děda připsal, ale to se mi moc necce, co já vím, co bude za 20 let, a nemíním přijít o byt, když by to pak náhodou neplatil. co mám dělat?

neručila bych, ani za zlaté prasátko :think: rozejdete se a přijdeš o všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
27.1.15 14:56

Nerucila bych. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
27.1.15 22:14

Pokud přítel vydělá tolik peněz, nechápu, proč a/žijete v bytě jeho matky s kterou nemá dobrý vztahy b/nemá našetřeno přes polovinu na hypo na ten nový byt, pak by uřčitě stačil jako zástava ten. Btw. my když jsme s partnerem plánovali dítě, koupili jsme si byt dohromady - napůl. Vy spolu máte děti, ale nemáte vážný vztah?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.1.15 12:28

@pst007 protože ty peníze vydělává až ted minulý rok, a vztah máme, ale nemůžu vědět co bude za 20 let, tak proto se mi nechce ručit mým bytem.

• Citovat
  • Upravit
656
28.1.15 13:22

Zakladatelko, než podnájem nebo pronájem, tak je určitě lepší splácet hypo, ale ručit tím bytem, který se kupuje (ne Tvým s dědou). Jinak ani lidé v manželství nikdy nevědí co bude, proto jsou dnes předmanželské smlouvy. Dnes je trend žít v tzv.„přátelství“, tak se s tím musíte hold popasovat. Přeji šťastné řešení a trvalý vztah :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
28.1.15 16:40

Nejspolehlivější způsob, jak přijít o střechu nad hlavou. Včetně dědy. Co je doma, to se počítá, dámy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
28.1.15 16:46

No právě, pokud spolu žijete ve vážným vztahu, proč tedy nekupujete byt společně, půl napůl, tomu nerozumím. My to takto udělali. přece když máme spolu děti, tak i příjmy a majetek musí být společný, protože já o svůj příjem kvůli společným dětem na léta přijdu, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
28.1.15 16:51
@Anonymní píše:
@pst007 protože ty peníze vydělává až ted minulý rok, a vztah máme, ale nemůžu vědět co bude za 20 let, tak proto se mi nechce ručit mým bytem.

tak máš s ním rodinu, zřejmě tedy nepředpokládáš, že bude nějaký padouch, ne? :roll: Já bych to tedy tak ortodoxně nezavrhovala, bydlet budete společně, takže určitý podíl tvé pomoci je na místě, pokud do toho jinak finance nevkládáš :nevim: Asi bych trvala na tom, abych byla spoluvlastník nového bytu, minimálně po dobu trvání zástavy mé nemovitosti. O tom jste se nebavili? Nebo jak to máte vymyšlené s vlastnictvím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.15 11:19
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem v takové blbé situaci, mám byt, který mi daroval děda, ještě tam samozřejmě bydlí a doufám, že dlouho bude, žiju s přítelem, čekáme druhé dítě, přítel musí koupit byt, a je živnostník, a bojí se, že mu nedají takový velký úvěr, a popřípadě chce, abych ručila tím bytem co mi děda připsal, ale to se mi moc necce, co já vím, co bude za 20 let, a nemíním přijít o byt, když by to pak náhodou neplatil. co mám dělat?

A co vám brání byt pronajat a nekupovat? Když má ke zdaněné 1,6 mil., jistě brzy našetří… :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel