Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Popravdě, moc mi nejde do hlavy, proč další byt kupovat
. Asi bych si nějaký pronajala. Ačkoli to zní hnusně, děda tady může být dlouho, ale i nemusí. Nezadlužila bych se na 30 let kvůli dalšímu bytu.
Když už, ručila bych bytem, který budete kupovat a trvala si na tom, že budu spoluvlastník, spolumajitel - prostě 50 na 50.
Ale dědečkovým bytem bych neručila. Je v tom obrovské riziko a dědeček by mohl na stará kolena skončit na dlažbě
Zakladatelko, tvůj přítel chce asi kupovat družstevní byt, když potřebuje ručit jiným bytem, anebo z hypotéky celou cenu bytu. I když nevím, v jakém oboru tvůj přítel podniká, já bych živnostníkovi neručila, ze zkušeností v rodině vím, že jednou je to nahoře podruhé dole (skvělý rozjezd, dva roky v pohodě, nakonec dluhy kam se člověk podívá). Takže si představ ten nejhorší scénář, např. přítel zkrachuje, nebudete mít na splátky apod. a podle toho se rozhodni. Pokud nemáte záložní plán B pro tyto situace, tak já osobně bych neručila
.
@klenice No, tam je otázka, zda bude banka byt s věcným břemenem do zástavy chtít… spíš ne, i když pokud by chybělo jen málo, tak by to možná vzala, no fakt jen možná.
@Anonymní píše:
Přítel vykazuje ted ročně na daních 1.600 000 kč, myslíte, že i takto mu úvěr nedají?
To vykazuje jako zisk nebo jako obrat? Pokud jako zisk, tak naprosto v pohodě a předpokládám, že by měl i nějaké peníze mít a tedy netřeba 100% hypo a stačí ručit jen tím kupovaným bytem, pokud je to obrat, tak sakra záleží na tom, kolik jsou náklady, tam už to tak jasné být nemusí, ale i tak myslím, že by to vyjít mělo, pokud se jedná o nějakou rozumnou výšku hypo, což je vlastně taky věc, kterou si nenapsala.
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem v takové blbé situaci, mám byt, který mi daroval děda, ještě tam samozřejmě bydlí a doufám, že dlouho bude, žiju s přítelem, čekáme druhé dítě, přítel musí koupit byt, a je živnostník, a bojí se, že mu nedají takový velký úvěr, a popřípadě chce, abych ručila tím bytem co mi děda připsal, ale to se mi moc necce, co já vím, co bude za 20 let, a nemíním přijít o byt, když by to pak náhodou neplatil. co mám dělat?
neručila bych, ani za zlaté prasátko
rozejdete se a přijdeš o všechno.
Pokud přítel vydělá tolik peněz, nechápu, proč a/žijete v bytě jeho matky s kterou nemá dobrý vztahy b/nemá našetřeno přes polovinu na hypo na ten nový byt, pak by uřčitě stačil jako zástava ten. Btw. my když jsme s partnerem plánovali dítě, koupili jsme si byt dohromady - napůl. Vy spolu máte děti, ale nemáte vážný vztah?
@pst007 protože ty peníze vydělává až ted minulý rok, a vztah máme, ale nemůžu vědět co bude za 20 let, tak proto se mi nechce ručit mým bytem.
Zakladatelko, než podnájem nebo pronájem, tak je určitě lepší splácet hypo, ale ručit tím bytem, který se kupuje (ne Tvým s dědou). Jinak ani lidé v manželství nikdy nevědí co bude, proto jsou dnes předmanželské smlouvy. Dnes je trend žít v tzv.„přátelství“, tak se s tím musíte hold popasovat. Přeji šťastné řešení a trvalý vztah ![]()
Nejspolehlivější způsob, jak přijít o střechu nad hlavou. Včetně dědy. Co je doma, to se počítá, dámy.
No právě, pokud spolu žijete ve vážným vztahu, proč tedy nekupujete byt společně, půl napůl, tomu nerozumím. My to takto udělali. přece když máme spolu děti, tak i příjmy a majetek musí být společný, protože já o svůj příjem kvůli společným dětem na léta přijdu, ne?
@Anonymní píše:
@pst007 protože ty peníze vydělává až ted minulý rok, a vztah máme, ale nemůžu vědět co bude za 20 let, tak proto se mi nechce ručit mým bytem.
tak máš s ním rodinu, zřejmě tedy nepředpokládáš, že bude nějaký padouch, ne?
Já bych to tedy tak ortodoxně nezavrhovala, bydlet budete společně, takže určitý podíl tvé pomoci je na místě, pokud do toho jinak finance nevkládáš
Asi bych trvala na tom, abych byla spoluvlastník nového bytu, minimálně po dobu trvání zástavy mé nemovitosti. O tom jste se nebavili? Nebo jak to máte vymyšlené s vlastnictvím?
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem v takové blbé situaci, mám byt, který mi daroval děda, ještě tam samozřejmě bydlí a doufám, že dlouho bude, žiju s přítelem, čekáme druhé dítě, přítel musí koupit byt, a je živnostník, a bojí se, že mu nedají takový velký úvěr, a popřípadě chce, abych ručila tím bytem co mi děda připsal, ale to se mi moc necce, co já vím, co bude za 20 let, a nemíním přijít o byt, když by to pak náhodou neplatil. co mám dělat?
A co vám brání byt pronajat a nekupovat? Když má ke zdaněné 1,6 mil., jistě brzy našetří… ![]()
Přítel vykazuje ted ročně na daních 1.600 000 kč, myslíte, že i takto mu úvěr nedají?