Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla bych si udělat takový malý soukromý výzkum ![]()
Naše 10-ti měsíční holčička se stále jen plazí (neleze, nesedí, nestoupá), takže jsme byly odeslány na RHB. A fyzioterapeutka se mě mj. ptala, jestli už má zuby - že prý růst zubů a lezení jdou často ruku v ruce (vysvětlovala to nějakým dovápněním kostí nebo tak něco).
Jenže když nad tím přemýšlím, tak krom našeho staršího syna, u kterého to šlo opravdu ruku v ruce (v 8 měsících první zub i lezení po 4), mám pocit, že znám spíš děti, na které tahle teorie nesedí.
Můj 10-měsíční synovec třeba taky nemá žádný zub, ale lozí od 6 měsíců. Naopak vím o dětech, které měly 1. zub třeba ve 4 měsících, ale lozily „normálně“.
Jak to bylo u Vás? Všimly jste si nějaké souvislosti mezi prvním zubem a lezením?
Díky ![]()
Hm, tak to mě nikdy nenapadlo, že by to mohlo souviset, ani jsem o tom neslyšela. My jsme měli první zub v sedmi měsících, po čtyřech lezl v osmi měsících a od šestého měsíce péroval na kolínkách. Vůbec jsme se neplazili. tak nevím ![]()
Naše lezla od osmi měsíců, první zub jí vyrostl o dva měsíce později…
Ahoj Domi … Míša měla první zoubek v 5. měsíci a s nelezením jsme bojovali do 13. měsíce ( kdy už měla zoubků 12!!!) … takže ta teorie asi nesedí - ale moc by mne zajímalo jakou by to jako mělo mít souvislost - se zkusím zeptat naší fyzioterapeutky , škoda že tam jdem až za 2 týdny.
Tak u nas zacal prcek v 5ti mesicich valet sudy,od 7 mesice se stavel na vsechny ctyri a peroval,ale nelezl,jen se plazil jak vojak.
Prvni zoubek nam vylezl v 7,5 mesicich a hezky lizt zacal az v 8 mesici a to se i sam posadil.V 8,5 mesicich se zacal stavet.
my jsme se narodili se zubem
to nelozil..
pak zmizel a první oficiální zub přišel ve třech měsících a to taky nelozil
s druhým zubem by to u nás sedělo, to začal lozit, stavět se a se třetím si sedá, tak nevím…
takhle teorie se mi zdá být taková, no nevím…
Náš mladší byl ještě v 9 m ležáček - neseděl, neplazil se nic. Ve 13 m už běhal. Zuby mu narostly všechny mezi půl rokem a rokem - včetně stoliček.
hmm, tiez sa mi to nezda, ze by to suviselo, kazdopadne pre pokoj duse, nam je tiez 10mes, iba sa plazime, na 4 sa nam nechce, este ani neperuje, iba sa dviha na parapetu, kedy pritahuje nozicky a zub ANI JEDEN!!
Sme veliky, mame 78cm, 10,15kg, tak ja to davam na vinu tomu …neviem.
mi meli prvni zoubek v 8m a lezt jsme zacali skoro v 11m. Tyhle teorie jsou podle meho nesmysli, stejne tak jako tabulkovani deti, ktere nesnasim. Mi take chodili na rhb, uz si to presne nepamatuju, ale tam nam zase spojovali chozeni s prvnim slovem. Jako ze kdyz rekne prvni slovo, zacne pak chodit. No, chodit maly zacal v 15m a prvni slovo poradne slovo rekl v 21m.
Uvidis, ze to dozenete, docvicite. Hlavne, ze kdyz jeste neleze, tak jeste nesedi a nestoupa si. V cem maji fyzioterapeuti pravdu je posloupnost vyvoje. A cim dele jen lezou, tim lip. Posiluji si zadicka a vrisko.
Tak at ti mala brzy leze. ![]()
No nevím taky se mi to nezdá.První zuby jsem měli v 5,5 měsících a začala lézt až ve 13 měísících.My jsme teda úplně mimo její teorii.Teď má zubů už 16 a stále nechodí a je mu skoro 16 měsíců. ![]()
Jakubovi vyrostl prví zub v 5. měsících a v té době začal i lézt po 4. A za cca necelý měsíc se pak začal stavět na nohy.
No, taky se mi to moc nezdá, že by to mělo souviset. Karolínka měla zub ve čtyřech měsících, lézt začala po plazení v šesti měsících. Hned na to se začala stavět a teď už chodí. Ta souvislost se mi nezdá ![]()
taky nezapadáme do této teorie, první dva zuby v 7 měsících další dva až teď po 12. měsíci a lézt začala v 11 měsících. S tím tě chci taky uklidnit, malá na 10 měsíční prohlídce se taky jen plazila ale dr. jí nechala ještě čas, že to děti dělají skokově a že jinak je svalově v pořádku a za 14 dní začala trošku lézt (převažovalo to nad plazením fakt až v 11 měsících) sedla si, stoupla si. Teď zatím udělá pár krůčků kolem nábytku, ale nic velkého takže s chůzí si taky dává na čas. ![]()
Díky za odpovědi ![]()
Co se ne-lezení týče, tak jsem celkem v klidu, víme, čím to je - prý má ochablý jeden sval na zádech, kterým se ovládají nohy, když je chcete skrčené strčit pod sebe a udělat tak po čtyřech „krok“. Takže máme cvik na posílení toho svalu (lechtání po nožičce
).
Jen mně fakt překvapila ta teorie o zubu - taky se mi to nezdá, tak jsem jen chtěla zjistit, jak je to jinde, a koukám, že ne-souvislost převažuje ![]()
Co je to za pseudoteorii??
Obě děti měly zub už ve 4,5 m..Přičemž jedna lezla už půl roce a chodila v 10m a druhá se rozlezla až 10-11m a ještě nechodí..