Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Pracuji na DPP, výdělek 8000,Kč, nechtějí mi dát podepsat růžovku, prý že se to u DPP nedělají. Budou mi danit srážkovou daňí Co mám dělat? Je jiná možnost uplatňovat daňové zvýhodnění? Jiný příjem nemám.
Já myslím, že nemají právo ti to odmítnout, máš na to nárok (máš na mysli takovéto Prohlášení o tom, že jinde neuplatňuješ slevu na dani). A pozor, pokud máš měsíční výdělek 8.000Kč, tak se platí zálohová daň - hranice pro srážkovou daň je u DPP 5.000Kč měsíčně (teď jsem to zrovna řešila).
@helenkka píše:
Sama si pak vyplníš daňové přiznání a daň ti případně vrátí, ne?
nevrátí, srážková daň je konečná a už se pak neřeší.
@Bert70 jiná možnost není, nebo alespoň mě nenapadá. trvej na tom, že chceš podepsat, je to tvé právo a nezáleží na tom, jestli to zaměstnavatel dělá nebo nedělá. můžeš pohrozit, že jejich chování nahlásíš na inspektorát práce a finanční úřad. bohužel, druhá věc je ta, že pokud budeš příliš radikální, tak se s tebou zaměstnavatel taky může rozloučit, protože o potížistu nebude mít zájem
druhá věc je ta, jak se zaměstnavatel celkově chová, aby ses pak i o jiných věcech nedozvěděla, že zákony je nezajímají, protože oni u nich dělají takhle ![]()
@jachula píše:
A pozor, pokud máš měsíční výdělek 8.000Kč, tak se platí zálohová daň - hranice pro srážkovou daň je u DPP 5.000Kč měsíčně (teď jsem to zrovna řešila).
já mám pocit, že jsem někde v přehledu změn zahlídla, že od letoška by se ta hranice měla posunout na deset tisíc? ale jako je mi to šumák, takže do zákona jsem nekoukala, jenom mi to utkvělo v paměti.
Tu růžovku Ti nechtějí dát podepsat kvůli ročnímu zúčtování za 2013 nebo pro rok 2014?
Od letoška platí, že pokud nepodepíšeš, pak u DPP je srážková daň do 10000/měsíc.
@Hanula1212 píše:
Tu růžovku Ti nechtějí dát podepsat kvůli ročnímu zúčtování za 2013 nebo pro rok 2014?
Od letoška platí, že pokud nepodepíšeš, pak u DPP je srážková daň do 10000/měsíc.
dělám od ledna
@jachula píše:
Já myslím, že nemají právo ti to odmítnout, máš na to nárok (máš na mysli takovéto Prohlášení o tom, že jinde neuplatňuješ slevu na dani). A pozor, pokud máš měsíční výdělek 8.000Kč, tak se platí zálohová daň - hranice pro srážkovou daň je u DPP 5.000Kč měsíčně (teď jsem to zrovna řešila).
hranice je 10 000Kč, teď nově
@helenkka píše:
Sama si pak vyplníš daňové přiznání a daň ti případně vrátí, ne?
nelze při srážkový dani
@Bert70 píše:
dělám od ledna
2014? Pak bys opravdu měla srážkovou, ale i ta jde od letoška zúčtovat v ročním zúčtování. Ale zbytečně bys platila daň měsíčně. Ale nechápu, z jakého důvodu nechce zaměstnavatel, abys podepsala prohlášení, když práci s tím má stejnou. Jediné co mě napadá, pohrozit fin. úřadem nebo si na FÚ vzít formulář, vyplnit ho a odevzdat jej mzdovce
A uvidíš.
@Bert70 píše:
nelze při srážkový dani
Od 2014 je vše jinak!!!
@Hanula1212 píše:
2014? Pak bys opravdu měla srážkovou, ale i ta jde od letoška zúčtovat v ročním zúčtování. Ale zbytečně bys platila daň měsíčně. Ale nechápu, z jakého důvodu nechce zaměstnavatel, abys podepsala prohlášení, když práci s tím má stejnou. Jediné co mě napadá, pohrozit fin. úřadem nebo si na FÚ vzít formulář, vyplnit ho a odevzdat jej mzdovceA uvidíš.
Postoj zaměstnavatele také nechápu. Poplatník rozhoduje, zda prohlášení podepíše, nikoli zaměstnavatel. Prohlášení bych si tedy vyplnila sama a odevzdala bych ho na mzdovce. Pořídila bych si ale jeho kopii.
@Hanula1212 píše:
2014? Pak bys opravdu měla srážkovou, ale i ta jde od letoška zúčtovat v ročním zúčtování. Ale zbytečně bys platila daň měsíčně. Ale nechápu, z jakého důvodu nechce zaměstnavatel, abys podepsala prohlášení, když práci s tím má stejnou. Jediné co mě napadá, pohrozit fin. úřadem nebo si na FÚ vzít formulář, vyplnit ho a odevzdat jej mzdovceA uvidíš.
tohle udělám a vůbec se s nima nebudu dohadovat, jenom jsem nevěděla jestli na to mají právo odmítnout dát podepsat růžovku. Nikde jsem to nenašla a ani kalkulačku pro výpočet mzdy pro DPP pro rok 2014, nevíte kde bych to našla?
Ty jo, ještě, že si to tady čtu, jinak bych ty novinky přehlídla, musím si to nastudovat. To je šílený, jak se to furt mění…