Rychlý oběd s omáčkou?

2964
27.1.11 00:18

Rychlý oběd s omáčkou?

Ahoj holky,

jedno dítě mám masožravé, druhému maso nechutná. Jeden tedy sbaští maso a ten druhý přílohu. Suchá mu ale pochopitelně nechutná, takže naším kompromisem jsou masové obědy s omáčkami.
Přijde mi ale, že točím dokola pořád tytéž. Poradíte nějakou inovaci? :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

2803
27.1.11 00:24

Dětská svíčková

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kuřecí prsa - jeden kousek, cibule - stačí půlka malé, trošku rostlinného oleje, asi 2-3 vrchované polévkové lžíce kořenové zeleniny ( celer, mrkev, petržel), divoké koření - 2 kuličky nového koření, dvě kuličky pepře, jeden bobkový list menší, voda, smetana do omáčky - já jsem použila rostlinnou, ale může být i normální 11%, citronová šťáva, sůl, cukr

POSTUP PŘÍPRAVY

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme.
Na lžičce oleje spěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na nudličky nakrájené masíčko a důkladně osmahneme, přidáme nastrouhanou zeleninku, koření, promícháme a zalijeme převařenou vodou tak, aby byly suroviny pod vodou, zvolna vaříme doměkka - asi půl hodinky. Kontrolujeme a případně vodu dolejeme - jen trošku. Když je masíčko měkké a křehké, vybereme všechno koření, přilejeme tak 2-3 lžíce smetany, citronovou šťávu dle chuti a pár zrníček soli. Já jsem přidala ještě půl lžičky krystalového cukru. Ještě necháme provařit.
Vznikne moc dobrá omáčka hodně podobná opravdové svíčkové :-D

:mavam:
  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
23931
27.1.11 01:43

Uvařím masový vývar (krůtí, vepřové, hovězí nebo i kuřecí).
Na tuku podusím dohněda hodně cibule (fakt moc, třeba 4), zapráším moukou, zaliju vývarem, rozmixuju a ochutím solí, pepřem (nemusí být), trochu přisladím a kápnu ocet. Pro masomila dám maso z polévky. Podávám s bramborem. Dá se místo masa třeba vejce natvrdo.

Dělám i okurkovou, česnekovou, fazolky na smetaně…mám starou kuchařku, kde je spousta nápadů a levných a hlavně rychlých receptů.

Nebo udělám dušené maso, jeden den s těstovinami, druhý den přidám pokrájenou okurku a trochu hořčice a podávám s rýží.

A malá má ráda i vnitřnosti, takže třeba dušená srdíčka, játra, ledvinky, ml. syn to moc nemusí, tak jí jen omáčku (šťávu) s přílohou.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1114
27.1.11 08:45
lumáťa píše:
Dětská svíčková

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kuřecí prsa - jeden kousek, cibule - stačí půlka malé, trošku rostlinného oleje, asi 2-3 vrchované polévkové lžíce kořenové zeleniny ( celer, mrkev, petržel), divoké koření - 2 kuličky nového koření, dvě kuličky pepře, jeden bobkový list menší, voda, smetana do omáčky - já jsem použila rostlinnou, ale může být i normální 11%, citronová šťáva, sůl, cukr

POSTUP PŘÍPRAVY

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme.
Na lžičce oleje spěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na nudličky nakrájené masíčko a důkladně osmahneme, přidáme nastrouhanou zeleninku, koření, promícháme a zalijeme převařenou vodou tak, aby byly suroviny pod vodou, zvolna vaříme doměkka - asi půl hodinky. Kontrolujeme a případně vodu dolejeme - jen trošku. Když je masíčko měkké a křehké, vybereme všechno koření, přilejeme tak 2-3 lžíce smetany, citronovou šťávu dle chuti a pár zrníček soli. Já jsem přidala ještě půl lžičky krystalového cukru. Ještě necháme provařit.
Vznikne moc dobrá omáčka hodně podobná opravdové svíčkové :-D

:mavam:

to zní luxusně :palec: já omáčky neumím :oops: ale toto zkusím..

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14535
27.1.11 08:48

Teda těch omáček je: houbová, kedlubnová, vepřové na mrkvi, na kapustě, … , svíčková, guláš, vepřové po námořnicku, španělské ptáčky, roštěná, játrová, segedín, koprová, křenová, rajská, znojemská a plono dalších - já je teda miluju všechny, ale manžel je hlavně gulášovej :-P .

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5054
27.1.11 13:25

moje malá nechce skoro pít tak omáčkujem skoro pořád už mi došla inspirace tak jem začala vymýšlet.

Napařím jakoukoli zeleninu třeba lilek+mrkev+česnek a rozmixuju to s vývarem přidám maso a přílohu.
Zezačátku jsem si myslela,že to nebude k jídlu, ale baštíme všichni i manžel :mrgreen:.

Nebo povařím trochu špeátu v mléce + mzařenou kukuřicí zas ten česnek(máme ho rádi i malá) těstoviny a maso

Prostě jak jsem dělala malé zel. mixi tak to přidávám k vývaru s bylinkama rozmarým,bazalka atd…+ už sůl

a pokud máš vývar jako já v mrazáku tak máš oběd za půl hodiny hotovej

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2964
27.1.11 15:17
Terrad píše:
Teda těch omáček je: houbová, kedlubnová, vepřové na mrkvi, na kapustě, … , svíčková, guláš, vepřové po námořnicku, španělské ptáčky, roštěná, játrová, segedín, koprová, křenová, rajská, znojemská a plono dalších - já je teda miluju všechny, ale manžel je hlavně gulášovej :-P .

recept aspoň jeden by nebyl? :think:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2964
27.1.11 15:19
Blanka S píše:
moje malá nechce skoro pít tak omáčkujem skoro pořád už mi došla inspirace tak jem začala vymýšlet.

Napařím jakoukoli zeleninu třeba lilek+mrkev+česnek a rozmixuju to s vývarem přidám maso a přílohu.
Zezačátku jsem si myslela,že to nebude k jídlu, ale baštíme všichni i manžel :mrgreen:.

Nebo povařím trochu špeátu v mléce + mzařenou kukuřicí zas ten česnek(máme ho rádi i malá) těstoviny a maso

Prostě jak jsem dělala malé zel. mixi tak to přidávám k vývaru s bylinkama rozmarým,bazalka atd…+ už sůl

a pokud máš vývar jako já v mrazáku tak máš oběd za půl hodiny hotovej

Tak to je hodně dobrý nápad! :palec:
Mohla bych tě pro začátek poprosit o nějaké kombinace zeleniny, abych nestřelila hned vedle…? Ten lilek nakrájíš nebo ho necháváš nějak vypocovat?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14535
27.1.11 16:02

Tady dávám pár jednoduchých, předpokládám ale že většinu omáček co jsem psala děláte.

Vepřové v kapustě
na trošce oleje zpěníme cibuli, dáme nakrájené maso (dělám z kýty nebo plece), osolíme, opepříme, podlijeme horkou vodou nebo vývyrem, popřípadně dáš vývar u kostky a necháš dusit, asi po půl hoďce přidáš nakrájenou kapustu (zbavenou košťálu, dělám spíš z růžičkové), necháš dodusit do měkka, zahustíš jíškou, dochutíš dle potřeby rozetřeným česnekem a podáváš s bramborem

Vepřové v kedlubnách
obdobně jako u vepřového v kapustě, nakrájet na menší kostičky, jen místo česneku ochutíme kmínem, pepřem, solí a dle chuti cukrem, zahustíš a dáš s bramborem

Vepřové na mrkvi
základ jakou předchozích omáček,nakrájet na menší kousky, mrkve dávám více (máme jí rádi), ochutíme kmínem, solí, pepřem, zazhustíme a zse bezva jídlo s bramborem

Vepřové na paprice
na oleji smažíme cibuli, přidáme mletou papriku, nakrájené maso, sůl, pepř, podlijeme horkou vodou nebo vývarem, podusíme, zalijeme smetanou, lehce zahustíme a podáváme s těstovinama nebo knedlíkem

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2964
27.1.11 16:12

Terrad, děkuju :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5054
27.1.11 20:52
Marjanka píše:
Blanka S píše:
moje malá nechce skoro pít tak omáčkujem skoro pořád už mi došla inspirace tak jem začala vymýšlet.

Napařím jakoukoli zeleninu třeba lilek+mrkev+česnek a rozmixuju to s vývarem přidám maso a přílohu.
Zezačátku jsem si myslela,že to nebude k jídlu, ale baštíme všichni i manžel :mrgreen:.

Nebo povařím trochu špeátu v mléce + mzařenou kukuřicí zas ten česnek(máme ho rádi i malá) těstoviny a maso

Prostě jak jsem dělala malé zel. mixi tak to přidávám k vývaru s bylinkama rozmarým,bazalka atd…+ už sůl

a pokud máš vývar jako já v mrazáku tak máš oběd za půl hodiny hotovej
Tak to je hodně dobrý nápad! :palec:
Mohla bych tě pro začátek poprosit o nějaké kombinace zeleniny, abych nestřelila hned vedle…? Ten lilek nakrájíš nebo ho necháváš nějak vypocovat?

já zeleninu napařuju v parním hrnci na větší kostky stejně topak mixuju tak je to jedno :lol:

třeba brokolice s porkem trochu parmazánu a tymiján

mrkev a květák s česnekem

lilek a mrkev a česnek

rajčata,paprika(schováš i zelenou která není moc dobrá,ale plná vit. E) bazalka

cuketa a mrkev zas ten česnek

lilek ani cuketu neloupu

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
734
27.1.11 22:35

Frankfurtská, bratislavská, roštěná, rajská, koprová, křenová, znojemská, „ptáčky“, guláš, na paprice, v mrkvi, kmínová, česneková...... těch je! :-D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2964
27.1.11 23:27
crazymisha píše:
Frankfurtská, bratislavská, roštěná, rajská, koprová, křenová, znojemská, „ptáčky“, guláš, na paprice, v mrkvi, kmínová, česneková...... těch je! :-D

Můžu poprosit o recepty na frankfurtskou, bratislavskou, roštěnou, křenovou, znojemskou, kmínovou a česnekovou?
Nezlob se, ale jsem strašný ignorant a prostě neznám… :oops:

A díky všem za tipy - už se moc těším, až je prubnu!

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
14598
28.1.11 19:33

Taky koukám po receptech, jen pro trochu menší - roční dítko.

dneksa jsme dělala petrželovou, tkeoru starší jako malá milovala.

Mlíko, zahustit moukou a petrželovou nať..... případně sůl, cukr… dle věku dítka.
Kačenka to měla dneska poprvé a padlo to do ní docela rychle :D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
734
29.1.11 12:11

Frankfurtská:
hovězí maso prošpikovat párkama,osolit a opepřit, osmahnout cibulku, na to vložit maso, zprudka opéct ze všech stran, zasypat sladkou paprikou, trošku vody a dusit, dokud maso nezměkne. Pak maso vyndat, omáčku zahustit a přidat do ní nakrájené párky na kolečka.

Křenová:
Já nedělám s masem, jinak se dělá s hovězím.
Do hrnce vodu, do toho sklenku Křeníku (nedělám z čerstvého křenu, ale to je na každým), kostku masoxu a vařit. Pak zahustit a zjemnit smetanou. Dosolit.

Roštěná:
Na tuku zprudka osmahnout plátky vepřového masa, pak maso vyndat, na ten samý tuk dát osmahnout cibulku, na to dát zpátky maso, dát tak 3 lžíce hořčice, až vznikne sosík, tak zalít vodou a vařit, dokud maso není měkké. Nakonec maso vyndat a omáčku zahustit.

Kmínová:
Osmahnout cibulku, zasypat kmínem, na to vložit vepřové maso na kostky a krátce osmahnout. Pak zalít vodou a dusit, než změkne maso. Nakonec zahustit a dosolit.

Česneková:
To samé jako kmínová, jen tam místo kmínu dám česnek.

Znojemská:
Hovězí maso prošpikovat slaninou,osolit, opepřit. Na tuku osmahnout cibuli, na to maso, krátce opéct a pak zalít vodou. Maso se dusí, dokud nezměkne. Pak maso vyndat, zahustit omáčku, pak vedle na tuku zlehka osmahnout na plátky nakrájené kyselé okurky a ty pak přidat do omáčky.

Bratislavskou si nepamatuju z hlavy, ale našla jsem ji na http://www.babicovydobroty.com/…strapackami/. Jen tu omáčku nedělám se střapačkama, ale normálně s houskovým knedlíkem.

Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale snad jsem pomohla… :-)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama