Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
jedno dítě mám masožravé, druhému maso nechutná. Jeden tedy sbaští maso a ten druhý přílohu. Suchá mu ale pochopitelně nechutná, takže naším kompromisem jsou masové obědy s omáčkami.
Přijde mi ale, že točím dokola pořád tytéž. Poradíte nějakou inovaci? ![]()
Dětská svíčková
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Kuřecí prsa - jeden kousek, cibule - stačí půlka malé, trošku rostlinného oleje, asi 2-3 vrchované polévkové lžíce kořenové zeleniny ( celer, mrkev, petržel), divoké koření - 2 kuličky nového koření, dvě kuličky pepře, jeden bobkový list menší, voda, smetana do omáčky - já jsem použila rostlinnou, ale může být i normální 11%, citronová šťáva, sůl, cukr
POSTUP PŘÍPRAVY
Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme.
Na lžičce oleje spěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na nudličky nakrájené masíčko a důkladně osmahneme, přidáme nastrouhanou zeleninku, koření, promícháme a zalijeme převařenou vodou tak, aby byly suroviny pod vodou, zvolna vaříme doměkka - asi půl hodinky. Kontrolujeme a případně vodu dolejeme - jen trošku. Když je masíčko měkké a křehké, vybereme všechno koření, přilejeme tak 2-3 lžíce smetany, citronovou šťávu dle chuti a pár zrníček soli. Já jsem přidala ještě půl lžičky krystalového cukru. Ještě necháme provařit.
Vznikne moc dobrá omáčka hodně podobná opravdové svíčkové ![]()
Uvařím masový vývar (krůtí, vepřové, hovězí nebo i kuřecí).
Na tuku podusím dohněda hodně cibule (fakt moc, třeba 4), zapráším moukou, zaliju vývarem, rozmixuju a ochutím solí, pepřem (nemusí být), trochu přisladím a kápnu ocet. Pro masomila dám maso z polévky. Podávám s bramborem. Dá se místo masa třeba vejce natvrdo.
Dělám i okurkovou, česnekovou, fazolky na smetaně…mám starou kuchařku, kde je spousta nápadů a levných a hlavně rychlých receptů.
Nebo udělám dušené maso, jeden den s těstovinami, druhý den přidám pokrájenou okurku a trochu hořčice a podávám s rýží.
A malá má ráda i vnitřnosti, takže třeba dušená srdíčka, játra, ledvinky, ml. syn to moc nemusí, tak jí jen omáčku (šťávu) s přílohou.
lumáťa píše:
Dětská svíčkováPOTŘEBNÉ PŘÍSADY
Kuřecí prsa - jeden kousek, cibule - stačí půlka malé, trošku rostlinného oleje, asi 2-3 vrchované polévkové lžíce kořenové zeleniny ( celer, mrkev, petržel), divoké koření - 2 kuličky nového koření, dvě kuličky pepře, jeden bobkový list menší, voda, smetana do omáčky - já jsem použila rostlinnou, ale může být i normální 11%, citronová šťáva, sůl, cukr
POSTUP PŘÍPRAVY
Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme.
Na lžičce oleje spěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na nudličky nakrájené masíčko a důkladně osmahneme, přidáme nastrouhanou zeleninku, koření, promícháme a zalijeme převařenou vodou tak, aby byly suroviny pod vodou, zvolna vaříme doměkka - asi půl hodinky. Kontrolujeme a případně vodu dolejeme - jen trošku. Když je masíčko měkké a křehké, vybereme všechno koření, přilejeme tak 2-3 lžíce smetany, citronovou šťávu dle chuti a pár zrníček soli. Já jsem přidala ještě půl lžičky krystalového cukru. Ještě necháme provařit.
Vznikne moc dobrá omáčka hodně podobná opravdové svíčkové
to zní luxusně
já omáčky neumím
ale toto zkusím..
Teda těch omáček je: houbová, kedlubnová, vepřové na mrkvi, na kapustě, … , svíčková, guláš, vepřové po námořnicku, španělské ptáčky, roštěná, játrová, segedín, koprová, křenová, rajská, znojemská a plono dalších - já je teda miluju všechny, ale manžel je hlavně gulášovej
.
moje malá nechce skoro pít tak omáčkujem skoro pořád už mi došla inspirace tak jem začala vymýšlet.
Napařím jakoukoli zeleninu třeba lilek+mrkev+česnek a rozmixuju to s vývarem přidám maso a přílohu.
Zezačátku jsem si myslela,že to nebude k jídlu, ale baštíme všichni i manžel
.
Nebo povařím trochu špeátu v mléce + mzařenou kukuřicí zas ten česnek(máme ho rádi i malá) těstoviny a maso
Prostě jak jsem dělala malé zel. mixi tak to přidávám k vývaru s bylinkama rozmarým,bazalka atd…+ už sůl
a pokud máš vývar jako já v mrazáku tak máš oběd za půl hodiny hotovej
Terrad píše:
Teda těch omáček je: houbová, kedlubnová, vepřové na mrkvi, na kapustě, … , svíčková, guláš, vepřové po námořnicku, španělské ptáčky, roštěná, játrová, segedín, koprová, křenová, rajská, znojemská a plono dalších - já je teda miluju všechny, ale manžel je hlavně gulášovej.
recept aspoň jeden by nebyl? ![]()
Blanka S píše:
moje malá nechce skoro pít tak omáčkujem skoro pořád už mi došla inspirace tak jem začala vymýšlet.Napařím jakoukoli zeleninu třeba lilek+mrkev+česnek a rozmixuju to s vývarem přidám maso a přílohu.
Zezačátku jsem si myslela,že to nebude k jídlu, ale baštíme všichni i manžel.
Nebo povařím trochu špeátu v mléce + mzařenou kukuřicí zas ten česnek(máme ho rádi i malá) těstoviny a maso
Prostě jak jsem dělala malé zel. mixi tak to přidávám k vývaru s bylinkama rozmarým,bazalka atd…+ už sůl
Tak to je hodně dobrý nápad! ![]()
Mohla bych tě pro začátek poprosit o nějaké kombinace zeleniny, abych nestřelila hned vedle…? Ten lilek nakrájíš nebo ho necháváš nějak vypocovat?
Tady dávám pár jednoduchých, předpokládám ale že většinu omáček co jsem psala děláte.
Vepřové v kapustě
na trošce oleje zpěníme cibuli, dáme nakrájené maso (dělám z kýty nebo plece), osolíme, opepříme, podlijeme horkou vodou nebo vývyrem, popřípadně dáš vývar u kostky a necháš dusit, asi po půl hoďce přidáš nakrájenou kapustu (zbavenou košťálu, dělám spíš z růžičkové), necháš dodusit do měkka, zahustíš jíškou, dochutíš dle potřeby rozetřeným česnekem a podáváš s bramborem
Vepřové v kedlubnách
obdobně jako u vepřového v kapustě, nakrájet na menší kostičky, jen místo česneku ochutíme kmínem, pepřem, solí a dle chuti cukrem, zahustíš a dáš s bramborem
Vepřové na mrkvi
základ jakou předchozích omáček,nakrájet na menší kousky, mrkve dávám více (máme jí rádi), ochutíme kmínem, solí, pepřem, zazhustíme a zse bezva jídlo s bramborem
Vepřové na paprice
na oleji smažíme cibuli, přidáme mletou papriku, nakrájené maso, sůl, pepř, podlijeme horkou vodou nebo vývarem, podusíme, zalijeme smetanou, lehce zahustíme a podáváme s těstovinama nebo knedlíkem
Marjanka píše:Blanka S píše:Tak to je hodně dobrý nápad!
moje malá nechce skoro pít tak omáčkujem skoro pořád už mi došla inspirace tak jem začala vymýšlet.Napařím jakoukoli zeleninu třeba lilek+mrkev+česnek a rozmixuju to s vývarem přidám maso a přílohu.
Zezačátku jsem si myslela,že to nebude k jídlu, ale baštíme všichni i manžel.
Mohla bych tě pro začátek poprosit o nějaké kombinace zeleniny, abych nestřelila hned vedle…? Ten lilek nakrájíš nebo ho necháváš nějak vypocovat?
já zeleninu napařuju v parním hrnci na větší kostky stejně topak mixuju tak je to jedno ![]()
třeba brokolice s porkem trochu parmazánu a tymiján
mrkev a květák s česnekem
lilek a mrkev a česnek
rajčata,paprika(schováš i zelenou která není moc dobrá,ale plná vit. E) bazalka
cuketa a mrkev zas ten česnek
lilek ani cuketu neloupu
Frankfurtská, bratislavská, roštěná, rajská, koprová, křenová, znojemská, „ptáčky“, guláš, na paprice, v mrkvi, kmínová, česneková...... těch je! ![]()
crazymisha píše:
Frankfurtská, bratislavská, roštěná, rajská, koprová, křenová, znojemská, „ptáčky“, guláš, na paprice, v mrkvi, kmínová, česneková...... těch je!
Můžu poprosit o recepty na frankfurtskou, bratislavskou, roštěnou, křenovou, znojemskou, kmínovou a česnekovou?
Nezlob se, ale jsem strašný ignorant a prostě neznám… ![]()
A díky všem za tipy - už se moc těším, až je prubnu!
Taky koukám po receptech, jen pro trochu menší - roční dítko.
dneksa jsme dělala petrželovou, tkeoru starší jako malá milovala.
Mlíko, zahustit moukou a petrželovou nať..... případně sůl, cukr… dle věku dítka.
Kačenka to měla dneska poprvé a padlo to do ní docela rychle ![]()
Frankfurtská:
hovězí maso prošpikovat párkama,osolit a opepřit, osmahnout cibulku, na to vložit maso, zprudka opéct ze všech stran, zasypat sladkou paprikou, trošku vody a dusit, dokud maso nezměkne. Pak maso vyndat, omáčku zahustit a přidat do ní nakrájené párky na kolečka.
Křenová:
Já nedělám s masem, jinak se dělá s hovězím.
Do hrnce vodu, do toho sklenku Křeníku (nedělám z čerstvého křenu, ale to je na každým), kostku masoxu a vařit. Pak zahustit a zjemnit smetanou. Dosolit.
Roštěná:
Na tuku zprudka osmahnout plátky vepřového masa, pak maso vyndat, na ten samý tuk dát osmahnout cibulku, na to dát zpátky maso, dát tak 3 lžíce hořčice, až vznikne sosík, tak zalít vodou a vařit, dokud maso není měkké. Nakonec maso vyndat a omáčku zahustit.
Kmínová:
Osmahnout cibulku, zasypat kmínem, na to vložit vepřové maso na kostky a krátce osmahnout. Pak zalít vodou a dusit, než změkne maso. Nakonec zahustit a dosolit.
Česneková:
To samé jako kmínová, jen tam místo kmínu dám česnek.
Znojemská:
Hovězí maso prošpikovat slaninou,osolit, opepřit. Na tuku osmahnout cibuli, na to maso, krátce opéct a pak zalít vodou. Maso se dusí, dokud nezměkne. Pak maso vyndat, zahustit omáčku, pak vedle na tuku zlehka osmahnout na plátky nakrájené kyselé okurky a ty pak přidat do omáčky.
Bratislavskou si nepamatuju z hlavy, ale našla jsem ji na http://www.babicovydobroty.com/…strapackami/. Jen tu omáčku nedělám se střapačkama, ale normálně s houskovým knedlíkem.
Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale snad jsem pomohla… ![]()