Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky poraďte mi co mám dělat s tou zpropadenou rýmou, už jsem z toho otrávená, pořád mám kapesník u nosu a začínám mít příznaky chřipajzny … vždycky jsem pila bylinkový čaje, ale ty prej teď mám vynechat ..... tak jsem v koncích! A to jdeme dneska poprvé k panu dokotrovi, ach jo!
Ahoj když jsem měla v těhotenství rýmu koupila jsem si v lékarně Nasivin A za tři dny bylo po rýmě.Nedošlo to tak daleko že bych měla teplotu atd.A Terezka je naprosto v pořádku.Pa Míša
Me zas pomohl Pinosol, ten muzou tehotny
a mam na nem rada ze je takovej s vuni materidousky??? a ma v sobe olej ktery nedrazdi sliznici.Ale zase vim, ze nekdo ho nesnasi…no me vyhovuje ![]()
Tak obojí mám doma, včera už jsem fakt myslela, že jedno z toho použiju, ale bohužel nemám žádný příbalový letáky, tak jsem se bála, abych něco nepokazila ..... Takže můžu obojí? I nasivin i Pinosol?
Léčba rýmy
Jaké jsou možnosti léčby rýmy v těhotenství? Rýma je v podstatě zánět nosní sliznice. Je obvykle virového původu, často jako součást zánětu horních cest dýchacích. Vzhledem k virovému původu rýmy proti ní neexistuje žádný lék, který by jí dokázal vyléčit. Používají se nosní kapky čí spreje, které odstraňují překrvení nosní sliznice. Ta kromě ztíženého dýchaní může přispívat ke komplikacím rýmy (záněty vedlejších nosních dutin a středního ucha). Nadměrné užívání těchto kapek však může vést k poškození sliznice projevujícímu se jako krvácení z nosu.
Obecně platí, že jakýmkoliv místním přípravkům (nosní kapky, spreje) se dává přednost před celkovou léčbou (tablety). Dále by se tyto přípravky neměly používat déle než 1 týden, tedy pouze po dobu akutního trvání příznaků. Je nutné pečlivě dodržovat dávkování a v případě jakýchkoliv nejasností se poradit v lékárně. Těmto přípravkům se musí vyhnout těhotné ženy se zvýšeným krevním tlakem, z důvodu možného zvýšení krevního tlaku.
Nejčastěji používané nosní kapky obsahují látky jako jsou oxymetazolin (Nasivin, Oxamet), xylometazolin (Olynth, Otrivin), nafazolin (Sanorin). Nosní spreje se obecně pokládají za vhodnější a šetrnější než nosní kapky. U oxymetazolinu a xylometazolinu používaných v nosních sprejích jen velmi malé množství takto aplikovaného léčiva dosáhne krevního oběhu matky, proto je pravděpodobnost poškození plodu malá. Pokud jsou tedy nosní spreje používány v menším množství je nebezpečí vzniku nežádoucích problémů minimální.
Existují také léky dostupné v tabletové formě. Příkladem jsou přípravky Modafen, Nurofen stopgrip, Paralen plus, Coldrex apod. Tyto obsahují kombinace několika látek tlumících rýmu, kašel a vysokou teplotu. Používání kombinací více látek se v těhotenství nepovažuje za ideální a obecně se nedoporučují.
Bezpečnou léčbu rýmy představují různé spreje s mořskou vodou (Sterimar), vincentkou (Vncentka spray), nebo Pinosol nosní kapky a mast s obsahem silic.
ahoj
jen doplním.. pokud nemáš od lé¨ku příbalový leták - tak ho z 99% najdeš na netu…:o) mě je manžel všechny vyházel jak uklízel a tak ted hlednám na netu… a zatím jsem našla všechny co jsem doma měla … (takže to 1 % tam nechváám jako rezervu - kdyby někdo náhodou něco nenašel:o)
ale je fakt že neléčená rýma trvá týden a léčená 7 dní… já ji mám momentálně taky - chytla jsem ji od prtěte - a taky už bych s tím nejradši sekla:o()
Mandarinku taky jsem loni touhle dobou bojovala s nachlazením a jediný co pomohlo 4dny v klidu a vyležet to. Na rýmu jsem používala Nosní olej Baby od Hádka a teď ho používám i na Terku ![]()
ahojky.ja jsem znovusnazitelka,tak radsi beru prasky pro tehotny.homeopatika.na rymu mi pomohly prasky coryzalia. ![]()
ahoj,
tak ja jsem v 8tt a od vikendu mam rymu jak Brno a bolest v krku + kasel. Nastesti teplota neni. Volala jsem memu zenskemu dr., jestli muzu Paralen a rekl, ze jo. Takze dnes treti a posledni den beru jeden Paralen rano a jeden vecer a jeste na ten krk Mucosolvan sirup - dnes taky treti a posledni den.
tak jen doufam, ze jsem mimiskovi neublizila… Kdybych uz doma nemela jednoho sviste, vyzadujici permanentni pozornost, tak bych to jen asi vylezela a nebrala nic. Ale v teto situaci si muzu dovolit lehnout az vecer…
Inka + Vojtik
Ahoj holky vy jste všechny tak zodpovědné matky, kéž by všechny nastavající maminy byly takové
!!!!!
Holky oživuji diskusi, protože mám rýmu jako prase
poraďte některé, co vám na rýmu nejvíce zabírá? Pokouší se o mě nějaká chřipajzna nebo co, bolest v krku hruza, knedlík tam mám a ta rýma, no děs
od včera mám i úraz oka, takže jsem si toho vybrala snad na dlouho dopředu…
Jinak nesnesu žádné kapky, které dráždí sliznici, vždy mám pocit, že mi to urve krk jak to tam steče.
Těhu nejsem tak mužu cokoliv, ale spíš mě zajímá co vám nejvíc pomohlo, díky moc!
Pokud máš knedlík v krku, tak bych hlavně pořídila kloktadlo, ať ti to neleze dál, stačí rýma, bolekrk a kašel být nemusí, že ![]()
Jinak já používám z kapek do nosu pouze dětskou koncentraci, dospělácké mě pálí a moc vysušují sliznice.
Jinak asi klasika co u dětí, vystříkávat vincentkou, vlhčit vzduch, pořádně větrat, aby bylo v místnosti co nejchladněji, dobrý je koupit éterák eucalyptus případně nějakou prsní mast s eucalyptem nebo mentolem a máznout si trochu pod nos.
@sweetpretty píše:
Holky oživuji diskusi, protože mám rýmu jako praseporaďte některé, co vám na rýmu nejvíce zabírá? Pokouší se o mě nějaká chřipajzna nebo co, bolest v krku hruza, knedlík tam mám a ta rýma, no děs
od včera mám i úraz oka, takže jsem si toho vybrala snad na dlouho dopředu…
Jinak nesnesu žádné kapky, které dráždí sliznici, vždy mám pocit, že mi to urve krk jak to tam steče.Těhu nejsem tak mužu cokoliv, ale spíš mě zajímá co vám nejvíc pomohlo, díky moc!
Hm kazdy doktor ti rekne ze nelecena chripka trva 7 dni a lecena tyden.
Kapky jsou jenom na to aby se ti lepe dychalo a podle me jsou vsechny stejny ( nektere maji silice mentolove). Ja doporucuju lezet, caj s medem a vitamin C ( alespon 800-1000 mg denne - brat postupne). Proti boleni hrdla nejake pastilky jako Tatum Verde nebo kloktat. Drzim palce a preji rychle uzdraveni