Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
Od ledna u dcery řešíme noční záchvaty kašle, přes den nezakašlala vůbec, pokud zrovna neměla i rýmu. Po měsíci nočních záchvatů (měla i Pamycon na zelenou rýmu - k ničemu různé sirupy, Aerius i fenistil kapky na kašel) mi sestřička u dětské řekla, že prostě je období nemoci a ať dávám cibulovy sirup. 🙃 No rada opravdu k nezaplacení, tak jsem zavolala na ORL a alergo. Na ORL nás objednali vcelku rychle, nakonec zjištěna zvětšená nosní mandle, dcera dostala kortikoidy Avamys s tím, že po měsíci kontrola, jestli vůbec pomůžou, nebo jestli se bude muset jít jinou cestou. Ale řekli nám, že je samozřejmě možná i nějaká alergie případně astma - dcera k tomu má předpoklady, cca rok jsme řešili akutní atopický ekzém, teď jí jednou za čas vyskočí nějaké ložisko, ale v rodině z obou stran máme jak alergie, tak i astma.
Na alergologii máme jít v úterý, jenže dcera od pátku zelená rýma, večer od 21.30-1h ráno záchvaty kašle, začala chrchlat i přes den. A teď otázka - šli byste s dítětem v tomhle stavu na alergologii? Kámošky mi říkají, že by nešly, tchyně a chlapovo ségra zas, že jo, tak já nevím už. Samozřejmě tam zítra zavolám, ale zajímalo mě, jak by to řešili jiní. 😅 Do toho mám v úterý jet na gyndu na stěry na streptokoka (jsem na konci těhotenství), dceru musím mít s sebou, chlap bude pracovně pryč, takže tam asi taky budu volat, aby mi dali jiný termín že. 🙈
Doktory domluv ráno, jestli jezdit nebo ne.
Ale mam už druhou zimu podobne trable s malou (3,5r.), sice spis rýma,. Asi nejaka alergie to bude. Na alergologii zatím jít nechci, stejně jsem se nikdy nic nedozvedela - u starších děti mi řekli, ze alergie asi ano, ale bůh ví na co.
Takže teď se mi osvědčilo: difuzer (aromal lampa) s vincwntkou ráno a večer v pokojicku. 3× denně sprej do nosu strerimar pro alergie a Aerius na alergii. Když přijde rýma, 3×denne klasické kapky (ne sprej do nosu). Ale jen 1-3 dny.
Držím palce.
Dcera ma od jara do podzimu nocni zachvaty kasle, vysetrena prick testy + klasicke odbery krve na alergie a imunitu - nic nezjisteno
dle doktorky se jedna o sliznicni alergii a jelikoz se priznaky vyrazne lepsi pri pouzivani sirupu Aerius, tak to vice neresi..
K doktorum bych zavolala rano, popsala situaci a uvidis, co Ti reknou ![]()
@Tuhy_LU Dceři tohle začalo až co jsme se přestěhovali sem, máme tady za barákem spoustu různých stromů, do toho hned vedle cementarna, chlapovo ségra když tu byla na návštěvě, tak měla i astmaticky záchvat, takže se dost přikláníme k tomu no. Vloni už jsme na alergo byli, ale to dělali jen ty vpichy pod kůži, nic se neukázalo, ale to holce byly dva roky, takže doktorka říkala, že je pravděpodobné, že se spíš teprve něco vyvine, stejně letos jsme měly přijet na kontrolu..
Difuzer nám jede denně, oni jí pomáhá čerstvý vzduch, jenže nemůžu nechat celou noc otevřenou ventilačku zejo, to by byla nemocná furt. 🙈 Sterimar také stříkáme, Aerius máme zákaz (dceři způsobuje noční můry, vyzkoušeno několikrát), proto na tom ORL dostala hned kortikoidy. Smrkat sice umí, ale je to ta zadní rýma, takže ani smrkanim ani odsavackou toho moc ven nedostaneme. 😔
@Vesnickaholka Ty vpichy pod kůži dceři dělali před rokem taky, nic se neukázalo, ale to jí byly dva roky a doktorka řekla, že u takto malých se to málokdy prokáže, že až později s věkem, tak jsem zvědavá. Testy z krve bych taky chtěla, chlap měl dlouhodobé problémy, ekzémy, únava a až po XY obehani doktorů mu konečně někdo udělal testy z krve a najednou mu zjistili alergii na plísňové sýry a na čokoládu (doslova, ne laktozu nebo tak něco, ale prostě čokoládu). 🙈 Dcera má Aerius zakázaný, měla ho několikrát a pokaždé jí to rozjelo noční můry, po vysazení byl hned klid.. 😔 Určitě k doktorům zavolám. 🙂
@Katies1104 ještě existují antihisraminika 1.generace. Pro děti to je Fenistů kapky (aspoň myslím). Možná vyzkoušet něco jiného, co tu alergii utlumi.
@xkoup21 No na alergo nám řekla ať přijdeme, ale testy jí samozřejmě nedělala, takže vpodstate úplně zbytečná návštěva. Napsala jí od oka kapky na alergie do očí a nosu Spersallerg, Montelar a Zodac/Zyrtec. Bere to od úterý a zatím teda žádná změna, zato jí začaly noční děsy zas, takže paráda opravdu, jsem doufala, že to bude mít jen u Aeriusu. 🙈
@Tuhy_LU Psala jsem, že Fenistil nepomáhá. 🙃 Teď má Zyrtec a taky k ničemu, kašle dál.