Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás se rýma a kašel moc neřeší. Dokonce i když měl Robínek rýmu už zelenou, ředitelka říkala, že je to pořád ještě dobrý. Když jsem byla ještě na rodičovské, tak jsem si ho samozřejmě nechala doma i s lehkou rýmou. Co chodím do práce, nechávám ho doma, pokud má vyloženě zelenou, zapáchající rýmu a teplotu k tomu, jinak mu kapu kapky a do školky jde i s rýmou. Ještě jsem se u nás ve školce nesetkala s tím, že by si rodiče stěžovali na nemocné děti. Já si občas pomyslím, že to které dítě by mělo být spíš v posteli (kašel jak tubera), ale nemluvím do toho.
Osobně si myslím, že by školka měla svou chrchlací politiku nějak demonstrovat navenek (vycházíme vstříc zaměstnaným maminkách, chrchlaly bere x vycházíme vstříc rodičům s dětmi, které horečnatá onemocnění ohrožují, chrchlaly neberem)
@Bábrdl píše: Škoda, že jsme o takové školce nevěděly dřív. Když jsem vodila vnuka do školky, bylo to tam jak v lazaretuA když jsem se o tom bavila s učitelkama, naříkaly, ale bály se rodičům něco říct. Kdybych věděla o nějaké nechrchlací školce, promluvila bych se snachou… Vnuk byl furt nemocný, poctivě jsme se ho snažily doléčit a pak stačilo pár dnů a měl něco nového
Tohle musí jít „shora“, ryba smrdí od hlavy. Učitelka opravdu může být bezmocná. V naší školce se dožrala ředitelka po té kontrole z hygieny, kdy to odnesla za rodiče chrchlalů ona. Dala to do školního řádu a extra na to upozorňuje v procesu přijetí dítěte. Rodič toto podepisuje společně s přihláškou, že byl seznámen. Učitelka se na to už jen v případě potřeby odkáže, má krytá záda. Zároveň nijak nediskriminuje např. alergiky, těm doktor potvrzení vystaví bez problémů.
Já z toho jako matka samoživitelka měla docela obavy, ale paradoxně dítě je po nástupu do školky méně nemocné než předtím, asi je to i díky imunologické léčbě, ale ten jev pozorují i na ostatních dětech…samozřejmě chřipková epidemie to je jiná… Navíc tedy jak jsme o tom s ředitelkou mluvily, tak povídala, že ty triky s panadolem apod. nezkoušely matky samoživitelky ale matky na RD, to se donaštvala úplně a razí antichrchlací politiku, komu se to nelíbí, umístí dítě jinam, zájem o školku je ale velký…
Takhle mi to přijde férové.
@stazinka09 Tak někomu zase vyhovuje ta školka, kde berou chrchlaly, protože nemá hlídání. Já bych chtěla, aby školka tu chrchlací politiku nějak veřejně demonstrovala.
@Bábrdl
no tak školní řád není žádná tajná listina
, je běžně dostupný na netu, buď to tam uvedené je nebo není. Pokud není, nemá učitelka šanci a rodič tam prostě nemocné dítě dá, nic neporušuje, sankce žádná. Potíž je, že dost rodičů nic nečte a jásá z přijetí dítěte do MŠ a o nic víc se nezajímá. Hlídání taky nemám (otec nefunkční, jedna babi bez zájmu, druhá pracující důchodkyně) respektive agenturu a teď mám rozjednanou sousedku, která je na ÚP. Já zas měla prioritu zdraví, dcera je dědičně zatížena a ohrožena astmatem, takže opakované infekty jí fakt neprospívají.
U nás mají paní učitelky přístup takový, že rýma není žádná nemoc, protože tam smrkají všechny děti, takže mi řekly, ať je klidně dám…
Souhlasím s tím, že nachcípané dítě do školky nepatří. To, že my kvůli práci přecházíme nemoci je věc jedna, to že pro dítě to rozhodně není dobře je věc druhá. A to nemluvím o tom začarovaném kruhu, když to děti neustále chytají dokola od nedoléčených dětí (ty jsou i náchylnější na nové infekce) a pak chrchlá celá třída
U nás to učitelky neřešily v době, kdy Naty nastoupila. Pak ovšem chrchlajících dětí přibývalo a jelikož dětem kašel trval i 3 týdny, chodily do školky… no a byla z toho třídní epidemie virového zápalu plic. To samé se opakovalo se spálou. Takže z toho důvodu zasáhla jak ředitelka, tak nové paní učitelky a pokud dítě nění zcela doléčené, musí mít potvrzení od doktorky a jsem za to ráda. Jsem totiž ta, co dává do školky dítko doléčené
Hrozně mě baví rodiče, kteří si stěžují na to, že jejich dítě je půl roku nemocné, ale sami do školky dítě s rýmou a pokašláváním šoupnou
To se pak není čemu divit, že? ![]()
Ještě, že u nás v MŠ chceme po rodičích potvrzení, to bych byla taky pořád lazar..
Můj syn chodí od září do školky, má rýmu v podstaté nonstp, někdy víc někdy míň. Ještě nevynechal ani den, dokud blbne, není schvácenej a nemí horečku, tak chodí, Bohužel to ale záleží na školce, u nás jsou v pohodě a domů mi ho neposílaj…
Načítám citovaný příspěvek, čekejte prosím…
To je přesně ono. Někdo hledá školku, která je „v pohodě“ a nachrchlané děti bere, jiný má třeba dítě ohrožené astmatem, po operaci nebo s jinými problémy a hledá školku, kde chrchly neberou… ![]()
Proto bych byla pro, aby to školky nějak zveřejňovali. Přečíst si školní řád je k ničemu, tam bude napsáno, že nemocné dítě tam nesmí… Jenže klíčové je, co ta školka považuje za „nemocné“. Někdo potřebuje především hlídání, někdo chce pro dítě společnost a socializaci, aby nechce, aby bylo furt nemocné (když hlídání má).
@Bábrdl píše:
Načítám citovaný příspěvek, čekejte prosím…To je přesně ono. Někdo hledá školku, která je „v pohodě“ a nachrchlané děti bere, jiný má třeba dítě ohrožené astmatem, po operaci nebo s jinými problémy a hledá školku, kde chrchly neberou…
Proto bych byla pro, aby to školky nějak zveřejňovali. Přečíst si školní řád je k ničemu, tam bude napsáno, že nemocné dítě tam nesmí… Jenže klíčové je, co ta školka považuje za „nemocné“. Někdo potřebuje především hlídání, někdo chce pro dítě společnost a socializaci, aby nechce, aby bylo furt nemocné (když hlídání má).
Souhlasím. U nás ve školce to prostě učitelka řekla - rýma bez teploty nevadí. Nesmí to být chřipka (no nevím, jak bych to poznala). Řekla, že nejmladší děti jsou stejně pořád nemocné, takže by do školky nechodil nikdo. Ale jak už to psal někdo výše, chodíme také do soukromé školky…
@Levandule121 : Tak to je jasné, záleží na školce, jaká je smlouva, ale u soukromých pak přichází od určitíého počtu dní o prachy…
Opravdu bych dělila školky na chrchlavé a nechrchlavé.
@Bábrdl píše:
@Levandule121 : Tak to je jasné, záleží na školce, jaká je smlouva, ale u soukromých pak přichází od určitíého počtu dní o prachy…Opravdu bych dělila školky na chrchlavé a nechrchlavé.
U nás platíme ať chodíme nebo ne…
U nás ve školce zavolají, pokud dítěti něco je. Má třeba teplotu nebo zvrací a tak a pak ho 3 dny nevezmou. Navíc musíme pak dokládat od doktorky, že už může do kolektivu. Ale rýma se neřeší. Naštěstí, protože já chodím do práce a kdybych měla být s malou pořád doma s každou rýmou, tak by to prostě nešlo. Ale kdybych nechodila do práce a byla doma třeba s druhým prckem, tak bych dítě s rýmou neposílala.
@Věra7 píše: Čaute, v naší školce děti s rýmou a lehkým pokuckáváním berou, ale nesmí mít teploty, to potom též volají ať si prcka vezmeme domů, ale jak už tu bylo řečeno, dítě bych do školky s rýmou dala, nebo bych v práci vůbec nebyla, děti ve školce jsou pořád nemocní, dokktorka mi doporučila ať mu dávám echinaceové kapky z výtažkem z kořene od Imunitu, moc mu nejedou, ale zabírají, docela odolává všem těm smrkajícím okolo něj…zkouším co se dá, ale zatím jsem s nimi spokojená, tak bacilům zdar
souhlasím, nám taky echinacea výborně zabírá a taky ovoce, ve kterém je céčko..