Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Aleriga píše:
No, já myslím, že máma tříletého dítěte by měla víceméně sedět doma na zadku s tím dítětem.
s tím nesouhlasím, žena by se akorát z toho zcvokla, ale chce to zdravý rozum při nějakém výletování. Prvně by se ale mělo koukat na to dítě, a né že žena potřebuje dobrodrůžo ![]()
Vygoogli si vyskovou nemoc, to fakt není sranda. Nad 4000 m už hrozí i otoky plic atd. Zkus na instagramu napsat @devcezhor, je zkušená, byla tam, je to máma, třeba budeš mít kliku a poradí. Zrovna ty treky po Nepálu fakt nejsou medík, dítě bych nechala s babi doma. Ale jo, je mi po tom houby.
@Veronika.Sadecká píše:
@Lu66 bylo nám řečeno, že do základního tábora chodí i místní děti, a že to není žádná náročná cesta
Ano, místní děti, které s ev těch podmínkách narodily a mají přizpůsobený organismus. To je tak na odebrání dítěte.
@Aleriga píše:
@free333 Coooo?![]()
![]()
![]()
Blázen.
Já doufám, že to má být sranda, není v pořádku ani fyzicky, ani psychicky, na to nemá.
Řekla bych, že děcko nevynesla na zádech ani na Sněžku…
@Veronika.Sadecká píše:
@Lu66 bylo nám řečeno, že do základního tábora chodí i místní děti, a že to není žádná náročná cesta
Ale místní deti maji organismus zvyklý na tu výšku. To bude u vas problém. Museli byste stoupat hodně pomalu a opatrně a zajistit řádnou aklimatizaci. Místní děti mohou zit treba o 600 m níže, to je sakra rozdíl. Fakt se spoj s nekym, kdo tam trekuje a leze, ať si nezadelas na mrzeni. A to ja jsem vsemi deseti pro dobrodruzo i s dětmi, ale tady bych byla opravdu hodně opatrná.
Ty jsi fakt úplně jednoduchá. Kolik máš ty za sebou výstupů a jaký vyl nejvysší? Víš jak máš použít mačky a cepín? Máš nějaký vybavení? Máš zdravotní kurz? Znáš počasí na horách? Viš něco o výškové nemoci?… ty jsi nejhorší amatér, který se kdy k něčemu takovému rozhodl 😀
@Tosidelassrandu píše:
Ty jsi fakt úplně jednoduchá. Kolik máš ty za sebou výstupů a jaký vyl nejvysší? Víš jak máš použít mačky a cepín? Máš nějaký vybavení? Máš zdravotní kurz? Znáš počasí na horách? Viš něco o výškové nemoci?… ty jsi nejhorší amatér, který se kdy k něčemu takovému rozhodl 😀
Mě to také přijde dost přehnané. Zakladatelka ví o tom prd a ještě tam chce brát 3 leté dítě. Za mě totální nezodpovědnost. ![]()
@Villanelle ať si nezadělaš na mrzeni,
to je úžasný obrat, to si musím zapamatovat
@Veronika.Sadecká píše:
To je jako kdybys řekla, že černoušci v rovníkové Africe nepoužívají krém na opalování, tak tvé dítě to taky zvládne bez něj.
A jak si to představuješ? Jako procházku po hřebenech Krkonoš? Říká ti něco výšková nemoc? ![]()
@Veronika.Sadecká píše:
Ahoj, na rok 2024 plánujeme cestu na Bali za známými a cestu po Nepálu- cca 20 dní. V jedné okružní cestě je i cesta do prvního tábora kam se dostane každý, je to takový delší trek s batohama. Zatím vše zjišťuji, propočítáváme co a jak. Zjišťujeme trasy, období… synovi bude v tu dobu 3 roky konkrétně 3 roky a 7 měsíců. Moje dotazy:Jaká byla vaše nejdelší cesta do zahraničí?
Prosím jen ty, co takhle opravdu někde byly.
Ideální nositko pro 3 leté v případě nouze, musí být pohodlné po dite i pro mě! Cena nerozhoduje.
Co na takovou cestu vzit?
Rady o tom ze máme sedět doma si nechte. Dekuji.
Na Nepal bych se s triletakem fakt vybodla, byla sem tam loni.
A na oblast Everestu uplne. Bude blby pocasi a zkejsnes v Lukle.
A ne, neni to delsi trek s batohem.
Jako promiň, ale jejich místní děti jsou zvyklé na tu nadmořskou výšku - ty vesnice okolo mají taky kolem 4 tisíc metrů (a víc!) a to je úplně něco jiného, než když se narodíš ve státě, kde je nejvyšší hora 1603 mnm. Ty děcka jsou na to aklimatizované (na menší množství kyslíku v dané nadmořské výšce).
Přijde mi to jako deilita.. už jenom kvůli tomu, že tohle fakt není úplně prel a ptáš se na webu pro matky s dětmi. Na tohle bych se ptala někde úplně jinde
.
Trolíš a nebo jsi úplně pitomá?
Ty o horách nic netuíš, že? A na podobném treku si nebyla.
Až bude stablní počasí v alpách, teď v zimě tak si vezmi mačky a cepín a dojdi s partnerem, bez dítěte třeba na zugspizte, odspodu (obejděte ledovec, neumte se na něm pohybovat, v trhlinách umřete). Zpět se dostanete lanovkou. A to je jen poloviční nadmořská výška, než první tábor a na výškovou nemoc nejspíš nedojde.
A v létě se vydejte na přehod malé fatry s batoletem.
Pak tu blbost přehodnotíš.
Příspěvek upraven 18.12.22 v 19:03