Salmonela - co vařit
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
salmonela- co vařit
Ahoj, potřebuji radu. Můj syn (2,5 let) má salmonelu a doktorka mi řekla, ať vařím dietně. Já ale vůbec nemám inspiraci. Můžete mi někdo poradit, co vařit? Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Kuřecí, rýže, mrkev. Nebo králíka, ale na vodě. Ne nic těžkýho a smaženýho. Můžeš udělat i třeba zeleninový vývar, ale ne mastnej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj zrovna máme už skoro měsíc taky salmonelu. Dokud neměla stolici v normální konzistenci tak jen rýžové kaše, banany, dušené jabko/hruška, suché testoviny apod. Teď už ji téměř cokoliv akorad nedělám na smetane a žádné vajíčko, smažené věci. Polívky u nás frci, testoviny, bramborové směsi atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojki, taky máme zkušenost, z loňského léta.
Zkrátka nic tučného, smaženého,,, čili normálně maso /nejlépe kuřecí/, ale spíš jen na vodě (žádný olej/sádlo), jako příloha brambory /jen vařené/, rýže, těstoviny.
A taky žádné sladkosti, ty prej mají bakterie salmonely „rády“. Takže žádné buchty, čoko apod. Z toho sladkého dovoleno pouze - vánočka, dětská výživa a piškoty… to jí dávali i ve špitále, byla tam pár dní na kapačkách. Ke konci jsem pak povolila i jiné suché sušenky, ale nevím jestli to bylo ok, ale jak říkám, až ke konci.
Naopak co ty bakterie nemají rády, tak kyselé,,,kysané zelí /u nás ani omylem bohužel/, kyselé okurky - těch holka jedla hodně. A taky jsme koupily v lékárné „céčko“, které je kyselé že, tak jsem jí ho denně dávala.
No i tak to bylo na měsíc, ale ono to asi o moc zkrátit nejde. Zbavila se toho těsně před začátkem školního roku, tak bohudík, mohla 1. září v klidu vyrazit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc díky za rady. Jsem z toho celkem zoufalá, hlavně každým dnem čekám mimčo a to mi taky moc nepřidává. Bude to asi boj!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obnovuji, prosím nemá někdo inspiraci co ještě vařit. za chvilku mi ty rýže a mrkve polezou i ušima..
děti 4r a 19měs prujem a u jednoho¨prokazana salmonela.
Btw. nejake bylinky na vaření čajů vhodné pro děti?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsme měli. Co člověk jí, je celkem fuk. Pomohla desetidenní kúra Enterolu. Dospělí mohou vylepšit večerním panáčkem slivovice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Poradíte prosím co vařit?
Poradíte co vařit? Slabý průběh salmonely. 6 letý kluk, jen 24 hodin vodnatá stolice, pak týden kašovitá. Teď je to již týden a půl. 2 dny už nekakal vůbec a ted už 2 dny stolice krásně tmavá, tuhá. Nedáváme tučné ani sladké. Může špagety? Rýžový nákyp (s nízkotuč tvarohem, mlékem)? dnes měl i nízkotučný jogurt. Může třeba Piškotové těsto (minimálně slazené)? bramborový knedlík zelí?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spagety bych rekla ze jo, akorat treba jenom trochu kecupu a ne treba bolonskou omacku. Ryzovy nakyp bych klidne dala taky, zeli bych jeste nepokousela. Ja delam pri strevnim nemocech vetsinou jenom brambory, se strouhanym syrem nebo s tvarohem. Pokud uz je ok, tak bych pomalu najizdela na normalni stravu, akorat bych si odpustila projimave potraviny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No holky když měly salmonelu, tak žily na piškotech a rohlíkách, přesnídávkách a suché rýži. Ale jedna 4 dny na kapačkách v nemocnici, kakala 25× za den. Tedy za ty 4 dny snědla tak půlku přesnídávky, hrst piškotů a jeden brambor. Já už bych dávala normální jídlo, jen ne mastné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina špagety děláme jen z mrkve a rajč. pyré, takže to asi zkusím. Zelí prý ale pomáhá ke zbavení se bakterií salmonely. tedy vše kyselé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, máme taky slabší průběh, zítra už to bude 14.den (respektive už má také tuhou stolici, ale na výtěru jsme ještě nebyli), no a k tomu jídlu:
Doteď měl povoleno od doktorky: rýži, brambory, těstoviny, mrkev, kuřecí, krůtí maso i s vývarem, neboť dodává minerály a zavodní…Z ovoce mohl jen jablko a banán. A pak piškoty, Bebe sušenky a suché perníčky.
Když je stolice tuhá, tak se má zkusit dát dopoledne trošku bílého jogurt (jen 2-3 lžičky) a počkat jaká bude stolice. Když zůstane tuhá, tak POMALU a postupně najet na běžnou stravu…když se stolice zhorší, tak ještě vyčkat na dietě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže pokud to chápu dobře, i když třeba pořád budou výtěry pozitivní, může už normální jídlo jen ne tučné a sladké? Na první kontrolní výtěr jde až za 14 dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mata132 jestli se ptáš mě, tak ano, můžeš postupně začít dávat vše - prvně na zkoušku ten jogurtík, pak třeba přidat jiný druh zeleniny, pak ovoce…každý den ale třeba jen jednu novou věc a počkat, jaká bude stolice… Ovšem ty máš šestiletýho, tohle je „návod“ od doktorky pro ani ne tříletýho…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mají se opravdu jíst po celou dobu pozitivních testů nízkotučné výrobky? Trvají doktoři na 3 po sobě neg. výtěrech, aby dítě mohlo jít do školky (školy)? Jak často dělají dr. tyto výtěry? To znamená, že syn už bude do začátku prázdnin doma? Nebo jak to je? Díky moc!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit